Јоксимовић: Пристали смо на мање доза да бисмо помогли региону

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је током посете Институту за јавно задравље "Батут" да је Србија пристала на мањи број вакцина из контигента од 651.000 који је ЕУ упутила Западном Балкану, јер су оне потребније земљама у региону које имају проблем и због невакцинисаног медицинског особља.
j
Фото: Tanjug (Strahinja Aćimović)

Јоксимовић је захвалила комесару ЕУ за суседство и проширење Оливеру Вархељију са којим је обишла Инстутут на томе што је дошао у Србију да подржи кампању вакцинације и донира значајну помоћ која подразумева 36.000 Фајзер вакцина.

Изузетно ценимо напоре које је Вархеји лично са својим тимом и делегацијом ЕУ овде у Србији предузео да покрене машинерију ЕУ и да се та машинерија више заинтересује за цео западни Балкан, па и нас у Србији, рекла је Јоксимовић.

Прецизирала је да је Србија током разговора о контигенту од 651.000 вакцина из ЕУ тражила да их као највећа земља добије пропорционално највише, али је имала разумевање за мање земље, јер су првенствено намењене здравственим радницима којих је у региону много невакцинисаних.

Због тога су они у великом проблему, рекла је Јоксимовић и нагласила да су вакцине потребније региону, јер су здравствени радници ти који највише трпе и треба да добију највећу подршку.

Јоксимовић је захвалила комесару и на томе што додатно промовише Србију у европским круговима и информише их о томе шта је Србија урадила и за своје грађане и цео регион, али и на томе што је прошле године дозволио пренамену неутрошених средстава из ИПА пројеката за куповину респиратора и медицинске опреме.

Подсетила је да је Србија спремно ушла у процес вакцинације, ослонила се на сопствене снаге и показала солидарност и човечност према региону, што је, како је рекла, најважније и за нас и наше суседе. Додала да је Србија током пандемије и Италији послала осам авиона помоћи.

Србија је показала "хуманост, солидарност, човечност и сарадњу", рекла је министар и нагласила да су то праве вредности за које се залаже и ЕУ.

Србији је од 651.000 доза намењених западном Балкану опредељено 36.000 доза вакцине Фајзер, које ће, како је рекла, добити до краја августа.

Захвалила је комесару на позиву који је упутио сваком грађану Србије да се вакцинише.

За 45 дана до границе колективног имунитета
 

Јадранка Јоксимовић упознала је комесара за суседство и проширење Оливера Вархељија и шефа делагације ЕУ Сема Фабриција са очекивањима према којима ће у наредних месец дана Србија достићи границу колективног имунитета, као и да ће ускоро почети вакцинацију и у тржним центрима.

Јоксимовић је рекла да лекари кажу да се очекује да би се у наредних месец и по могла достићи граница колективног имунитета.

Потребно нам је да буде још минимум милион вакцинисаних, рекла је она.

Министарка је додала да ће се ускоро отворити и пунктови у два највећа шопинг центра, како би се људи додатно стимулисали да и без заказивања могу да се вакцинишу.

Јокисимовић је то рекла након што је са Вархељијем и Фабрицијем обишла Инстутут Батут и контејнере за ПЦР тестирање који су донација ЕУ.

Вархељи је оценио да Србија ради одличан посао и замолио сваког грађанина Србије који се није вакцинисао да то учини.

Важно је да порука о вакцинацији стигне до сваког човека, поручили су они.

Директорка Института за јавно здравље Србије "Милан Јовановиц Батут" Верица Јовановић изјавила је да је у Србији обе дозе вакцине до сада примило око милион и по људи и да је потребно да се вакцинише бар још милион.

Јовановић је комесару ЕУ рекла да је план да се одлази у колективе, удаљена места, ван градова, да се ради што дуже, као и да се отворе пунктови за вакцинацију без заказивања.

Направљени знатни кораци у позитивном смеру
 

Министарка за европске интеграције оценила је да је слобода медија увек тема и то за све земље, поготово у доба кризе као што је ковид и нагласила да је власт грађане Србије током пандемије извештавала транспарентно, благовремено и врло одговорно.

Питање слободе медије, мислим да је исправно што сте га поставили у контексту пандемије. Свака криза носи изазове за цело друштво. Сигурна сам да све ваше колеге у свету постављају исто питање да ли смо информисани на прави начин, да ли су сви подаци били транспарентни, ... то је легитимно питање, рекла је Јоксимовић.

Слобода медија је, како је нагласила, област која се код Србије као код кандидата за чланство мери кроз напредак у области владавине права.

Према њеним речима, било је замерки у односу на неке ствари.

Подсетила је да Србија иде у озбиљне реформе, имајући у виду да смо донели свеобухватну и на веома транспарентан начин припремљену Медијску стратегу и припремили Акциони план за примену те стратегије.

Знатни кораци у позитивном смеру су направљени, такву повратну информацију имамо и од Евопске комисије, рекла је она и додала да је слобода медија оно што ће увек бити тема, не само када сте у процесу, већ и када сте чланица, то је тако у грађанским и демократским друштвима.

Важно је да сви заједно радимо на томе и влада и друштво и медији. Свако има свој део одговорности, етичности, професионалности и објективности и као влада никада нисмо били затворени за такву врсту разговора, рекла је Јоксимовић.

Шеф Делегације ЕУ Фабрици нагласио је да Унија промовише максималну слободу медија.

Став ЕУ по питању слободе медија је јасан, залажемо се за потпуну слободу медија, поготово у време пандемије када грађани треба да буду информисани правовремено, благовремено и објективно.

Слобода медија је део шире агенде ЕУ, рекао је Фабрици и додао да се ЕУ од почетка пандемије, већ 13 месеци у Србији залагала за максимални дијалог с медијима.

Радимо на томе заједнички и прогрес ће бити направљен, рекао је Фарбици.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести