Настић: Берлин само жели да Србија призна независност Косова

БЕРЛИН: Посланица Левице (Линке) у немачком Бундестагу Жаклин Настић сматра да Берлин не жели продуктивно решење косовског проблема већ само да Србија призна независност Косова и да се прихвати спољне границе које захтева Приштина.
berlin
Фото: pixabay.com

Она истиче да Србија не може да се у заштити својих интереса на КиМ ослони ни на какву подршку Берлина, јер Немачкој није стало до решења конфликта и да она на Балкану само следи сопствене интересе.

"Када се чинило да су се владе у Београду и Приштини договориле око размене територија, Берлин је то одбио. Немачкој влади није стало до решења конфликта, већ до спровођења сопствених циљева", указала је Настић.

На питање да ли Србија може ли се очекивати да Немачка у интересу постизања коначног договора узме у обзир и српске интересе и подржи компромисно решење за Косово Настић је уверена да Србија не може да се ослони ни на какву подршку Берлина.

"Немачка влада је протекле три деценије подржавала сваку промену граница на уштрп Југославије и Србије и одбијала свако померање границе у корист Србије. Независно од тога да ли се ради о Републици Српској или северу Косова. Немачка влада, чини се, да је задовољна какво је садашње стање на Балкану и није спремна на компромис, чак иако би се владе у Београду и Приштини договориле", указала је она.

Она скреће пажњу и на то да Немачка у ЕУ игра најважнију улогу у решавању косовског питања, и напомиње да од специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака не треба очекивати да ће се изјаснити против немачких циљева на Балкану.

"Овај Словак је апсолвирао обуку на Џорџ Маршал Европском центру за безбедносне студије на југу Немачке и заузима у Маршал фонду Немачке, као и Фондацији Хелмут Шмит функције. Он је човек немачке владе", тврди Настић.

Настић се,на питање како кометарише одбране лидера лидера Косова, оптужених за ратне злочине, пре свега Хашима Тачија и других вођа ОВК - да је ОВК заједно са САД, НАТО и ЕУ створала "државу" Косово - каже да се по први пут слаже са изјавом Тачија.

"Земље ЕУ И САД - боље речено НАТО - су бомбардовале Југославију И ОВК им је послужила како копнена снага. Након бомбардовања, које је било супротно међународном праву, војска НАТО је умарширала И наградила ОВК, тиме што њихове вође, на пример, није гонила због злочина и ратних злочина, већ је створила пара-државу и предала је ОВК." каже Настић.

Она додаје да је добро и справно што се води Истрага против Тачија и других вођа ОВК, али, каже да је нажалост, до тога је дошло прекасно", рекла је Настић за Танјуг.

Берлин је, према њеним речима, од почетка имао неславну улогу у разбијању Југославије.

"Већ 1991. тадашња немачка влада признала је независност Словеније и Хрватске, иако су је западни партнери упозоравали да то не чини. Уследило је оно од чега се страховало: у Крајини и Босни и Херцеговини почео је грађански рат. Када се оружани сукоб коначно завршио 1995., Немачка је појачала своје напоре преко Албаније, да изазове немир на Косову. Немачка техника диспела је тада у руке ОВК и немачка обавештајна служба БНД је помагала обуку ОВК. Када је тада грађански рат на Косову и Метохији ескалирао државе НАТО су супротно међународном праву напале Југославију и потом окупирале регион", истакла је она.

Настић је подсетила да је Немачка потом, 2008. године, била једна од првих земаља, које су признале самопроглашену независност Косова, које је, између осталог, окупирано немачким трупама, те и да је Берлин у протеклих 30 година имао деструктивну улогу у бившој Југославији, и с тим у вези има много тога да се сагледа.

Настић сматра да је под хитно потребно да се коначно расветле сва почињена убиства, злостављања за време рата у Југославији и после њега, и да се казне починиоци.

"То што је косовски председник Хашим Тачи, због оптужнице за ратне злочине, коначно преузео одговорност и повукао се са власти, треба поздравити. Стотине косовских Албанаца, Срба, Рома и припадника других етничких група, као и политички противници су, према оптужници, били жртве Тачија и даљих такође оптужених функционера. Мора се поћи од тога да је непозната цифра жртава далеко већа, а не треба заборавити злостављања и други облик насиља. Због претеће унутрашњополитичке кризе спречити оптужницу, као што су поједини и у политичком Берлину тражили, био би злочин према свима који су претрпели највеће патње", сматра она.

Исправно је, истиче она, да се не гоне више само ратни злочинци на једној страни линије фронта.

"То би био један мали допринос правди и помирењу", истиче немачка посланица.

На питање на које, како је упозорила немачка влада одуговлачила са одговором -да ли су се немачки војници као добровољци током рата на простору бивсжели и тражи одговор.

"Пре пар недеља је изашла књига једног професора блиског Бундесверу, у којој пише да су припадници немачке војске почетком 1990-тих, ''посебно из гарнизона у јужној Немачкој били добровољци у рату у Југославији. Они су путовали на продужени викенд како би скупљали искуство са ратишта, написала је једна значајна немачка новина. Ако је то тачно, онда су активни немачки војници илегално служили на територији једне друге европске државе - Југославије. Због ових открића сам поставила питање на ту тему влади, питајући колико је таквих случајева познато влади и колико је због тога дисциплинско-правних поступака предузето", објаснила је она.

Питања такве врсте, према њеним речима, су важан контролни инструмент опозиције у Бундестагу, ако би на њих влада коректно одговорила.

"Најпре је влада тражила продужење рока за један дан, а потом уопште није, у новом року, одговорила на питање. И то све да би на крају написали из владе: ''Влада нема никаква сазнања с тим у вези''. Та тактика одуговлачења и глумљење незнања од стране владе су скандал", указала је Настић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести