Могућа забрана за старије, нова ограничења за ресторане и кафиће

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће сутра ујутро бити размотрена одлука о забрани излазака из кућа и дворишта за старије од 65 година.
brnabic
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Поред тога, влада ће на данашњој седници донети нове мере у борби против вируса корона, а међу њима ће бити и нова ограничења за ресторане и кафиће, али не у броју људи, већ ће се мере односити на то колико ће особа моћи да се налази на једном квадартном метру.

Разлог за нове мере је то што је, како је рекла, ситуација у вези са грађанском дисциплином забрињавајућа.

"Ово што данас видимо на улицама Београда, а слично је и у другим, да је гужва већа него уобичајних, радних, нормалних дана... Пензионери нису послушали наше апеле, преклињање да буду у кућама и велики број их је на улицама, у банкама, на шалтерима јавних служби", рекла је Брнабић на прес конференцији у влади након састанка "здравственог" кризног штаба.

Зато ће влада на седници усвојити додатне мере, због такве ситуације.

"Пре свега, додатно ћемо пооштрити мере за рад кафића и ресторана, односно број особа које могу да буду у кафићима и ресторанима, али није намера да органичимо по броју људи, јер може се имати мали кафић, па је гужва и са мање од 50 људи. Усвојићемо мере по квадратном метру по особи", рекла је Брнабић.

Затворићемо све шалтере јавних служби

Ана Брнабић је најавила да ће бити затворени сви шалтери јавних служби, на републичком и локалном нивоу.

Премијерка је то рекла после састанка Кризног штаба за сузбијање заразне болести ЦОВИД-19,

"Имамо огромну гужву, на пример, у Управи за аграрна плаћања, ПИО фонду и на другим местима, где су људи дошли очекујући не буде гужва", рекла је Брнабић додајући да су у ПИО фонд дошли и људи који немају нешто конкретно да заврше, већ само да би се распитали за разне ствари.

Премијерка је истакла да ће се на седници владе по ресорима и локалним самоуправама донети закључке да се сва посла на шалтерима одлажу до даљег.

Поражавајућа недисциплина и одсуство солидарности

Председница саопштила је да ће влада морати да донесе и неке непопуларне мере, пошто се суочила са чињеницом да се не поштују основне, већ донете мере, а посебно да људи не мисле на друге.

Реч је о томе да грађани купују и ствари у количинама које им нису потребне, не остављајући могућност другима да дођу до потребних средстава.

„Жао ми је и осећам се лично поражено што овакве мере морамо да уводимо. То није само доказ да нема дисциплине, него нема скоро никакве солидарности, што је поражавајуће », констатовала је Брнабић.

У том смислу најавила је доношење закључка којим се ограничава куповина маски, заштитних рукавица И средства за дезинфекцију.

“Моћиће да се купе 10 маске, 10 пари заштитних рукавица и два већа паковања, односно пет мањих средстава за дезинфекцију”, објаснила је она.

Рекла је, међутим, да та куповина не може да се ограничи, не може се контролисати да ли ће неко ићи у више апотека.

„Међутим ако то желе да раде, нека раде“, казала је она додајући да ће држава да колико год може да исконтролише - то учинити.

Карантин 28 дана који долазе из 4 земље,казне 150.000

Сви који долазе из Италије, Шпаније, Аустрије, Швајцарске мораће да буду у карантину најмање 28 дана, изјавила је Ана Брнабић и истакла да ће сви који буду кршили обавезу те самоизолације бити кажњени са 150.000 динара.

"Не кућна изолација, карантин у трајању од 28 дана", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре која је додала да је јутрос на састанку са министрима здравља, војске, унутраснсјих послова, државне управе и локалне самоуправе, договорила да се идентификују које ће то бити зоне карантина.

Преко Министарва спољних послова, дипломатско конзуларних представништава биће поново упућена молба и апел да грађани из ове четири земље не долазе у Србију.

"Уколико дођу у Србију мораће да буду 28 дана најмање у карантину. Остали грађани, 14 дана обавезне самоизолације, с тим што као кризни штаб сада имамо формулар за праћење грађана у самоизолацији, како би заједно и са Министарством унутрашњих послова, војском али и волонтерима и локалним самоуправама пратили да ли се та самоизолација у потпуности поштује", рекла је Брнабић.

Уводе се за сада новчане казнене мере за све који прекрше забрану самоизолације, а казна је, каже, максимално 150.000 динара.

Размишљало се, каже, да ли да се крене са новчаном или са затворском казном.

"Заиста је незахвално наше грађане који прекрше карантин стављати у затвор, а није ни безбедно у овом тренутку да не би уносили корона вирус у затворске јединице", рекла је Брнабић.

Ако се други пут прекрши обавеза о самоизолацији, онда ће се донети план за даље поступање, рекла је премијерка.

Брнабић се захвалила свим медијима, који су пренели пример мушкарца из Варварина који је био обавезан да буде у кућној изолацији, а ту обавезу је прекршио, те ће тужилашто даље поступати.

Упркос јасној подели одговорности и независности судства, тужилаштва, премијерка ће имати састанке са њима како би их замолила да нитније поступају у оваквим случајевима.

"Ово је ванредно стање. Сви заједно треба да се боримо и сви заједно треба да упутимо јасну поруку уколико неко не жели да поштује обавезујућу одлуку о самоизолацији да мора да буде кажњен зато што доводи у опасност све људе у тој локалној заједници", рекла је премијерка.

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести