Грубјешић: Шредерова изјава ретка, али такав сценарио немогућ

БЕОГРАД: Изјава бившег немачког канцелара Герхарда Шредера о томе да би Србију прво требало примити у ЕУ, а онда решавати питање Косова је једна од ретких изјава која иде у том правцу, казала је данас генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић уз констатацију да је, нажалост, такав сценарио немогућ.
Suzana Grubješić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Како каже, имајући у виду све што смо до сада чули у вези решавања косовског питања и евроинтеграција, као и све што пише у свим документима, од такве понуде нема ништа.
"И у Стратегији проширења пише да се сви билатерални спорови морају решити пре уласка у ЕУ, а нарочито се апострофира дијалог Београда и Приштине тако да тај сценарио, о пријему Србије, па после решавања косовског питања, је најмање вероватан", казала је Грубјешић за Танјуг.

Према њеним речима, примање Србије у ЕУ, па решавање косовског питања мало је вероватно и зато што ЕУ има искуство са Кипром, који је примила у чланство, док је познато да је од 1974. године Северни Кипар под турском окупацијом.
"Тај нерешени спор траје до дана данашњег. Мислим да није било разговора на којем сам учествовала да случај Кипра није поменут као нешто што не би никад требало да се понови", наводи Грубјешић.

Сматра да би вероватно било једноставније решити косовско питање уколико би Србија била чланица ЕУ али, примећује, Србија никада није имала једноставна решења као понуду, односно увек је морало нешто више да се уради да бисмо могли да наставимо процес евроинтеграција.
Грубјешић истиче да је битно да се настави дијалог Београда и Приштине чим се стекну услови, односно чим привремене приштинске власти укину таксе од 100 одсто, које је Приштина увела из политичких, а не из економских разлога.

"Србија мора да инсистира на наставку дијалога и на решавању косовског питања, јер од тог решавања и од наставка дијалога зависи и европски пут Србије.
"Од нас се очекује да се постигне свеобухватан споразум о нормализацији односа", додаје.
Тренутна ситуација у којој је дијалог Београда и Приштине замрзнут, како каже Грубјешић, успорава Србију на европском путу.

Јер, како каже, да је било напретка у дијалогу Београда и Приштине не бисмо отварали по два поглавља на Међувладиној конференцији , већ више.
"Сада када је дијалог замрзнут нисам претерани оптимиста да ћемо на следећој Међународној конференцији, која још увек није заказана, али се очекује, отворити неко поглавље", каже генерална секретарка Европског покрета у Србији.

Напомиње да Београд све снаге треба да усмери на то да се наставак дијалога омогући, чим се стекну услови, односно чим привремене приштинске власти укину таксе на робу из централне Србије.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести