Фон Крамон: Неопходна транспарентност дијалога БГ и ПР

БЕЧ: Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон сматра да је транспарентност око процеса дијалога Београда и Приштине неопходна да би се за компромисе добила подршка грађана.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

У прошлости нисмо били задовољни дијалогом, истакла је Фон Крамон, у дискусији на тему предстојећих избора на Косову, у организацији Аустријског института за међународну политику (ОИИП) и подсетила да је склопљен 31 споразум у оквиру дијалога који је вођен у бриселу, али да, како тврди, нико не зна шта је примењено, ашта није.

Сви преговарачи раде нешто иза кулиса, имали смо разне анексе. Процес није транспарентан, истакла је Фон Крамон.

Она се, како је нагласила, залаже за успостављења механизма који би приказао који споразуми постоје, ко је који применио, ко се није држао споразума, и шта је потребно даље чинити.

Неопходно је да све буде јасно и транспарентно, јер само јасном видљивошћу процеса можемо лакше добити подршку за компромисе од грађана, уверена је она.

Када је реч о трансатланској сарадњи у решавању косовског питања Фон Крамон је казала да је Бриселу недостајала подршка САД у последње четири године.

Уместо тога имали смо „хице са стране“ из Вашингтона, који нису били корисни за овај процес. Уз тои нетранспаретне споразуме за које нико не зна коме служе изузев Доналду Трампу, сматра она.

То је, каже, било велико оптерећење за ЕУ, која није била укључена у те споразуме.

Према њеним речима ако бриселска и вашингтонска администарција не вуку на исту страну ужета онда се ствара раздор на терену.

Заложила се за либерализацију визног режима ЕУ с Косовом и изразила наду да ће она бити финализована током председавања Словеније ЕУ, у другој половини године.

Што се тиче избора на КиМ рекла је да очекује да ће после 14.фебруара на Косову пасти одлука у корист европских интеграција.

Нагласила је да регион Западног Балкана нема другу алтернативу, али да је за то потребно и да будуће власти на Косову имају висок степен политичке спремности на компромис.

Када је реч о процесу проширења нагласила је да је новом методологијом узета у обзир скептичност Француске према том процесу, али да је важно да у центрима Еу моћи не раде против, рекла је она.

Посланик Народне партије Аустрије (ОВП) у Европском парламенту Лукас Мандл, иначе косовски лобиста, нагласио је да не може бити приступања Србије ЕУ без признања Косова.

Не желимо да у ЕУ увеземо ситуацију да једна чланица не разговара са суседом, који може постати чланица, и да га не признаје, навео је он.

Фарук Ајети из ОИИП-а рекао је да је дијалог Београда и Приштине неизбежан и потребан.

Дијалог је протеклих година показао колико је тешко остварити приближавање две стране, па је и биланс незадовољавајући. Постигнут је 31 споразум, а неки од њих нису примењени због недостатка политичке воље на обе стране, истакао је он.

Дијалог ће, према његовим речима, и за нову владу у Приштини бити важан, а може бити и од одлучујућег значаја.

Дописник бечког дневника „Стандард“ са Западног Балкана Аделхеид Велфел пренела је да је, у разговору са Вјосом Османи и Аљбином Куртијем видела да им дијалог са Београдом није важан.

Казала је да они желе да разговарају о несталима, али не и о другим темама.

Пренела је да на Косову тренутно постоји велика скепса према ЕУ и дијалогу.

Лектор са приштинског Факултета политичких наука Беким Балићи указао је да је победник на предстојећим изборима већ познат, само треба видети да ли ће бити у стању сам да влада.

Према његовим речима разлог тога је сукоб генерација, али и незадовољство становништава управљања кризом и привредом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести