ЕУ: Нове приступне конференције у другом делу ове године

ЛУКСЕМБУРГ: Европски савет најавио је вечерас нове приступне конференције са Србијом у другом делу ове године, званично потврђујући отварање поглавља 7 и 29 у приступним преговорима и наводећи да је Србија до сад отворила 10, од укупно 35 преговарачких поглавља.
evropski savet, freeimages
Фото: Freeimages.com

У писаном саопштењу Европског савета наводи се да је Србија на шестој приступној конференцији одржаној на министарском нивоу у Луксембургу отворила преговарачка поглавља 7 о закону у области интелектуалне својине и 29 о царинској унији.

”Укључујући данашњу Конференцију, Србија од укупно 35 преговарачких поглавља има 10 отворених за преговоре, од којих су два већ привремено затворена. Нове приступне конференције ће бити организоване како би се наставило са напредовањем у другој половини 2017. године. Србија је своје приступне преговоре почела у јануару 2014. године”, наводи се у саопштењу Европског савета.

Када је реч о отварању преговарачких поглавља 7 о закону у области интелектуалне својине и 29 о царинској унији, ЕУ каже да је ”пажљиво преиспитала тренутно стање припремљености Србије”.

”Подразумевајући да ће Србија наставити да напредује са усклађивањем критеријума обухваћених овим поглављима, ЕУ предочава да постоје и критеријуми неопходни за привремено затварање поменутих поглавља”, стоји у саопштењу Европског савета.

Када је реч о интелектуалној својини, Србија ће морати да заврши све "неопходне законодавне измене како би осигурала примену права ЕУ у овој области, почев од дана пријема у ЕУ".

"Србија тако мора да усклади своје законодавство са европским критеријумима у области ауторског права, патентирања и брендирања, али и да осигура довоље административне капацитете за регистрацију права интелектуалне својине и обезбеђење спровођења закона у овој области", каже се у саопштењу.

У оквиру поглавља 29, Србија, према ставу Европског савета, наставља да усваја законе у цију усклађивања царинских прописа, што се посебно односи на законодавство о ослобађању на царине, управљању царинским ризиком и аспектима сигурност.

Истовремено, стоји у саопштењу, од Србије се очекује да доследно и ефикасно примењује своја царинска правила кроз своје царинске испоставе, нарочито у областима обраде обрасца, порекла, поједностављених поступака, права интелектуалне својине и селективности контрола и анализе ризика.

Европској комисији Србија треба да представи свеобухватне и кохерентне царинске послове и ИТ стратегије и да достгне довољан напредак у развоју свих потребних система ИТ интерконективности.

У Европском савету закључују да ће се надгледати напредак у усклађивању и примени европских критеријума током преговора и да ће се по потреби приступна конференција вратити на питања обухваћена данас отвореним поглављима.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести