Где је завршио новац за нове технологије?

Српска радикална странка инсистира на томе да јавност буде упозната с радом одбора и радних група које је образовала Покрајинска влада формирана 22. јуна прошле године.
Banovina Foto: arhiva „Dnevnika”
Фото: Dnevnik.rs

Задатак тих радних група је био да преиспитају сумњиве радње током два мандата бивше покрајинске власти предвођене Демократском странком.

„Навршава се скоро година од конституисања Покрајинске владе, која је  обећала и испитивања рада Фонда за капитална улагања и Секретаријата за науку”, навео је потпредседник СРС-а Милорад Мирчић у саопштењу странке. „Иако смо имали прилику да у више наврата чујемо да су чланови комисија и одбора надлежних за преиспитивање сумњивих радњи у претходним мандатима Покрајинске владе прикупљали материјал и обављали формалне радње, јавност до данас није упозната ни с једним јединим податком и конкретним резултатом до којег су дошли ти надлежни органи”.

СРС пита да ли су чланови тих комисија дошли до неких сазнања и када ће о томе надлежни органи обавестити јавност.„Зашто инсистирамо на тим питањима? Зато што одговорни за сваку криминалну и незакониту радњу у државним органима морају бити приведени правди и процесуирани. У таквим случајевима не сме бити повлашћених и те радне групе и органи морају, осим Тужилаштва и судова, бити на врхунцу задатака”, сматра Мирчић.

Задатак радних група је био да преиспитају сумњиве радње током два мандата бивше покрајинске власти, предвођене Демократском странком

СРС је упозорио власт у Војводини на то да општенајављена борба против криминала и корупције не сме остати мртво слово на папиру и да се очекивањима грађана не сме нико играти. 

Питање докле се стигло с истрагом рада такозваног Фонда нових технологија, који је водио некадашњи функционер ДС-а  Драгослав Петровић, недавно је и „Дневник” поставио председнику Покрајинске владе Игору Мировићу. Он је одговорио да су све што су затекли након примопредаје власти, предали полицији и Тужилаштву.

– Могу само да прокоментаришем да је једном осмишљеном акцијом велики новац исисан из буyета Аутономне Покрајине Војводине јер нико не може да одбрани концепт у којем је новац бројним предузећима пребациван на рачун, а да нису постојала одговарајућа средства обезбеђења за такву трансакцију – навео је тада Мировић.

Он је рекао и да су тек последњих година, након жестоких критика у Скупштини Војводине, уведене гаранције банке као средство обезбеђења за реализацију уговора из сегмента нових технологија, док је раније годинама то чињено неодговарајућим обезбеђењем.

– Узгред, финансирана је технологија производње робе која није нова, нити је технолошки напредна, и све то заправо представља концепт или модел злоупотребе, а практични кораци би требало да буду предмет интересовања полиције и Тужилаштва. Да ли ће то бити, или неће, не зависи од нас у политици, то зависи од одговарајућих процедура и одговарајућих доказа – закључио је Мировић.

Након учесталих прозивки, Драгослав Петровић је својевремено новинарима није спорио да 22 предузећа која су добила субвенције јесте било у стечају, али, како је то тада оценио, у односу на укупан број предузећа која су добила новац од Покрајине, то и није много.

– Без основа су замерке да су критеријуми за доделу субвенција били политички, о чему говори и чињеница да су их добила предузећа из практично свих општина у Војводини, а у њима су на власти биле различите страначке коалиције – навео је тада Петровић.

Е. Марјанов

Стечај и ликвидације

Подсетимо, СНС је, док је био у опозицији, више пута прозивао покрајинске власти због тога што је Фонд за суфинансирање погона за примену нових технологија ненаменски трошио новац за субвенције. Тако је новосадски одбор СНС-а својевремено навео да су од 108 предузећа која су субвенционисана у тих осам година мандата бивше Покрајинске владе с укупно 35 милиона евра, чак 22 у стечају, а још најмање 11 послује с губицима, или је у ликвидацији. Апострофирајући као главне кривце осниваче тог фонда и тадашњег председника Покрајинске владе Бојана Пајтића и секретара за науку и технолошки развој Драгослава Петровића, напредњаци су у саопштењу за јавност побројали и субвенционисана приватна предузећа која су у стечају, а добила су респектабилне субвенције.

Као додатни вид злоупотребе, новосадски напредњаци су навели да је новац којим је финансирано увођење нових технологија враћен у роби. Тако су, примера ради, предузећа испоручивала Покрајинским робним резервама сифоне за судопере, црева за поливање баште, различите керамичке плочице па и мртвачке сандуке.    

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести