Истекао рок за подношење кандидатура, РИК чешља последње пријаве, коначне листе у петак

Рок за подношење листа за учешће на парламентарним и кандидатура за председничке изборе 3. априла истекао је јуче па је остало да данас Републичка изборна комисија верификује предлоге оних који су се за изборну трку определили у последњи, законски час.
Izbori, kutija/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Изборна кутија

Уколико некоме буде зафалило нешто од папира, или потписа, РИК ће им дати рок од 48 сати да допуне документацију, а потом следи утврђивање коначног списка изборних учесника. Збирне листе кандидатура биће утврђене и потом објављивање у Службеном гласнику Србије најкасније у петак 18. марта. До дана утврђивања збирне изборне листе, подносилац може да је повуче, а то је крајњи рок и за изостављање неког од кандидадата са ње.

Након што је завршено кандидовање, следи други део изборних послова, везаних више за технику и контролу самих избора. До 26. марта учесници могу доставити предлоге својих чланова и њихових заменика у проширеном саставу РИК – а, а њихово именовање мора бити обављено у року од 24 сата. Предлози за чланове бирачких одбора морају бити на столу до 18. марта, а њихово именовање мора бити завршено најкасније 23. марта. Замена члана бирачког одбора на захтев овлашћеног предлагача могућа је до 30. марта.


Резултати избора до 11. априла

У року од 96 часова од затварања бирачких места, односно до 7. априла, доноси се збирни извештај о резултатима гласања. Најкасније за четири дана од пријема свих збирних резултата, 11. априла, РИК објављује укупан извештај о резултатима избора у Службеном гласнику Србије. Финални увид подносилаца проглашене изборне листе и кандидата та народног посланика и председника у изборни материјал могућ је до 8. априла у поноћ. Најкасније три дана од када је објављено решење РИК – а да се не могу утврдити резултати гласања или да је оно поништено на неком борачком  месту, односно до 10. априла, доноси се решење о поновном гласању која треба да буде спроведено у року од 10 дана.

Доношење решења о додели мандата кандидатима за народне посланике са изборне листе по њиховом редоследу, почев од првог и издавање уверења о избору народних посланика, предвиђено је  у року од 10 дана од објављивања укупног извештаја о резултатима избора. То би значило да би у случају да нема понављања избора, 21. априла била позната имена 250 посланика у Скупштини Србије. 


Подношење захтева општинској, или градској управи за упис у бирачки списак или промену могућ је до закључења бирачког списка, односно до 18. марта, а министарству државне управе и локалне самоуправе од 19. до 30 марта у поноћ.

У Републичку изборну комисију најкасније до 20. марта у поноћ треба да стигну оверени изводи из бирачког списка,  а из Министарства државне управе 31. марта, након чега ће бити утврђен и објављен у Службеном гласнику коначан број бирача у Србији. Позиви за гласање треба да стигну на куће адресе 28. марта, а дан касније изборни материјал у локалне изборне комисије, које га до 1. априла у поноћ прослеђују бирачким одборима. Домаћи посматрачи који желе да прате рад органа за спровођење избора треба да се пријаве РИК – у до 26. марта, а страни – међународне организације и удружења, представници страних држава до 23. марта.

У закону се прецизно наводи да се на дан гласања бирачка места отварају у седам и да се може гласати до 20 часова. Изборна тишина, односно забрана објављивање процене резултата избора, представљање кандидата на изборима за народне посланике и њихових програма и позивање бирача да гласају, или не гласају за одређене изборне листе у медијима и на јавним скуповиима траје од 31. марта у поноћ, до затварања бирачких места.

Бирач који није у могућности да гласа на бирачком месту услед тешке болести, старости, или инвалидитета треба да обавести бирачки одбор преко локалне изборне комисије да жели да гласа ван бирачког места и то може учинити од 31. марта до 3. априла у 11 часова.

Утврђивање резултата гласања на бирачком месту и достављење изборног материјала локалној изборној комисији мора бити обављено до 4. априла у 10 часова. Доношење решења о исправљању записника о раду бирачког одбора о лаким и тешким повредама могуће је најкасније 7. априла у 20 часова, а то је крајњи рок и за решење којим се констатује да се на одређеном бирачком месту не могу утврдити резултати гласања, или да се по службеној дужности на њему поништава. 

До 5. априла у 20 часова чланови РИК  - а и њихови заменици, као и чланови локалне изборне комисије могу остварити увид у изборни материјал са бирачких места. У том року је могућа и провера да ли је неки бирач гласао на неком изборном месту, уколико постоји сумња да је неко гласао уместо њега. До тог дана може се поднети и захтев за контролу записника о раду бирачких одбора са највише пет посто бирачких места  на територији локалне изборне комисије, за такозвану контролу по узорку. То је законска новина уведена након међустраначког дијалога, као додатни механизам контроле, уколико неко оспорава изборни резултат.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести