Ђурић: Кфор хитно да осигура безбедност за Србе

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић затражио је од Кфора, након данашњег напада на Србе повратнике на КиМ, да успостави безбедносни амбијент за Србе на КиМ, а од међународних институција - да поврате владавину права у јужној покрајини.
Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Ђурић је навео да је данашње насиље у којем је неколико Срба повређено, од којих један теже, када су Албанци гађали каменицама Србе повратнике приликом обиласка Цркве Свете Тројице у Петричу очигледно организовано, систематско, те да има за циљ да застраши и протера преостале Србе са КиМ.

"Веома је важно рећи да овај напад има више елемената, то је пре свега напад на Србе повратнике, на једну православну светињу на верски празник, а који има за циљ да се онемогући повратак и да се застраши српски народ на КиМ и натера да одатле оде", казао је Ђурић новинарима у Београду.Додао је да то није наивна ситуација и истакао да су у нападу људи и повређени, а да су само хтели да пресеку славски колач, сете се својих предака.

"Они су нападнути и угрожен им је физички интегритет. Преко овога не сме олако да се пређе. Чему служе хиљаде војнике КФОР-а, чему служе хиљаде међународних чиновника ако нису у стању да омогуће да неколико десетина сељана, слободних грађана посете своје разрушене светиње и своје куће", казао је Ђурић.

Подсетио је да је тим Србима онемогућено деценију и по да обнове своје куће и светиње, као и да обрађују своју земљу.Ђурић је додао да се истовремено данас десио и напад у насељу Суви Дол код Косовске Митровице на амбуланту."У истом дану десио се напад на Цркву и на амбуланту и има и повређених. Шта још треба да се деси да би КФОР урадио нешто и да би међународна мисија реаговала", упитао је Ђурић.

Ђурић је раније данас реаговао на блокаду пута којим су Срби повратници пролазуили ка церкви Свете тројице, у Петричу, општина Клина, изјавио и да очекује од привремених институција самоуправе у Приштини и међународних институција на КиМ да осигурају поштовање права на слободу кретања и исповедање вере српским ходочасницима. 

"Прогнани Срби из Метохије се годинама систематски спречавају да хришћанске празнике обележе у својим селима, а они који фактички данас обављају власт на терену не предузимају никакве мере како би ту врсту екстремистичког понашања санкционисали и сузбили", навео је Ђурић у изјави достављеној медијима.

Ђурић је оценио да данашњи антицивилизацијски протест код Клине показује да екстремистима није довољно то што су Срби потерани из Метохије, већ да се жели потпуно искорењивање и затирање сваког сећања на српско постојање у том делу наше јужне покрајине. 

"У контексту данашње блокаде прилаза порушеној православној цркви у Петричу, постаје сасвим јасно да и недопустиви грађевински радови у близини манастира Високи Дечани нису били инцидент, већ последица свеопште друштвене климе у којој се организовано негира и уништава све што асоцира на српско присуство на Косову и Метохији", навео је.

Ђурић је истакао да таквој врсти искључивости, нетолеранције и мржње нема места у савременој Европи и инсистирам да се у име човечности али и европских вредности прекине насиље над православним народом на Косову и Метохији.

Куочи: КФОР ће остати на КиМ колико год буде потребно

БЕОГРАД:  КФОР ће остати на КиМ колико год буде потребно и НАТО за сада не планира да смањи присуство међународних мировних снага на КиМ, каже командат КФОР-а генерал Салваторе Куочи. 

Он, такође, напомиње да се КФОР не меша у политичка и правна питања, те да зато није реаговао поводом хапшења Марка Ђурића, као и да није укључен у истрагу око убиства Оливера Ивановића.

Куочи истиче да НАТО подржава наставак дијалога између Београда и Приштине посредством ЕУ и да је то кључно за мир и безбедност у региону. 

''''Рачунамо на све у региону да покажу умереност и да подрже сваки напор који води нормализацији безбедносне ситуације и не доводи до стварања тензија'''', рекао је командат КФОР-а у интервјуу за лист ''''Јединство''''.

Куочи је објаснио да КФОР није реаговао у случају хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и пребијања новинара и грађана Косовске Митровице од стране Албанаца јер се, како је истакао, КФОР не меша у политичка или правна питања. 

''''Хапшење Ђурића је извела Косовска полиција као прва инстанца безбедносног одговора, а КФОР није био позван да интервенише у својству треће инстанце безбедносног одговора'''', рекао је Куочи.

Он је назначио да КФОР делује у складу са својим тренутним мандатом који, каже, не укључује владавину права због чега никада није био укључен у истраге о убиству Оливера Ивановића. 

На питање како би КФОР реаговао уколико би специјалне јединице из Приштине покушале да заузму север КиМ и протерају српско становништво и ако би Србија одлучила да заштити своју територију и народ, Куочи је одбацио могућност да постоји било каква претња која угрожава територију или грађане Косова. 

''''Кфор одржава блиске односе и честу размену информација са институцијама на Косову, у Србији, суседним земљама и међународним организацијама. Појавом било каквог знака упозорења на безбедносну ситуацију, спремни смо да применимо неопходне мере како би се Косово одржало безбедним'''', нагласио је командат КФОР-а. 

Упитан да ли се војна мисија КФОР-а може оценити успешном ако се узме у обзир да су се од јуна 1999. на КиМ десила бројна убиства и киднаповања Срба, а убице нису пронађене, Куочи је рекао да спровођење закона није део мандата КФОР-а и да се мировна мисија односи на безбедно и сигурно окружење и стабилност у региону. 

На подсећање да је недавно за приштински лист ''''Зери'''' изјавио да је свака агресија на Косово агресија на НАТО, Куочи је казао да су његове речи извучене из одговора на питање о могућим спољним претњама по Косово и нагласио да таквих претњи нема.

''''Уколико се, пак појави нека претња, КФОР је ту. Ова изјава није била упућена никоме. КФОР је увек спреман да очува безбедност и сигурност и да спречи обновљена непријатељства у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН'''', навео је Куочи.

На питање има ли будућност друштво у којем се 20 година након сукоба морају да чувају манастири и културни споменици, Куочи је одговорио да је данас манастир Високи Дечани једини објекат који обезбеђују припадници КФОР-а.

''''Све остале објекте чувају или Косовска полиција или се уопште не обезбеђују. Чувари КФОР-а су уклоњени из манастира 2010. и од тада нису забележени никакви инциденти'''', казао је Куочи.

Говорећи о мисији КФОР-а на КиМ, он је навео да КФОР подржава развој и унапређење способности Косовских безбедносних снага и да пажљиво прати дебату о будућности КБС-а напомињући да се структура, мандат и мисија КСБ-а договарају кроз политичке одлуке локалних институција.

Како каже, у случају евентуалне трансформације КСБ-а, о промени присуства КФОРА-а биће донета политичка одлука на нивоу Северно-атлантског савета НАТО-а. 

''''Мандат КФОР-а није временски условљен, већ зависи од услова на терену. НАТО за сада не планира да промени или смањи мисију Кфора на КиМ'''', поручио је Куочи.

Он је сарадњу КФОР-а са Војском Србије оценио одличном и навео да се периодично састаје са начелницима Генералштаба држава које се граниче са зоном одговорности КФОР-а. 

''''Сарадња са Војском Србије је на веома високом нивоу. КФОР и ВС редовно спроводе једновремене патроле дуж административне линије разграничења како би допринели одржавању мирне и позитивне атмосфере'''', рекао је командат КФОР-а.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести