Кривокапић: Испунио сам обећање Амфилохију

БЕОГРАД: Мој долазак у Београд треба да буде почетак или зачетак нове путање која ће бити обострано корисни односи Србије и Црне Горе и на благостање обе државе, рекао је вечерас црногорски премијер Здравко Кривокапић, који борави у првој званичној посети Србији.
krivokapic
Фото: Танјуг (видео)

Он је за РТС рекао да је за релације између две земље можда крива и једна и друга страна, али да не жели да се бави прошлосћу и да то доказује и ова посета.

На питање зашто односи две земље не прате и добре односе грађана Србије и Црне Горе и да је једно од његових обећања била промена Ђукановићеве политике за коју се могло рећи и да је антисрпска, Кривокапић је истакао да у Црној Гори нема антисрпске политике.

"Тренутно нема антисрпске политике ни било које друге осим оне проевропске, продемократске и програђанске, и наравно процрогорске, а то значи да оним људима који живе на тим просторима Влада треба да обезбеди најбоље услове и бољи квалитет живота", рекао је Кривокапић.

На констатацију да две земље и даље немају амбасадоре, Кривокапић је рекао да је у надлежности председника Црне Горе одабир амбасадора и да је он одбио предлог да амбасадор у Београду буде Желидраг Никчевић из, ккао је рекао, њему познатих разлога.

На питање да ли ће се српски писци вратити у школске књиге, рекао је да министарка просвете, науке, културе и спорта ових дана припрема тим који ће преиспитати све што је било у систему образовања до сада и предложити решења за унапређење и стицање потребног нивоа знања.

"Убеђен сам да ће сва велика имена која су нестала бити на правом месту постављена", казао је Кривокапић у емисји "Око".

Премијер Црне Горе рекао је и да је испунио оно што је обећао митрополиту Амфилохију - Закон о слободи вероисповести је измењен, а да сада ради на социјалној правди.

Кривокапиц је рекао и да Црна Гора од Његоша није имала тако свестрану личност, да је оставио дубоки траг као и да је Црна Гора постала и духовна, што јој припада по наследу и историји.

"Треба да схватимо да живимо на простору на којем се разликујемо по много чему, али та разлика не треба да буде препрека да се обистини заједништво и деси помирење", рекао је црногорски премијер истичући да су поделе дуго биле наметнуте и да се не могу преко ноћи минимизовати, али да толеранција треба да буде мера живота.

На питање да ли би могао прошетати Цетињем са патријархом Порфиријем, Кривокапић је рекао да је то у овом тренутку скоро немогуће, али да ће доћи време када ће бити могуће.

Каже и да је на Цетињу страст толико узаврела, јер је "наметнута игра у којој одређене структуре које су повезане са криминалом диктирају оно што ми видимо на Цетињу".

Говорећи о ноћној посети Београду 27. маја, Кривокапић је рекао да је тада дошао да сведочи црквенонародном сабору на ком је предлаган наследник владике, на позив патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија, који тада још није био митрополит.

"Оно што се десило тај дан је једна јака медијска игра која је праћена са додацима и примесама политичара из Црне Горе, политичких аналитичара и, по мени, историчара којима то не припада", навео је Кривокапић.

Кривокапић је раније предложио да темељни уговор са СПЦ буде потписан на Цетињу, 30. октобра, на дан упокојења митрополита Амфилохија, али то се није догодило.

"Као и у свакој другој уговорној релацији, имамо две стране, а Влада Црне Горе је урадила све што је до ње", рекао је премијер.

Кривокапић је рекао да је његова влада експертска и да је само један потпредседник владе политичар. Нико, истиче, није биран по националној припадности, већ по компетенцијама.

Каже да је једна групација у парламенту подржала владу само 4. децембра, када је и изгласана и да од онда креће хајка. "Она је, према истраживању мог тима, незапамћена у Европи", наводи Кривокапић и додаје да им на терет стављају нешто на шта нису ни помислили.

Премијер је рекао да је њему циљ био заштита православног живља, тако што ће се променити Закон о слободи вероисповести, што је и учињено.

"Ја нисам имао ниједан политички мотив. Мој мотив је била заштита цркве, њене имовине и четири епархије", рекао је Кривокапић и истакао да је он ту своју обавезу испунио и да остаје само она везана за социјалну правду.

Кривокапић је рекао и да је влада програмом рада дефинисала да ће у задњем кварталу ове године упутити у скупштину Нацрт закона о попису.

"Нацрт закона о попису је завршен, као и јавна расправа. Он мора да прође усаглашавање са Европском комисијом што ће трајати кратко, јер је једноставан закон и до 20. новембра биће у скупштини", рекао је Кривокапић додајући да даље зависи од скупштине.

Могуће је, каже, и да до пописа доде следеће године, после избора.

Срби у Црној Гори сматрају да последњи попис није био регуларан.

"Сваки попис је техничка категорија, служи да помогне држави да направи добру пројекцију. Ми се, наравно, увек пребројавамо. Два брата, чији су родитељи исти - један каже да је Србин, други Црногорац. То је тако само у Црној Гори. Најважније је да попис искаже вољу сваког појединца", рекао је премијер Црне Горе.

Кривокапић је по доласку у Београд положио венац поред спомен-плоче убијеном премијеру Србије Зорану Ђинђићу и рекао да је то учинио јер је осећао обавезу да ода почаст човеку који је био визионар и који је желео да Србија и регион буду другачији и да се окренемо будућности.

"Да се окренемо будућности како бисмо у њој урадили оно што је најважније - да живот сваког граданина буде достојанствен, да обезбедимо пристојне услове за рад и функционисање, да и ови простори напредују европским путем", рекао је Кривокапић.

Истакао је да се у Црној Гори први пут десила демократска смена власти и да она сада пролази кроз одређену транизицију. Каже да није као други политицари и да га рејтинг не занима.

"Остао сам човек који је желео да народ кроз јавне политике доведе до тога да имамо БДП близак Луксембургу, ми смо мала држава са истим потенцијалима, у неким ресурсима и боље. Црна Гора то може брзо да постане", рекао је председник Владе Црне Горе.

Кривокапић се сусрео са амбасадорима у Београду

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић састао се вечерас са амбасадорима Сједињених Америчких Држава, Немачке, Уједињеног Краљевства, Француске и Италије у Србији и 32 нерезидентна амбасадора у Црногорској кући у Београду.

"Уваженим амбасадорима сам представио економске планове Владе Црне Горе, те инвестиционе потенцијале и капацитете које наша држава посједује. Разговор је протекао у пријатељској и инспиративној атмосфери, коју је пратило отворено интересовање уважених амбасадора у погледу економске сарадње између Црне Горе и њихових земаља", написао је Кривокапић на свом Твитер налогу.

Кривокапић је допутовао раније данас у дводневну званичну посету Београду, а сутра ће се састати са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и са председником парламента Ивицом Дачићем.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести