Јевтић тражи да Приштина заштити повратнике 

ПРИШТИНА: Министар за заједнице и повратак у одлазећој приштинској влади Далибор Јевтић затражио је од надлежних у привременим приштинским институцијама предузимање конкретних корака у заштити Срба и њихове именовине на Косову и Метохији.
dalibor jevtic, tanjug arhiva
Фото: Dalibor Jevtić, foto: Tanjug, arhiva

Јевтић је писмо упутио вршиоцу дужности министра унутрашњих послова Џељаљу Швећли, директору Полиције Косова Рашиту Ћелају, и градоначелнику Призрена Митаферу Хаскуку, у којем је поред захтева за кажњавањем починилаца у складу са законом тражио и повећано присуство Полиције у повратничким срединама.

Од градоначелника Призрена је захтевао да се ради на решавању проблема дивљих депонија на приватним имањима Срба на улазу у село Новаке.

Породицама које су претрпеле штету Јевтић је поручио да ће бити ту да им помогне у правазилажењу тренутне ситуације, саопштено из тог ресора.

Јевтић је писма представницима привременим приштинским институцијама упутио након што су представници Министарства за заједнице и повратак привремених приштинских институција обишли петочлану породицу Славка Петровића из Бабиног Моста, код Обилића, мештане Новака, код Призрена и Црколеза у Истоку, који су били на мети учесталих провала, крађа и подметања пожара.

"Ово нас је баш погодило, сада када је време за пољопривредне радове од чега једино и живимо, сада смо остали и без пољопривредне механизације, не знам деци како да објасним да нам је ускраћена могућност да преживимо", рекао је у разговору са саветницима министра Јевтића домаћин Славко Петровић из Бабиног Моста, коме је недавно покрадена пољопривредна механизација.

Приликом посета селу Новаке код Призрена и Црколез код Истока мештани су потврдили да су малобројне повратничке породице веома узнемирене због учесталих провала, крађа и подметања пожара. 

Према речима мештана Новака, поред крађа, у атару овог села увелико настају илегалне депоније на приватним парцелама које власницима онемогућавају да обрађују своја пољопривредних имања. 

У селу Црколез код Истока недавна крађа стоке и аутомобила породици Малише Тијанића је трећа у низу од многобројних које су остале нерасветљене. 

У разговору са представницима министарства за заједнице и повратак, мештани Црколеза истичу да је озбиљно доведен у питање даљи опстанак 25 преосталих породица, од око 60 колико их је некада живело у Црколезу код Истока.

Повратници из Бабиног Моста, Новака и Црколеза апеловали су на предатвнике министарства да утиче на надлежне у Приштини да помогну у расветљавању многобројних крађа и заштите повратника. 

Јевтић о синхронизованим нападима на имовину Срба 

Министар за заједнице и повратак у привременим приштинским институцијама Далибор Јевтић, након најновијег паљења српске куће у Церници, код Гњилана, поручио је да невећинске заједнице заслужују једнаке шансе и заштиту, поготово у моментима када је евидентан растући тренд насиља над њиховом имовином.

"Сви досадашњи напори да омогућимо бољу будућност свима, у моменту бивају обесмишљени након сазнања да се припадницима невећинских заједница на Косову пале куће, скрнаве гробља, неометано краде имовина", навео је Јевтић у саопштењу достављеном Танјугу.

Јевтић упозорава да се последњих дана и недеља дешавају синхронизовани напади над имовином Срба и да веома забрињава инфериорност инститиција и албанске интелектуалне елите на Косову. 

"Новаке код Призрена, Бабин Мост код Обилића, Црколез код Истока, Ораховац, а данас и Церница код Гњилана нашла се на мети екстремиста. Насиље над имовином Срба и осталих невећинских заједница на Косову мора престати одмах", навео је Јевтић.

Подсетио је да нису заборављена страдања недужних цивила у Церници, када је 2000. године током напада на сеоску продавницу погинуло троје Срба, међу којима и четворогодишњи Милош Петровић, као ни напади 2003. године када је рањено четворо Срба, од којих је један од задобијених повреда преминуо.

Јевтић је навео да ново паљење куће представља опомену за све, да је крајње време да се сви окренемо будућности и на сасвим супротан начин од овог данашњег градимо међусобно поверење и суживот на Косову.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести