Опозиција критиковала законе и правосуђе у Србији

БЕОГРАД: Део опозиционих посланика критиковао је данас сет правосудних закона о којима се данас расправља, оцењујући да ће се задржати политичка контрола над избором судија и тужилаца.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Пред посланицима су предлози закона о судијама, јавном тужилаштву, Високом савету судства, Високом савету тужилаца и о уређењу судова.

Посланик Странке слободе и правде Борко Стефановић рекао је да се та странка залаже за пуну независност правосуђа.

“Оно што сте предложили сада у форми закона јесте задржавање политичке контроле над избором судија након нелегалног референдума. Променили сте форму, а кочнице задржали”, оценио је Стефановић.

Он је рекао да нема специјалног тужилаштва за корупцију државних функционера са тужилачком полицијом, нема обавезности реаговања тужилаштва за одређена кривична дела и обавезност дневног обавештавања јавности од стране тужиоца.

“Нема обавезности суђења дан за дан у кривичним предметима, нема одузимања права људима блиским власти да на основу лекарског уверења избегавају затвор”, рекао је он и додао да су закони само други начин контроле правосуђа и “угрожавање огромне већине поштених и савесних судија и тужилаца”.

“Ако наш народ након ових закона тражи насушну правду, мораће да чека дуго и мораће да буде искључиво у шињелу страха и подобности ако мисли да реши било који проблем. Та заробљеност државе неће нестати док Србија заиста не добије слободу и правду”, рекао је Стефановић.

Посланик Покрета слободних грађана Натан Албахари сматра да владајућа већина неће никада предложити чланове Високог савета судства који ће добити подршку две трећине парламента, јер, како је оценио, никада неће ни покушати да разговара са опозицијом како би заједно дошли до најбољих решења.

“Него ћете увек ићи на такозвани „антидеадлоцк“ механизам где ће председник Народне скупштине, председник Уставног суда, председник Врховног суда, врховни Јавни тужилац и заштитник грађана одлучити ко су најподобнији кандидати за Високи савет судства, а све ове функције ви контролишете.“ рекао је Албахари.

Посланица Народне странке Ивана Парлић изјавила је данас да министарка правде Маја Поповић, као и многе судије и тужиоци, не примећује да републичка јавна тужитељка Загорка Доловац игра огромну улогу у “процвату организованог криминала у Србији”.

Парлић је током расправе тврдила да политичари и тужиоцу штите мафијашке групе, те да грађани то виде.

“У Србији се закони доносе у интересу криминалаца и тако се земља уништава”, рекла је Парлић и додала да је пре 14 месеци заједно са 1.000 грађана поднела кривичну пријаву против тадашње председнице владе Ане Брнабић и министарке Зоране Михајловић и Ирене Вујовић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести