Коме ће бити отворена врата у Немањиној?

БЕОГРАД: Упоредо са консултацијама које је поводом избора нове Владе Србије уприличио СНС, медији свакодневно излазе са спекулацијама ко би могао бити премијер, а ко нови, односно стари министри.
vlada srbije nemanjina 11 DN
Фото: Dnevnik.rs

Из табора напредњака, али ни из редова њихових потенцијалних коалиционих партнера није процурела до сада ни једна чињеница, из које би се могло поуздано закључити како ће се окончати кадровско мешање карата у Немањиној. Једино што је до сада саопштено је то да ће наредне недеље СНС поднети извештај јавности о резултатима консултација и да ће нова влада бити изабрана током овог месеца.

Старт ове седмице обележио је разговор о влади унутар СНС, а сада су на реду  сусрети са представницима странака које би могле да буду део владајуће већине - СПС, ПУПС, СДПС и СВМ. У разним комбинаторикама постоји и рачуница да би владајућа коалиција у овом скупштинском сазиву могла имати и преко 160 посланика, који би пружали подршку новој Влади Србије.

Градоначелник Новог Сада и члан Председништва СНС Милош Вучевић недавно је изјавио да ће напредњаци о формирању нове владе, прво разговарати са СПС - ом, али да не искључује ни сарадњу са другим странкама.

- Постоји неколико опција и свакако ће СНС, са коалиционим партнерима са своје изборне листе, разговарати, пре свега, са коалицијом око СПС-а, а не искључујем ни друге странке које су показале добру вољу да партиципирају и подржавају политику Александра Вучића - рекао је Вучевић.

Само дан након што је лидер социјалиста Ивица Дачић рекао да СПС очекује да буде део владајуће коалиције, њихов партнер са изборне листе, председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма изјавио је да је неизвесно да ли ће коалиција СПС–ЈС бити део будуће Владе Србије. Марковић је казао да још није било разговора о формирању Владе Србије између представника СНС Александра Вучића и коалиције СПС-ЈС, коју предводи Ивица Дачић.

- Због неочекиваних проблема на глобалном нивоу између Тајвана и Кине или Сирије и појаса Газе, нама сада формирање владе није приоритет. Не зна се да ли ће СПС - ЈС бити део будуће владе, јер на глобалне проблеме не можемо да гледамо као неми посматрачи – навео је Марковић, додајући да циљ коалиције СПС - ЈС није борба за функције. - Мене само интересује да министри који буду изабрани имају квалитетну радну биографију, да се не деси да ако је неко био министар вера сада буде министар пољопривреде и слично. Ресоре у влади морају да воде стручни људи - нагласио је Марковић.

Не зна се да ли су се СПС и ЈС увредили због речи Зоране Михајловић, која је изричито против њиховог уласка у власт, тек у име социјалиста се огласила млада чланица ГО СПС Ана Гроздановић, популарна на Инстаграму где је прати 110.000 људи, изневши на тој друштвеној мрежи критике на рачун актуелне министарке енергетике.

- Мислим да Зорана Михајловић превише апострофира своју улогу у кадровању а не видим да има реална овлашћења - истакала је млада узданица СПС – а. - Анализом резултата рада министарке Михајловић схватам због чега са непримереном страшћу напада чврсте, лојалне, постојане и кадрове са јасним резултатима рада попут Александра Вулина и Ивице Дачића, али сам такође сигурна да Александар Вучић то препознаје и да тачно зна на кога може да се ослони у предстојећим, на светском нивоу бурним временима – констатовала је Ана Гроздановић.

С. Станковић

Пејић: Влада око 20. августа

Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић оценио је да је реално да Ана Брнабић остане премијерка, али додао и да очекује изненађења у целој влади, па се, ипак, не може искључити могућност да буде изненађења и на месту председника Владе Србије.

- Можда се одлуче за неку концепцијски другу особу, да мандатар буде неко ко није из СНС, или није из политичког живота. Знаћемо то врло ускоро - рекао је Пејић. Нова влада, како процењује, требало би да буде изабрана око 20. августа, а сматра да ће за њу гласати сви посланици који су подржали избор Владимира Орлића за председника скупштине.

На питање колико све што се дешава у окружењу, али и унутрашњи изазову утичу на састав владе, Пејић каже да није склон да каже да амбасаде или неко са стране утиче на формирање Владе Србије, већ пре свега мисли који су то људи који могу да спроведу досадашњу политику владе и Александра Вучића, политику балансирања.

“У том смислу, очекујем да у влади буду они који могу да утичу да се на најбољи начин та политика спроведе и зато можемо да очекујемо министре који су препознати, да више нагињу једној или другој страни, али их ја не посматрам као репрезенте нечијих интереса, већ као неког ко спроводи балансирану политику владе и председника”, рекао је Пејић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести