Две деценије од хапшења Слободана Милошевића

БЕОГРАД: У четвртак,1. априла навршава се 20 година од хапшења некадашњег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, који је 28. јуна исте године изручен Међународном суду у Хагу где је преминуо, а да није дочекао крај суђења.
milosevic
Фото: Youtube Printscreen

Привођење Милошевића почело је два дана раније, 30. марта, а учесници су били Чедомир Јовановић, Милорад Брацановић и Милорад Улемек Легија.

Кључни преговарач је био Чедомир Јовановић, по одлуци Зорана Ђинђића, а са њим је Милошевић пристао да преговара, уз посредство Бранислава Ивковића који је био уз Милошевића у вили у којој је у том тренутку била искљуцена струја и вода, а тензије подигнуте до опасности од трагичног исхода. Шта се дешавало у дому Милошевића током два дана, од почетка преговора па до хапшења, кружиле су дуго различите интерпретације, а Чедомир Јовановић је ових дана гостујући на К1 поново подсетио на тај догађај.

"Ја сам чувао Милошевићев живот, и нисам мислио на свој. Било је усијаних глава и међу нама, који су предлагали да се ангажује нека нова полицијска јединица да се крене у напад на кућу, а ако неће да се предају, да се побију. У кући су били људи који су само чекали прилику да то ураде." рекао је Јовановић.

Чувао сам га тако што сам отишао тамо и седео са њим, две ноћи, цео један дан, писао писма, гаранције и извео га из те куће док је његова ћерка пуцала у мене, испричао је он.

Како је рекао, није лагао Милошевића.

"Нисам дошао тамо као његов џелат, дошао сам у кућу и рекао да бих с њим отишао у затвор, а да је његова обавеза као бившег председника да сачувамо земљу од још једне трагедије," рекао је Јовановић и констатовао да му је Милошевић у томе на неки начин помогао.

Свашта је рекао, присетио се Јовановић.

"Ја га не осуђујем за то, није био вулгаран, безборазан, али је дуго времена очекивао да ће се појавити бар део те масе, која је увек била уз њега, док је био на власти", навео је Јовановић.

Испричао је да је удаљио комплетно обезбеђење из објекта, одвезао Милошевића колима у централни затвор, испратио га до ћелије.

"Тражио сам да се према њему понашају као према човеку који је био председник земље'', рекао је Јовановић.

Марија Милошевић је у једном од ретких интервјуа испричала да су за њу то биле две ноћи.

"Мени су то биле две ноћи...То је био петак, петак на суботу, субота, субота на недељу и у недељу ујутру је отишао...", испричала је она.

Објаснила је да њен отац отишао под прењом да ће сви у кући бити побијени.

У том тренутку се, казала је, у кући налазило више од 30 људи, осим брата Марка.

"Марко није био ту... Срећом да није било то када је била сва та пуцњава... Потпуно су разбили ту резиденцију.... Стварно су могли све да нас побију. Памтићу то до краја живота. Горе ми је то него да сам била на ратишту", исприцала је Марија 2007. у интервјуу за емисију "Алтер его".

Рекла је и да је сваког дана одлазила оцу у посету у Централном затвору, где су му, како је навела, једног дана "затакли у решетке оптужницу Карле дел Понте".

"А ми смо пре тога добили гаранције Војислава Коштунице, Милана Милутиновића и Зорана Ђиндића да он неће бити изручен ниједном страном затвору", рекла је Марија.

Некадашњи припадник обезбеђења Саша Рудић испричао је да су на Милошевића пуцали из снајпера приликом хапшења, у тренутку док је стајао на платоу виле Мир.

То се, према Рудићу, догодило 31. марта увече из оружја, како тврди, које користе НАТО снаге.

Рудић је испричао да је након тога уследио покушај упада припадника ЈСО у вилу, као и да је у ту акцију незаконито кренуо Милорад Улемек Легија са минско експлозивним средствима.

Навео је да су Легија и његови тада прескочили металну капију, али су се зауставили када су у дворишту угледали два борбена оклопна возила.

Тада је, каже, испаљено неколико рафала од припадника ЈСО, али зато што су њихови били лаки на обарачу и мало је фалило да се побију између себе.

Рудић је рекао и да је Милошевић током преговора био хладне главе.

"Покушавао је да постави ствари на своје место, јер је имао гаранције да неће бити изручен", казао је бивши члан обезбеђења.

Рекао је да је Милошевић током тих дана разговарао са многима, лично је причао и са Легијом, са Богољубом Бјелицом и Жиком Игићем.

Адвокат Тома Фила је испричао да су до једног момента Милошевића чувале Кобре, које су касније повучене.

"Онда су пробали да направе неку ''барапску комбинацију'' да криминалци такозване ''Сурчинске групе'' упадну, продају га за награду и да држава тако нема ништа с тим", испричо је Фила и додао да је то била најдужа ноћ у његовом животу.

Милошевић је умро у притворској јединици Хашког трибунала 2016. не дочекавши пресуду.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести