Книном се ори усташки поклич "за дом спремни"

КНИН: Овогодишње обележавање годишњице војно-полицијске акције Олује, током које је из Хрватске протерано између 200.000 и 250.000 Срба, а нешто мање од 2000 њих је убијено или се воде као нестали, још више је оголело поделе у државном врху, јавности и друштву.
2
Фото: tanjug/ HINA/ MARIO STRMOTIĆ

Обележавање годишњице Олује ове године за разлику од прошле протиче без присуства представника Срба, па се Книном ори усташки поклич "за дом спремни".

Како су пренели хрватски медији, председник удружења 9. бојне ХОС-а и њен ратни командант Марко Скејо и ове године је годисњицу обележио у Книну узвикујући "за дом спремни".

Скејо је, наводе, одржао говор у којем је рекао да је "Хрватска војска српској кобри сатрала главу".

"Дошли смо се поклонимо нашим погинулима, њиховим породицама и свима живима", рекао је Скејо, пренела је загребачка Н1 тв.

"Као припадник 9. бојне ХОС-а желим и овде поздравити све наше погинуле старим хрватским поздравом", рекао је Скејо, који је потом три пута узвикнуо "за дом" док су му окупљени око њега одговарали "спремни".

Иначе, Скејо је од раније познат по томе што у различитим приликама користи усташки поздрав "за дом спремни", а једном приликом изјавио је да му је то једнако као када се поздравља са "Хваљен Исус и Марија".

"Оно што је за Цркву ''Хваљен Исус и Марија'', то је поклич ''за дом спремни'' хрватском народу", рекао је Скејо.

Подсећа се да полиција у последње две године није пријављивала Скеју због узвикивања усташког поклича.

Аналитичар Жарко Пуховски је коментаришући обележавање годишњице Олује, коју Хрватска обележава као Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља, рекао да се "ствара атмосфера привидне хармоније, а с друге стране цуре ствари јер их у ту хармонију не можете угурати”.

На питање Н1 колико дуго симболика Олује може бити погонско гориво за овакве манифестације, Пуховски каже:

“То је дан велике победе, нема спора, то треба да слави свака нација. Шта значи домовинска захвалност? Која је именица довела до придева домовинска? Коме смо захвални? Ми домовини, домовина нама? Премијер каже да су бранитељи и Домовински рат били темељ Хрватске. То није истина, темељ Хрватске су први избори и референдум. Да тога није било, не би имали шта да се брани”.

Хрватски портал Индекс је у коментару поводом годишњице Олује објавио да је ово још једно, како кажу, малтретирање са том војно-полицијском акцијом.

"Још једно малтретирање с Олујом. Нерадни дан, државне заставе по ретким балконима, нешто чешће у пасивнијим крајевима, државни протокол у иначе мртвој провинцији, увек исти програм, говори са старим, тек мало подгрејаним мислима, мимоходи, буднице", пише Индекс и додаје:

"Председник и премијер, два мушкарца који су у најбољим годинама заклон од бојишта пронашли у великом административном строју мртвога диктатора, размењиваће отровне поруке и обасипати високом државном пажњом бивше ратнике, делити им одликовања или их користити као средство у међусобним обрачунима. И непогрешиво прећуткујући , по могућности, славити властите злочинце. Понеким одликовањем, пријемом, топлом речју, разним облицима високе државне бриге".

Подсећају да је деценијама тако да је сваки 5. август у државној режији исти, до врха испуњен лажном самодопадношћу и глумљеним самопоуздањем произведеним у име нације која бучније слави своју слободу него што је конзумира.

Што је више славних датума хрватске историје, све је мање Хрвата.

"Национализам воли декор: прецизно пописује разлоге за прославе и места подесна за весеље. Само што је слављеника све мање", наводи портал, који се у коментару тврди да је српско руководство искористило протеране крајишке Србе за своју политичку причу.

"Двадесет и шест година касније, Хрвати и Срби нису се пуно опаметили. Само су слабије наоружани", закључује Индекс.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести