Хрватска одушевљена: Српкиња за три године српски заменила хрватским

ЗАГРЕБ: Хрватски Јавни сервис ХТВ је у централном Дневнику емитовао прилог о девојчици Теи Лончар (17), која је, како је представљено, успела да за три године српски језик замени хрватским.
hrvatska zastava
Фото: pixabay.com, ilustracija
“Научити језик у само три године тако добро да можете ићи на такмичења, успех је и за врсне језикословце. А постигла је то седамнаестогодишња Теа Лончар из Карина која је матерњи српски заменила матерњим хрватским, након што се породица вратила из Србије", речено је у прилогу.
 
Теа је представљена као најбоља ученица средње школе у Обровцу, а новинар Еди Шковрљ је рекао да “ХТВ-ова екипа дуго није стрепела на снимању као пред седамнаестогодишњакињом...".
 
“Пред Теом смо добро пазили шта и како говоримо, јер анализирала је сваку нашу реч”, рекао је новинар.
 
Хрватски портал Индеџ је прилог ХТВ-а назвао бизарним и, како се наводи, "још једним терорисањем грађана Хрватске језичким пуризмом који је увела власт Фрање Туђмана и због којег Хрвати стално живе у страху да не би нешто погрешно рекли, нарочито да не би употребили неки ''србизам''”.
 
Теа Лончар је из Крушевца и пре три године њена породица вратила се у Хрватску од када она учествује на жупанијским такмичењима из хрватског језика.
 
“То је фасцинантно како је она успела да савлада хрватски језик. Сад иде и на такмичење", рекла је у прилогу ХТВ-а Теина разредна Ивана Шегарић.
 
Индеџ пише да је у сваком слчуцају фасцинантно што је ХТВ објавио овакав прилог, а забавно је, кажу, то што се у прилогу који се бави темом језика показује незнање о разлици између језика и дијалекта па се тако "крушевачки дијалект представља као српски језик".
 
"Теи Лончар наравно желимо успех на такмичењима из хрватског језика, навео је портал.
EUR/RSD 117.1420
Најновије вести