Хетерленд, мост код Аде и Бетанија чекају реконструкцију

Покрајинска влада ће завршити поједине проблематичне пројекате из прошлости чија реализација је започета пре десетак година, али никад није завршена због финансијских малверзација.
д
Фото: Dnevnik.rs

Грађани Бочара сад могу очекивати да ће у скорије време добити преуређен дворац Хетерленд, Ађани – завршен мост на Тиси, а Новосађани 2.500 квадрата сређених у Бетанији.

За грађане Аде на Бачкој обали Тисе и Падеја на банатској страни реке свакако је добра вест да је завршетак моста ушао у најновији инвестициони цуклус Покрајине и да је председник Покрајинске владе Игор Мировић за финансирање завршних радова на мосту у понедељак уручио представнику ађанске општине уговор вредан 90 милиона динара.

За грађане Аде на бачкој обали Тисе и Падеја на банатској страни реке свакако је добра вест да је завршетак моста ушао у најновији инвестициони цуклус Покрајине
Фото: Dnevnik.rs

Подсетимо, изградња моста на Тиси почела је 2007. године, мост је  отворен децембра 2011, иако није имао употребну дозволу јер сви радови на њему нису били завршени. Приликом отварања грађевине, тадашњи председник Покрајинске владе Бојан Пајтић је рекао да је мост један од највећих и најмодернијих који су изграђени у нашој земљи и да је један од најсложенијих архитектонских подухвата, који је коштао 2,2 милијарде динара. Импозантна грађевина, међутим, осим привремене употребне дозволе која је одавно истекла, ни данас нема употребну дозволу јер је остала без расвете и прилазних путева на банатској страни – пројектом је било предвиђено око 20 километара приступних путева, док је деоница пута, изграђена по јединственој технологији како су тада извођачи радова говорили, од моста до кружне петље, три године од отварања пропала и општина Ада је морала да издвоји додатне паре за санацију. Пет година од отварања финансијске малверзације око мост код Аде добиле су судски епилог, али то грађанима и није велика утеха јер и даље немају завршен мост и дозволу за његову употребу.

Дворац Хетерленд је једна од проблематичних грађевина у Војводини, која је због финансијских злоупотреба постала наскупља рушевина из 2011. године
Фото: Dnevnik.rs

У време када је грађен, тај мост је представљан као једна од најзначајнијих капиталних инвестиција у Војводини јер је у његово постављање и приступне саобраћајнице утрошено више од 1,2 милијарде динара. Инвеститор моста преко Тисе у Ади била је општина Ада, финансијер тадашњи Фонд за капитална улагања АП Војводине. По пројекту „Еуро Гарди групе” ДОО из Новог Сада, у улози извођача првобитно је била фирма „Интер-мост” АД из Београда, која је пре завршетка посла отишла у стечај па је посао наставило предузеће „Интер-коп” ДОО из Шапца.

Међутим, врло брзо пошто је врпца свечано пресечена и саобраћај кренуо, испоставило се да има мањкавости у изведеним радовима и незавршених послова, а касније је постао и предмет спорења општина Бечеј и Нови Бечеј с Адом због трошкова превоза челичне конструкције донираног моста из Немачке. Мост преко Тисе код Аде изграђен је захваљујући донацији челичне конструкције, дар немачког града Филсхофена, а првобитно је био намењен за премошћавање реке између Бечеја и Новог Бечеја.

Дворац Хетерленд је такође једна од проблематичних грађевина у Војводини, која је због финансијских злоупотреба постала наскупља рушевина из 2011. године. Због скандала о несталим милионима и незвавршеним радовима на реконструкцији, Хетерленд је у прошлости често пунио странице црне хронике у штампи.


Ослобађање од духова прошлости

На сређивање чека и 2.500 квадрата у новосадском породилишту – Бетанији – јер је Покрајинска влада и у том случају одлучила да ће се ослободити духова прошлости па је за препројектовање дела зграде Клинике за гинекологију и акушерство као и израду техничке документације обезбедила 20 милиона динара.

Подсетимо, захтев за реконструкцију Бетаније упућен је Фонду за капитална улагања далеке 2007. године и након тога је почела реконструкција с доградњом старог породилишта. Радило се о 3.335 квардатних метара, од чега је део завршен, али остало је незавршено 2.500 квадрата, како је то раније за „Дневник” испричао управик Клинике за гинекологију и акушерство професор др Тихомир Вејновић. Део где су операционе сале завршен је 2014. године, и требало је све да буде готово наредне године, међутим, тада се стало и ништа даље није рађено. Од Фонда за капитална улагања тражено је 277.546.000 динара, што је по тадашњем курсу било безмало 3,5 милиона евра. Касније, у извештају Сектора буyетске инспекције, констатовано је да постоји више фактурисаних радова који су исплаћени у вредности од 250 милиона динара, упркос томе што никад нису и урађени.


Дворац Тегледијевих из 14. века ипак неће остати најскупља рушевина зарасла у коров и стециште голубова. На иницијативу општине Нови Бечеј, Покрајинска влада је одлучила да га реконструише и догради и још прошле године из покрајинске касе је издвојила 15 милиона динара за израду техничке документације за реконструкцију дворца и техничке документације контроле. Када сва неопходна документација за реконструкцију дворца буде завршена, Управа за капитална улагање ће расписати јавну набавку за избор извођача радова, а то се очекује ускоро, како за наш лист наводи директор Управе Недељко Ковачевић.

По новој документацији, дворац у Бочару је променио намену и уместо раније предвиђеног објекта за инклузију деце ометене у развоју, обновљени Хетерленд ће користити деца старости између шест и 12 година. Тамо ће се моћи организоват разни програми едукације, рекреације и социјализације, односно боравак деце у природи. Предвиђена је реконструкција постојећих објеката и изградња нових. У њима ће бити собе за смештај око 100 малишана, при чему ће неколико соба бити прилагођено за смештај деце с посебним потребама. У комплексу ће бити учионице, просторија за рекреацију с одговарајућем опремом, ресторан, кухиња и санитарни чворови. Биће уређено и двориште комплекса. Тако ће село Бочар, као и општина Нови Бечеј, добити нови замах у развоју.

Е. Марјанов

М. Митровић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести