Нулта толеранција на све облике корупције у Војводина

Скупштина Војводина је на јучерашњој седници већином гласова усвојила Предлог покрајинске скупштинске одлуке о антикорупцијском плану и Извештај о извршењу Покрајинске скупштинске одлуке о буџету АП Војводине за 2018. годину у првом полугодишту.  
istvan pastor, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Покрајински антикорупцијски план се односи на више од 300 институција у Војводини. Његово доношење је произашло из Националне стратегије за борбу против корупције, која је усвојена 2013. године. Та стратегија се заснива на неколико темељних начела, од којих је најважније начело нулта толеранција на корупцију. Значи да ниједан облик корупције, макар био и најситнији – за друштво није прихватљив.

Тај важан документ је од присутних 94 посланика подржало само 76, и то из владајуће коалиције (СНС, СПС–ЈС, СВМ), упркос томе што сви посланици сматрају да је борба против корупције веома важна.   

– Сматрамо да је веома важно да Аутономна Покрајина има такав документ који ће на врло јасан и прецизан начин утврдити мере и активности на сузбијању евентуалне корупције и коруптивно понашање у покрајинским органима – рекао је шеф посланичке групе владајуће Српске напредне странке Миленко Јованов.  

Овај документ је тим важнији што је АП Војводина од 2000. до 2016. године фактички била легло и синоним за корупцију, с бројним  аферама, на које су указивали како независни државни органи, као што су државне ревизорске институције, тако и грађани и медији (Миленко Јованов)

Он је навео да је тај документ тим важнији што је АП Војводина од 2000. до 2016. године фактички била легло и синоним за корупцију, с бројним  аферама, на које су указивали како независни државни органи, као што су државне ревизорске институције, тако и грађани и медији.

– Подсетићу вас на то да смо имали фондове који су додељивали новац по нахођењу; да смо имали сукобе интереса, да су 53 посланика 2010. године била у сукобу интереса, да смо имали просто невероватна трошења новца из буџета, који је додељиван без икаквог конкурса, мимо процедура,  по жељи и нахођењу покрајинских секретара. Дакле, све то је довољан повод да донесемо документ којим ће било какво понашање у таквом смислу и том стилу бити унапред осуђено на пропаст и да унапред омогућимо грађанима и медијама да кроз транспарентност функционисања много лакше допру до свега до чега смо сви ми долазили копањем, истраживањем и неким инсајдерским информацијама у прошлости.   


Одговорна буџетска политика

– Очекујемо да, када будемо разматрали годишњи извештај за 2018. годину, имамо реалан приказ шта је потрошено и како су спроведене јавне набавке, а када пројекти буду завршени – и финансијску реализацију. Дакле, ова покрајинска влада води одговорну политику, сваки покрајински динар се троши на основу тога шта се урадило на терену, а финансијску реализацију ћемо пратити кад будемо завршили јануар–децембар, дакле у следећој, 2019. години – истакао је Јован Лазаров говорећи о Извештају о извршењу покрајинског буџета за прво полугодиште о чему су се посланици јуче изјашњавали.


И опозициона Демократска странка сматра да је документ важан, али, како рекао је шеф посланичке групе ДС-а Горан Пауновић, с доношењем документа се касни две године. Он је подсетио на Националну стратегију за борбу против корупције која је донета 1. јула 2013. године, потом је 25. августа исте године усвојен и петогодишњи Акциони план за спровођење Националне стратегије, по којем је Покрајински антикорупцијски план трабало да буде усвојен до јуна 2016. године.

– Важно је, међутим, да га сада коначно имамо на дневном реду јер ће помоћи у борби против корупције на системски начин који до сада нисмо имали, него је то било ад хок, врло често обојено политичким потребама, где се права борба против корупције није водила – навео је он.    

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Српска радикална странка је гласала против усвајања документа пошто, како је то навео шеф посланичке групе радикала Ђурађ Јакшић, документ представља пуко задовољавање форме, без конкретне садржине и суштине. Јакшић је рекао да је покрајинска власт пробила све рокове за усвајање Антикорупцијског плана и да је последња у Србији која усваја антикорупцијски план.

На седници је усвојен и Извештај о извршењу покрајинског буџета за прво полугодиште. „За” је гласало 64 посланика, против 15, а није гласало седам. Буџет за ову годину износи 73,11 милијарде динара, док је извршење у протеклих шест месеци било 38,4 одсто. Опозиција је критиковала извршење буџета јер сматра да је 38,4 одсто мало. С друге стране, председник Одбора за буџет и финансије Јован Лазаров сматра да стање буџета од шест месеци никако не може показати реално стање, пре свега код Управе за капитална улагања, која спроводи капиталне пројекте у Војводини.


ЛСВ подржава, али не да глас

Лига социјалдемократа Војводине, како је то рекао Александар Јовановић, подржава борбу против корупције, али ЛСВ ипак није учествовао у гласању. Дакле, посланици ЛСВ-а нису гласали ни за, ни против, нити су били уздржани приликом гласања јер, како је то навео Јовановић, ЛСВ сматра да је предлог исхитрен и сумња у вољу да план буде спроведен.


– Ради се о једногодишњим, двогодишњим па чак трогодишњим пројектима, тако да има незавршених пројеката од прошле године који су прешли у ову – истакао је Лазаров. – Дакле, Управа за капитална улагања спроводи крупне капиталне пројекте у АП Војводини и никако се у шест месеци не може приказати финансијска реализација. Могло би, ако би се приказао неки мали пројекат, попут кречења школе или учионице, што је био случај у време претходне владе, па да се каже да је то капитални пројекат и финансијски реализована 100 одсто.

Он је као пример навео период јануар–јун 2016, кад смо имали 100 одсто извршења расходне стране буџета код туризма и невладиног сектора, где је било, како је истакао, класично извлачење пара од стране претходне владе, а с друге стране није био обезбеђен новац за ученички превоз и подстицај за треће дете.

Посланица СПС-а Александра Ђанковић, која је и једна од потпредседника Скупштине Војводине, рекла је да је буџетом за 2018. годину укупно било предвиђено око 73,1 милијарде динара и када погледамо приходну страну, видимо да остварени приход за првих шест месеци прелази 50 одсто.

– С расходне стране имамо извршење од 38 одсто, што је сасвим прихватљиво за тај период године јер знамо да је увек у другој половини године тај степен већи – напоменула је она. – Сада су у поступку неке јавне набавке и конкурси по секретаријатима, тако да с расходне стране већи проценат извршења можемо очекивати у следећој половини године.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести