Милошевић: "За дом спремни!" је симбол пропалог усташког режима

ЗАГРЕБ: Посланик СДС С у хрватском парламенту и председник Српског националног вијећа (СНВ) Борис Милошевић представио је Билтен тог већа за 2019., који се односи на историјски ревизионизам, говор мржње и насиље према Србима у Хрватској и поручио да усташки поздрав “за дом спремни” има само једно значење и једну симболику - пропалог усташког режима.
ustaski pozdrav za dom spremni tanjug
Фото: Tanjug
Милошевић је подсетио да је 1992. тадашњи премијер у Сабору говорио да се не могу прихватити макар маргиналне појаве симбола и знакова поражених снага из Другог светског рата.
 
Други премијер је, казао је, 2004. уклонио споменике Мили Будаку и Јури Францетићу, а та одлука је образложена тиме да је њихово постављање било супротно изворним основама Устава те да то штети угледу Републике Хрватске који је влада дужна штитити.
 
“Тешко је, стога, разумети да све ове године то питање стоји отворено и доводи до релативизације усташког режима, јачања нетолеранције и дискриминације, рекао је Милошевић у среду на седници парламента на којој је Злата Хрвој Шипек именована за главну државну тужитељку.
 
Истакао је да поруке мржње, повици и графити не представљају само комунални или правосудни проблем, већ то, како је казао, прераста у друштвену патологију.
 
“СНВ-ов Билтен ставља нагласак на три проблема: на рехабилитацију и нормализацију усташког поздрава, на антисрпску кампању одређених политичких странака и параполитичких актера И нагласак на физичке нападе мотивисане етничком мржњом”, навео је Милошевић.
 
Кроз Билтен је, истиче, видљиво да је то све испреплетено и зато је важно да проблеме адресирамо, јер само тако можемо адекватно реаговати.
 
“Могу се сложити са закључком из Билтена да је 2019. потврдила две ствари: да је нормализација усташког знаковља и антисрпске реторике имала одраз у стварности, што је видљиво из пораста физичког насиља, као и да је политичко адресирање проблема српске заједнице јако важно. И у томе не би требало бити усамљен - само ми, посланици из редова српске националне мањине, него би требало да постоји широки фронт посланика.
 
“Ако око ичега у Европи постоји консензус, онда је то нулта толеранција у погледу расне дискриминације. Поздрав ''за дом спремни'' је недвосмислено усташки поздрав и као такав је симбол тог режима који се заснивао на расизму и расној дискриминацији”, навео је Милошевић.
 
Људи су, казао је, били убијани и прогањани јер су припадници друге нације, друге вере и расе.
 
“Управо због антифашизма, који нам је записан у Уставу и због ових разлога који сам навео, па и пијетета према жртвама и њиховим потомцима, тај поздрав не би смео да има гласа у јавности”, закључио је Милошевић, пренео је портал хрватског недељника Новости.
Пуповац: Људи из политике шаљу двосмислене исказе о ЗДС 

Милорад Пуповац је говорећи у име Клуба заступника СДСС-а рекао у Сабору да ако људи из политике шаљу двосмислене исказе о усташком поздраву “за дом спремни”, шта ће онда рећи људи који о томе суде.

“Шта мислити ако ми сматрамо да један ратни злочин треба судити до деветог колена, а други да не треба, јер се напросто могло минирати, убијати, одводити, протеривати…“, рекао је Пуповац на седници парламента на којој је Злата Хрвој Шипек у среду именована за главну државну тужитељку.

Он је навео да намерно говори тим речима, јер упозорава да је за такво понашање запрећено казнама међународног хуманитарног права. 

“Сад ће се неко јавити па рећи ''Пуповац мисли само на Србе'', а то није истина. За мене је страдање Хрвата у Вуковару, у Ервенику које је споменуо Зекановић, у Шкабрњи или било где другде једнако болно као и страдање Срба по далматинским селима, по западној Славонији или у градовима на почетку избијања сукоба”, казао је Пуповац.

Он сматра да та "књига мора бити заворена" да би се Државном тужилаштву омогућило да аутономно ради.

“Да их не уцењујемо из властитих политичких интереса, као што то чине појединци с циљем да дођу на власт. Било је случајева да су неки долазили на позиције искључиво због тога, а власт која почива на кривим разлозима не може бити добра и не може да обезбеди адекватно правосуђе”, рекао је Пуповац, који је председник СДСС.

Напоменуо је да Хрватска до сада није имала много среће са државним тужиоцима и додао да је важно вратити минимум поверења у дужност главног тужиоца и њених заменика, а посебно је то важно кад је реч о грађанима, којима је, каже, поверење у институције пало испод минимума, пренео је портал хрватског недељника Новости.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести