РОЂАКА АМБАСАДОРА МАРКА ЂУРИЋА ОТЕО ХАМАС: Јако нам недостаје и желимо да се врати одмах

Амбасадор Србије у САД открио је детаље отмице свог рођака Алона Охела.
s
Фото: Youtube printscreen/ilustracija/ Republika News

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић истакао је, у интервјуу за медије, да је Косово колевка државности, духовности, културе и идентитета Србије и да је признање једнострано проглашене независности Израела био озбиљан ударац по српско-израелске односе.

- Признање такозваног Косова од стране израелске владе био је, ван сваке сумње, најзначајнији ударац српско-израелским односима у последњих 75 година -  рекао је Ђурић.

Он је напоменуо да је Косово за Србе света земља, не само 13 одсто суверене територије, већ колевка државности, духовности, културе и идентитета Србије.

Подсећа да је Косово признато као део Србије од стране Уједињених нација и 110 земаља света, са укупно 79,8 одсто становништва које подржава став Србије о статусу Косова.

- У протекле три године, 27 земаља је опозвало или замрзнуло признање Косова, да би омогућило решење кроз дијалог. Израел је био једини нови призналац. Билатерални односи су претрпели озбиљан ударац. Али односи између Срба и Јевреја су толико јаки и утемељени, да са поносом могу да кажем да поново настављамо да развијамо наше односе у многим сферама и уверен сам да ћемо то чинити још већим темпом - нагласио је Ђурић.

Амбасадор је истакао да Србија на Израел гледа као на једног од својих блиских пријатеља.

На питање на који начин је Хамасов напад на Израел 7. октобра њега лично погодио, Ђурић је рекао да стравичан напад на Израел и јеврејски народ који се догодио на празник Симхат Торе има глобалне импликације.

- Сада, више него икад, свет треба да буде уједињен у заустављању било каквог облика насиља, било где - указао је он.

Наводи да је напад на Израел и веома лична ствар за његову породицу.

- Имам много рођака и драгих пријатеља у Израелу. Тог дана терористи су киднаповали мог рођака Алона Охела, 23-огодишњег младића, двојног израелско-српског држављанина са којим делим истог прадеду Јеврејина из Новог Сада, у Србији, по мајчиној страни. Од тада, заједно са целом породицом и добрим људима који су спремни да помогну, укључујући и владе Србије и Израела, радимо непрестано да покушамо да га вратимо. Алон је надарен млади пијаниста великог талента и чисте душе, надалеко познат по томе што помаже другима. Према исказима сведока, он је покушавао да помогне пријатељима на музичком фестивалу ризикујући свој живот током напада. Он је такође храбар човек, а верујемо да ради исто и сада - помаже другима, где год да је. Јако нам недостаје и желимо да се врати одмах - подвукао је Ђурић.

Фото: X Printscreen/@HostageAid

На констатацију да односи Јевреја и Срба сежу више од 1.000 година, а можда и дуже, те питања да ли би рекао да на неки начин његова и прича његовог израелског рођака симболизују како су јеврејско-српски односи међусобно повезани, Ђурић је указао да Алонов прадеда Зеев Ашкенази потиче из Новог Сада, у Србији, ге је био активан као члан Хашомер Хацаира и других јеврејских организација.

- Као младић вођен ционистичким идеалима, отишао је из Новог Сада у Свету земљу марта 1941. Остатак породице, укључујући и моју баку Миру Шонбегер, је остао. То се догодило само месец дана пре инвазије нацистичке Немачке на Југославију. Дошао је у Свету земљу и међу хиљадама људи који су дошли из Србије учествовао у формирању државе Израел - објаснио је он.

(Србија Данас/Јерусалем Пост/Косово Онлине)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести