Одржани 39. Октобарски сусрети у част Михајлу Пупину

ИДВОР: Октобарским сусретима, који су у Идвору приређени 39. пут, обележена је 164. годишњица рођења великог научника и лобисте српског народа Михајла Пупина у његовом родном селу.
idvor mihajlo pupin
Фото: vojvodina.gov.rs

Сусрети у Спомен-дому, задужбини светски познатог научника, овог пута одржани су у част стогодишњице присаједињења данашње Војводине Краљевини Србији, и улози Михајла Пупина у томе.

Свечаност је отворио Драгиша Матић-Уча, просветни радник у пензији из Идвора, читањем прогласа америчког председника Вудроа Вилсона, а потом је интонирана химна “Боже правде”.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност АП Војводине професор др Зоран Милошевић, поздрављајући учеснике Октобарских сусрета, нагласио је да је потребно истаћи важност Михајла Пупина, не само због Баната, него и у његовом доприносу изграђивању српског друштва након Великог рата.

- Вера да се једна нација може обновити не само кроз дела војсковођа, него и кроз стваралаштво младих, кроз знање и кроз његово имплементирање у привредни развој, и даље су живе лекције које чине Михајла Пупина бесмртним - рекао је Милошевић.

Михајло Пупин имао је једну од најважнијих улога у стварању Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, али и у формирању данашње Војводине у овим границама. Томе су допринели његово лично пријатељство с тадашњим америчким председником Вудроом Вилсоном и неизмеран патриотизам.


Афирмација младих талената

На свечаности у Идвору прочитан је телеграм који је упутила премијерка Ана Брнабић, која је изразла жаљење због немогућности да присуствује свечаности, али је и велико задовољство и речи похвале поводом афирмације младих талената и промоцији науке, у оквиру делатности Фондације и Дома културе “Михајло Пупин”.


Дипломатска активност Михајла Пупина била је пресудна у борби српског народа за уједињење након Великог рата, о чему је говорио Милан Божић, председник Фондације “Младен Селак”, која је уз покровитељство Покрајинске владе и труд домаћина из Идвора обележила овај значајан датум.

Аташе за културу амбасаде САД у Београду Мајкл Брук рекао је да је један од највећих Пупинових изума пријатељство, оно које је градио између српског и америчког народа.

Фото: Dnevnik.rs

На Октобарским сусретима у Пупиновом родном месту додељен је већи број награда и признања за научни рад, проналазаштво и допринос очувању сећања на великог научника. Међу награђенима су академик Зоран Ковачевић и Кајл Скату амбасадор САД у Србији за помоћ коју амбасада пружила Спомен дому Михајла Пупина у Идвору за објављивање 10.000 примерака књиге „С пашњака до научењака” за коју је Пупин добио Пулицерову награду. Награђен је и већи број даровитих ученика основних и средњих школа из читавог Баната који су на државним и међународним такмичењима постигли запажене успехе.

На Октобарском сусрету представљено је треће допуњено издање монографије о животу Михајла Пупина “Научник, професор, изумитељ и патриота Михајло Пупин Идворски”, аутора Драгољуба Цуцића и Драгољуба Мартиновића, који су такође добили признање Фондације “Младен Селак”.

М. Митровић

 

ПројекатКовачица данасреализовала јеПанонија медиау сарадњи саДневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести