Европски парламент усвојио извештај о Србији: Кључ нормализација односа, поштовање права

БРИСЕЛ: Европски парламент усвојио је данас извештај о Србији, у којем се наводи да је нормализација односа између Београда и Приштине и поштовање основних права у земљи кључно за одређивање темпа преговора о приступању.
Evropski parlament Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У извештају се од Србије траже конкретни резултати у правосуду, слободи медија и борби против корупције, а поздрављају економски показатељи, учешће у регионалној сарадњи.

Европски посланици поздравили су у ижвестају напредак који је Србија остварила у развоју функционалне тржишне економије и охрабрили српску владу да настави да спроводи структурне реформе у овој области, наводи се у саопштењу објављеном на сајту ЕП.

У извештају се поздравља што је чланство у ЕУ и даље стратешки циљ СРбије, што све парламентарне странке подржавају процес интеграције Србије у ЕУ, али и охрабрује охрабрују власти у Србији да активније и недвосмисленије показују своју посвећеност европским вредностима у јавној расправи и очекује јасно и недвосмислено опредељење Србије како речима, тако и делима да испуњава своје обавезе према приступању ЕУ на видљив и проверљив начин.

Посланици су поново указали на важност усклађивања са спољном и безбедносном политиком ЕУ, имајући у виду да је, како тврде, стопа усклађености Србије тренутно најнижа у региону.

Европски посланици изразили су забринутост због ефикасности функционисања Скупштине Србије.

Посланици тврде да у парламенту нема парламентарне опозиције и наводе да његов легитимитет оспоравају опозиционе странке.

Такође, жале због одлуке делова опозиције да бојкотује изборе и позивају тај део опозиције да се врати за преговарачки сто и настави учешће у политичким и парламентарним активностима.

Од Србије се у извештају траже резултати у правосуђу, слободи изражавања и борби против корупције и организованог криминала, посебно у случајевима са високим нивоом јавног интереса, попут, наводи се, Крушика, Јовањице и Телекома Србија.

Такође, тражи се да се побољшају резултати у истрагама, подизању оптужница и осуда у случајевима корупције на високом нивоу, укључујући заплену и конфискацију имовине стечене криминалом и понавља позив на задовољењу правду из 2018. године у вези с рушењем приватног власништва у београдском насељу Савамала.

Наглашава се да да кампања насиља, застрашивања и клеветања политичких противника и представника медија коју спроводе посланици на пленарном заседању Народне скупштине представљају кршење демократске праксе и основних демократских вредности.

Са друге стране, поздравља се усвајање новог акционог плана за медијску стратегију и чињеница да ће бити успостављена радна група која ће надгледати спровођење стратегије и акционог плана.

Такође, подсећа се да би премештање српске амбасаде у Израелу из Тел Авива у Јерусалим било противно ставу ЕУ о решењу спора између Израела и Палестине између две државе.

У извештају се поздрављају напори Србије у сарадњи са ЕУ на пољу инклузије ромске заједнице, финализација дуго одлаганих превода уџбеника за основну школу на бугарски језик, похваљује снажна заступљеност жена у новом парламенту, ангажовање Србије у иницијативама за регионалну сарадњу.

Поздравља се и напредак који је Србија постигла у развоју функционалне тржишне економије и позива Београд да настави напоре на јачању конкурентности и дугорочног, одрживог и инклузивног раста структурним реформама.

У извештају се поздравља и активно учешће Србије у Транспортној заједници и у пројектима трансевропске мреже, укључујући изградњу аутопута Ниш-Мердаре-Приштина.

Извештај од 105 тачака, усвојен је са 538 гласова за и 69 против, док је 79 посланика било уздржано.

Посланици су усвојили и извештаје о тзв. Косову, Албанији и Северној Македонији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести