Дрецун: Напади на децу су најопаснији вид насиља

БЕОГРАД: Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да синоћни напад на 13-годишњег дечака Н. П. у селу Гојбуља, надомак Вучитрна, представља најопаснији вид насиља јер се тиме њиховим родитељима поручује да нису дободошли и да треба да спашавају своје породице.
s
Фото: Youtube Printscreen

Он је истакао да је у питању систематска континуирана кампања насиља које се спроводи на Косову и Метохији над српским народом.

Дрецун је навео да је за последње две године регистровано скоро 190 етнички мотивисаних напада на српски народ на КиМ, на њихову имовину, на Српску православну цркву и њене објекте, при чему је повређено 39 Срба.

"То нам показује да однос привремених приштинских институција према српском народу није уопште позитиван, да понашање тих институција отвара простор за изазивање међуетничких инцидената и етнички мотивисаних насиља и охрабрује екстремне Албанце да нападају српски народ јер знају да ће остати некажњени, а обесхрабрују Србе да остану на КиМ, да наставе да живе тамо и обесхрабрује повратак оних који су протерани", рекао је Дрецун за РТС.

Додао је да се Београд зато залаже за то да се током дијалога интизивирају разговори и доношење неких мера које би повећале безбедност српског народа.

"Међутим, сада имамо Аљбина Куртија који онемогућава постизање било каквог напретка у дијалогу и то резултира нападима на Србе", истиче Дрецун.

Коментаришући случај Драгице Гашић која се након 22 године вратила у Ђаковицу и која је свакодневно изложена провокацијама и нападима, наводи да привремене приштинске институције не показују интересовање да је заштите и омогуће услове да опстане.

"Имате Албанце који су потпуно неспремни да прихвате суживот са неким ко је друге националности, да прихвате суживот са Србима, макар са једном Српкињом која се налази тамо. Они желе потпуно да униште било какав траг српског постојања на КиМ тако што желе да једину особу која је Српкиња протерају из Ђаковице", наводи Дрецун.

Истиче да, много више забрињава оно што се дешава током дијалога између Београда и Приштине јер, како каже, Приштина и европски посредници попут Лајчака и других не показују спремност да се направи конкретан напредак у омогућавању услова за повратак Срба.

"Они са са неким уопштеним формулацијама само изражавају спремност да се створе ти услови, али конкретних услова који би омогућили обимнији поватак Срба нема", закључио је Дрецун.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести