Милановић: Нигде не пише да Србија треба да призна Косово

МАДРИД: Председник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас за Тан‌југ да у документима ЕУ нигде не пише да Србија мора да призна тзв. Косово.
1
Фото: Youtube Printscreen

На питање Тан‌југа да разјасни оно што је остало недоречено са Преспа форума у Охриду у Северној Македонији, да у документима ЕУ пише да Србија мора да призна тзв. Косово, председник хрватске је одговорио да нигде не пише да Србија мора да призна Косово да би приступила ЕУ.

Он је рекао да је ово последњи пут да прича на ту тему, као и да неће више на томе да инсистира, као и да је то споменуо зато што зна да ће се тешко догодити макар, како каже, у овој постави.

"Србија то неће направити зато што се политичари који је воде за то не усуђују или можда дубоко верују да је то погрешно, народ тако размишља, али то је цена која ће се од Србије очекивати како би она постала нешто више у ЕУ", навео је Милановић.

Хрватски председник додаје да је питање да ли то Србија жели и каже да је то одлука српског народа који је на председничким изборима изабрао за председника Александра Вучића.

Каже да Вучић има мандат као и Виктор Орбан и да су они легално изабрани на изборима и који су легитимни представници својих политичких заједница и националних држава.

"Као такве их треба ту и тамо боцнути, али прихватити да су такви", оценио је Милановић.

Милановић подсећа и да је немачки канцелар Олаф Шолц рекао да Србија треба да призна независност Косова да би постала чланица ЕУ.

"Вучић се јако чудио, а Шолц је био директан. И Вучић га је питао где то пише, Шолц рекао нигде, ја ти кажем. То је тако, с тим што знамо да још има пет држава ЕУ које нису признале Косово и не видим да ће се то променити", наводи хрватски председник.

Додаје да је све то ушло у инерцију и да је тешко преокренути и наводи да Румунија не признаје тзв. Косово из пријатељства према Србији.

Понавља да је на српском народу да одлучи шта жели, да ли жели чланство у ЕУ као гарант боље будућности.

Ипак, примећује да се земља може развијати, добро организовати и добро функционисати и да није ЕУ, а да има статус "асоцијације".

"ЕУ кошта, пуно нуди, али у ствари јако је тешко то све узети", истакао је Милановић.

Наводећи да Хрватска има у ЕУ годишње такозвани плус, врло паушално израчунато 700 и нешто милиона евра, Милановић каже да је то мали новац.

Додаје да су се одрекли свих прихода од царина, што је такође мали новац, али скоро исти такав.

"Дакле, то је систем који је дизајниран за најбогатије и када је стваран стварали су га најбогатији и полако су у њега пуштали сиромашније. Шпанија је највећи бенефицијар, они су имали највише користи, јер је у једном тренутком била једна од две или три најсиромасније државе и то се види на сваком кораку. Више тога нема", закључио је Милановић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести