Медији већ спекулишу о датуму ванредних избора: На гласање за парламент 23. јуна?

Председник Србије Александар Вучић саопштио је у понедељак да ће, уколико ове године буде ванредних парламентарних избора, они бити одржани у јуну.
glasanje
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Дан касније већ су се појавиле медијске спекулације о томе да би гласање за српски парламент могло бити заказано за 23. јуни. Ванредне изборе председник републике расписује истовремено с распуштањем Народне скупштине. Од дана расписивања до дана одржавања избора не може да протекне мање од 45 дана ни више од 60, тако да би у таквом сценарију требало да буду расписани од 1. до 15. маја.

На седници Председништва СНС-а је, иначе, одлучено да локални избори треба да буду одржани у редовном року, те је већ сада познато да је реч о 3. мају наредне године. Такав тајминг уклапа се и у унутарстраначке изборе СНС-а, који треба да буду завршени до краја 2019, а треба истовремено да послуже како сито за фунционере партије који нису радили добро као челници локалних самоуправа.

Регулатива предвиђа да се прва седница новог сазива парламента одржи најкасније 30 дана од дана проглашења коначних резултата избора, након чега следи процес формирања владе. Нови кабинет мора бити формиран најкасније у року од 90 дана од конституисања парламента – у супротном, следи распуштање парламента. Самим тим, у случају да ванредни парламентарни избори буду одржани крајем јуна, Ана Брнабић би на месту премијерке могла остати до краја новембра.


Ђурић о жељама тајкуна

Много је оних којима се жури да сруше председника Србије јер се плаше одласка у затвор, сматра Марко Ђурић.

„Најмоћнији тајкун, који је годинама одлучивао о томе ко ће улазити у владу, има озбиљне шансе да буде правоснажно осуђен на озбиљну казну и зато му се жури да руши садашњу власт и спреман је у то да инвестира огромну количину новца. Затим имате и Драгана Ђиласа који је тајкун“, рекао је Ђурић.


Члан Председништва СНС-а Небојша Стефановић каже да ће се у наредих двадесетак дана знати хоће ли избори бити у јуну, или у марту наредне године. На питање новинара чему је он ближи и какав је његов став, рекао је да му је тешко да каже „јер то не зависи од једног фактора, већ од много, који међусобно утичу једни на друге“.

Стефановић је појаснио да је јун први реалан, могући термин за одржавање избора.

Функционер СНС-а и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је поновио да је председник Вучић захтевао још неко време за доношење одлуке о изборима да би се сагледале прилике у међународним и регионалним односима. Нагласио је да је Председништво владајуће странке затражило ванредне парламентарне изборе, а да је једино њен лидер Александар  Вучић био уздржан.

„Да се водимо само страначким интересима, никаквих дилема везаних за то не би било“, рекао је Ђурић.


Вучевић: Техничка влада, неозбиљно

„Уколико Српска напредна странка одлучи о томе да ће бити ванредних избора, они ће бити одржани у јуну ове године јер не би имало смисла одржати их на јесен када се приближавамо термину редовних избора који су следеће године“, рекао је потпредседник СНС-а и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Како је појаснио, на одлуку о изборима утицаће неколико важних политичких чињеница, као што су. на пример. преговори с Приштином, напредак реформи у друштву, долазак страних инвеститора или стање грађанских протеста, као и припрема политичке платформе за разговор с коалиционим партнерима.

„Када бисмо гледали ускостраначке интересе, ми бисмо те изборе већ одржали и измерили колико је поверење народа у политику коју водимо, али ми се тиме нисмо руководили. За нас су важни државни и национални интереси“, казао је Вучевић.

Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

Поводом захтева за фер изборним условима, који се могу чути од учесника и организатора протеста, Вучевић је рекао да су изборни услови апсолутно идентични као што су били и да су критике да медији нису отворени за све. неоправдане

„Не омаловажавам протесте, али захтеви за формирањем неке техничке владе која би за годину дана припремила терен за фер изборе су неозбиљни“, рекао је Вучевић, и запитао коме Вучић да преда власт, каква би то техничка влада била, који би експерти у њој седели, ко би их предлагао.

„Па где је ту изборни резултат и воља народа?“

Он је напоменуо да нису спорни протести, већ насиље које се на њима демонстрира.

„Још увек не знамо ко су организатори протеста. Да ли је то појединац, политичка странка или невладина организација? Видимо да у њима учествују политички представници, Обрадовић, Ђилас, Јеремић и с њиховим методама се уопште не слажем“, закључио је Вучевић.


„СНС се никада није плашио нити избегавао изборе.“

Потребу за одржавањем ванредних избора образложио је активностима опозиције, која се, како каже, „из петних жила упиње да створи нездраву климу у којој се неће разговарати аргументима већ се прибегава насиљу и фашистичким идејама“.

„Нису понудили ниједно решење, нису понудили никакав став по питању Косова и Метохије. Оног часа када је Вучић рекао да је за Србију албанска платформа неприхватљива и срамна, они нису изашли с контрарешењем, већ се одлучују да упадају у институције, да упадају у РТС“, казао је Ђурић.

Чланица Председништва напредњака Зорана Михајловић истакла је да је потпуно разумљива Вучићева уздржаност јер он има више информација о развоју ситуације у вези с КиМ и другим питањима. Подвукла је да су избори најбољи начин да се види шта грађани мисле о одређеној политици, као и да је она лично за ванредне изборе. Она је напоменула да је Председништво овластило председника странке да у наредном периоду донесе одлуку о томе да ли ће избори бити у јуну или следеће године.

„Али, свакако желимо да покажемо шта смо урадили, куда видимо да иде Србија“, рекла је Зорана Михајловић.

„Сви смо против и мислим да ни грађани не желе да живе у земљи у којој је насиље нешто о чему треба да причамо сваки дан, односно што се дешава на улицама сваки дан.“

Указала је и на то да су недопустиви напади на патријарха.

„Србија је слободарска земље и не би требало да има људе који воде опозицију, а који припадају некој прошлој, фашистичкој причи“, истакла је.

Председник ЛСВ-а Ненад Чанак не верује да ће ове године у Србији бити одржани избори.

„ЛСВ је већ више од 14 пута учествовао на изборима и има врло јасну и разрађену технологију наступа на њима“, рекао је Чанак, и додао да су за ЛСВ избори увек добродошли, „кад год да се десе“.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести