Вучић: Данас су Срби, ма где живели, уједињени...

КРУШЕДОЛ:  Данас су Срби, ма где да живе, апсолутно уједињени и знају шта им је чинити у будућности, поручио је вечерас из Крушедола председник Србије Александар Вучић, на обележавању 24 године од акције "Олуја", и истакао да је посебно поносан, јер су сви Срби на данашни дан, ма где да су на планети, уједињени. 
Vučić na obeležavanju Oluje Foto: R. Hadžić
Фото: Вучић на обележавању Олује Фото: Р.Хаџић

"Посебно сам поносан, и молим вас да их поздравите, јер су са нама сви српски политички представници из Црне Горе - за разлику од званичне Подгорице, која своје представнике шаље на Дан победе у Книн. Са нама су и представници нашег народа из Словеније, Северне Македоније, а посебно велики поздрав представницима СНВ из Хрватске", рекао је Вучић у Крушедолу.

Како је рекао, данас је, 4. август, тежак, ужасан дан за сваког Србина ма где на планети да живи."Рекао сам ово, јер као што видите данас у обележавању овог дана можемо сви да будемо уједињени, не мислимо увек исто, али данас су Срби, ма где да живе, апсолутно уједињени и знају шта им је чинити у будућности ", истиче Вучић.

Захвалан је Милораду Додику на иницијативи коју су покренули пре 6 година, да се заједнички обележава страдање нашег народа и памте наше жртве. "Покренули смо нешто што је променило културу сећања, покренули смо и другачију будућност нашег народа", истиче он.

Фото: Обележавање 24 године од акције "Олуја" у Крушедолу Фото: Р. Хаџић

Вучић: Отишли су Срби, али нису нестали, није Србија нестала 

Отишли су Срби, али Срби нису нестали, поручио је вечерас председник Александар Вучић са обележавања годишњице "Олује" и упитао да ли је Хрватска данас срећнија, успешнија и богатија због тога.

"Отишли су Срби и то је велика туга и мука за сваког Србина. Је ли Хрватска данас срећнија, успешнија и богатија због тога? Морам да вас разочарам, све вас који величате и радујете се српским сузама - нису Срби нестали. Није Србија нестала", поручио је Вучић из Крушедола.

Како је рекао, вечерас се види поносан народ, који зна да одбрани свој род, да чува своје име и презиме, да се крсти у истој цркви, да воли своју земљу и да се тиме дичи, на сваком месту.

Председник је поручио да то не значи да не умемо да одговоримо снажније, јер то умемо, али нећемо, јер смо постали паметнији и научили у чему смо грешили.

"Сит сам лекција које нам држе и многи из света и многи из региона, а и понеки из Србије, о томе како не треба да се бавимо овиме, како треба да заборавимо крајишку судбину, како не треба толико да се виђам да Додиком и Жељком Цвијановић, како би требало да бринемо о свему другом, а мање о српском народу", подвукао је председник Србије.

Он је напоменуо да су једино Срби прихватили да су неки из њиховог народа почини злочине и обрачунали се са њима, док су сви други радили само на једном - како и на који начин да окриве Србе.И вечерас, каже, неки сладострасно славе, уз песме које пристојни људи не би могли ни да слушају, у којима величају усташке, нацистичке поздраве и прете да ће нас стићи њихова рука и преко Дрине, у Србији.

А, наш одговор, и њима данас и Туђману који је рекао да је идеја да Срби заувек нестану у припреми Олује - да су Срби отишли, али да нису нестали.Он је истакао да се српском народу догодила "Олуја" када није било слоге, разговора између Србије, Републике Српске и руководства Крајине.

"Наше је да водимо рачуна да нам се то више никада не догоди, да имамо најбоље односе са представницима Срба где год да живе", истакао је Вучић.Поручио је да нећемо никоме дозволити да ниподаштава наше жртве, да понижава наш народ и да сви треба да знају да је Србија сада чврста, јача него икад, и да ћемо знати да будемо свој на своме.

Вучић је рекао да не треба заборавити да се Олуја догодила када су нам се Српска и Србија, Крајина и Српска, сви са свима свађали. 

"Свађали смо се и ми у Београду у том тренутку, направили да будемо много слабији, баш онако како су хтели они који су желели да се радују нашим сузама. Наша је обавеза да се никада више тако нешто не догоди", подвукао је он. 

Вучић је казао да је обавеза да ујединимо народ, да знамо шта је витални народни интерес, да подижемо економију Србије и Српске, радимо заједнички на очувању националног и културног идентитета, да ћирилицом пишемо и у Хрватској, Црној Гори, Северној Макединији.

Фото: Вучић на обележавању Олује Фото: Р. Хаџић

"Они нам кажу из дана у дан ''нећемо ћирилицу у Вуковару'', јер је то место посебног пијетета. Знате ли шта се догодило у Глини? Најстрашнији ратни злочин које су усташе починиле. Зато ћемо ми да причамо о Глини и глинској црквим и свим местима страдања Срба поштујући све њихове жртве. Нећете нам затворити уста јер ће се говорити и о нашој деци. Она нису мање вредна од ваше. Њихове сузе нису ништа мање вредне од деце не само из нашег региона, већ и шире", нагласио је он.

Указао је да је, када смо имали свађе и сукобе у Београду, неслогу унутар нашег народа у региону, отишла Црна Гора а да се ни окренули нисмо, а данас нам многи који су одговорни за то држе придике како је лош однос наше власти према нашем народу у Црној Гори, а тада су бројали паре.Подсетио је да је неслога искоришћена и за једнострано проглашење независности Косова.

"Не само да можемо да плачемо и кукамо, већ можемо да извучемо поуке, погледамо шта је будућност, да се разликујемо од њих, покажемо поштовање према зрзтвама других, али нећемо дозволити да неко подоштава наше зрзтве, да кажемо да је Србија чвршћа и снажнија, да ћемо знати да сачувамо и да будемо свој на своме", истакао је он. 

Председник Србије рекао је да се, слушајући вечерас Милицу Јурић Митић, по ко зна који пут сетио језивих дана када је највише спрских суза проливено.

"Мали су и Дунав и Сава да приме све спрске сузе од пре 24 године. И када дође тај 4. август, а о њему смо скоро 20 година ћутали, јесте ред да причамо и то причамо више ми који нисмо тог дана трпали децу у приколице, бежали у колонама, били избезумљени јер нисмо знали где су нам брат, муж, отац, мајка, сетра ни где идемо, ни где ћемо да стигнемо...", рекао је Вучић 

Каже да је наша обавеза да говоримо у име оних који су страдали и да то што се њима збивало да се никада не заборави. 

Обраћајући се Крајишницима, Вучић је подсетио да су неки тврдили да ослобађају своју земљи - "земљу која је била ваша земља она на којој сте вековима живели, коју сте обрађивали волели и желели да одбраните и сачувате".

Почетком августа 1995. чула се, подсетио је, најстрашнија реченица у колонама из Бенковца, Книна, Глине, Грачца, Горњег лапца, Коренице, Вргин моста, Тополског, Плитивица.. из толиких села, заселака, које су се кретале ка Спрској и Србији -"где остадоше оне наше кости"?

"Знали сте шта остављате, и своје осмехе али и своју прошлост и своје корене, гробове ваших отавц, успомене на њих и могућност да им се ода почаст, да се за њих упали свећа и да се изговори молитва. Не верујем да постоји тежи чин од тога, све остало може да се надокнади, гробови не могу. Погово не они тамо, тамо лежи тешка историја, као доказ о нараштајима које је неко мрзео", оценио је Вучић. 

Како је рекао, они који вечерас певају и славе, стално забораве да те куће крајишке није направила обест, већ људи који су тамо живели, који се од нису бранили зато што су желели већ зато што су то морали, зато што су се плашили и осећали страх јер се то догађало после само 45-50 година после најсртрашнијег покоља који су преживели.

"Они нису хтели да освоје ништа, већ да се бране, 50 година раније терани су у логоре и јаме", подсетио је Вучић оцењујући да је данас лако причати о свим грешкама које смо починили, те да из њих порамо да учимо и да их анализирамо.

Вучић је подсетио да је и приликом првог обележавања госишњице "Олује" на Рачи подсетио да је Србија је у тој несрећи добила нове Деснице, нове Матавуље, нове Миланковиће, нове Тесле...

"Добродошли Крајишници још једанпут. Добродошли у своју Србију, ово је и ваша кућа, овде нисте странци и одавде нигде нећете морати да идете", поручио је председник Србије.

Он се захвалио Крајишницима што су како је рекао, марљиви, вредни, хвала што се данас боре за Србију онако како су се борили за своја огњишта и куће увек чувајући свој род, своју спрску тробојку црвено, плаво, бели барјак.

"Хвала на томе што данас радите за Србију што доприносите да имамо више фабрика, што доприносите да будемо богатији", подсећајући на репрезенртације Србије, мушке и женске у којима сви играју заједно.

"За нас је важно да припадамо истом роду.Нетребају нам границе, нама је потребно да знамо шта је српски народ, потребно нам је да чувамо спрскли народ и његову традицију и његово писмо, да чувамо Србију и Репивлику Српску и то је оно што ћемо умети и што ћемо заједно да радимо", поручио је председик. 

Вучић је најавио да ће Србија на 25. годишњицу тог стравичног погрома одржати највећи скуп до сада и то у центру Београда.

"И нису нам за то потребне песме, него да људи покажу свој понос, достојанство и своју српску душу. Одржаћемо у Београду, центру Србије, на Тргу републике скуп и позваћемо све Крајишнике из целог света, из региона, да дођу и да покажемо да никада нећемо заборавити оно што се десило пре тачно 24. године", поручио је Вучић.

Како каже, пажљиво је слушао патријарха.

"Знам колико сте посвећени опстанку нашег народа. Рекли сте да верујете да ће друге генерације признати злочине над Србима. Не љутите се, неће се то догодити", рекао је Вучић обраћајући се поглавару СПЦ.

Али, истиче, ми морамо да будемо другачији, да признамо своје грешке.

"Ми ћемо морати, пошто нико неће имати сузу за српску децу, старине и старице, нико неће заплакати што далматинску ношњу види овде у Срему а не тамо где јој је место - ми ћемо морати а говоримо о томе, да подсећамо одакле потичемо, где су нам корени - јер нема ништа без завичаја и родног краја", каже Вучић.

Посебно га, каже, радује што у Крушедолу види много младих Крајишника који са поносом носе и далматинску и личку капу, који се диче својим коренима и сањају да ураде нешто за свој родни крај али воле Србију исто колико и ми рођени овде и хвала им на томе", поручује Вучић.

Како истиче, многи покушавају да граде свој идентитет управо на томе колико ће да се разликују од Срба и колико ће Србе да окриве за нешто.

"Ми своју цркву имамо осам векова, немамо потребу да стварамо нову. Ми имамо свој језик, своје писмо, културу, историју, традицију и не морамо да се рађамо на вештачки начин. Али исто тако, никоме другом не треба да смета наша тежња да тај језик, културу поштујемо, негујемо и доживљавамо кроз цео простор коме смо живели, стварали", каже он. 

То је богатство које смо делили са другима и нисмо га чували само за себе."Није Тесла само Србин, он је грађанин света, целом свету је допринео као мало који појединац, а нама на понос што је Србина", каже он.Срби никада ништа нису освајали и узимали него живели на простору бивше Југославије.

"Ни данас не желимо ништа да узмемо, већ да чувамо траг онога што смо вековима стварали, да настави да живи кроз језик, културу ", рекао је Вучић.Истакао је да Србија жели да памти сваки 4.август, сваку јаму, да нам се омогући да поштујемо наше жртве у истој мери у којој поштујемо туђе.

Рекао је да нећемо заборавити туђе злочине, али ни наше којих се стидимо, и због којих смо платили цену убеђени да је то нoрмално.„Ми са своје стране нисмо никада добили оно задовољење, правду, која нам припада. Али, није то разлог за реваншизам, нити се светимо, јер смо свесни да нема светла у том зачараном кругу који је погубан за све", нагласио је он.

Вучић је рекао да узимамо за себе право да обележавамо несрећу, како би могли да идемо даље у будућност, јер је сваки 4.август у истој мери почетак колико је и крај.Према његовим речима 4.августа можемо да покажемо шта смо урадили од прошлог обележавања, колико смо нових путева изградили, колико смо богатији и снажнији, додајући да је најважнија чињеница да Србији и Српској буде боље.

„РС желим још више и већу снагу, а и пријатељима у региону да се никада од нашег народа не осећају угроженим. Нас, за разлику од њих, боле њихове сузе и не бисмо могли да певамо због суза туђе деце", казао је он. Завршио је говор речима: „Живели Крајишници, добродошли у своју Србију, вечно у њој останите". 

Додик на обележавању Олује: Срби најстрадалнији народ 20.век

Срби су најстрадалнији народ 20.века, рекао је вечерас српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и истакао да се на данашњи дан пре 24 године догодио завршни чин настојања Хрватске да протера Србе из Крајине и добије етнички чисту државу.

Додик је на обележавању годишњице акције "Олуја", испред манастира Крушедол, рекао да се тај догађај обележава пети пут како би се показало да нисмо заборавили и да нећемо заборавити шта се десило 4.августа 1995.године и захвалио председнику Србије Александру Вучићу који је покренуо ту иницијативу.

Додик је истакао да је најдрастачнији чин етничког чишћења Срба био за време Другиг светског рата и да се "ниска" места где су Срби убијани и страдали продужила на крају 20.века.

"Почела је убиством краља Александра Карађорђевића, наставила се Јасеновцем и многим местима у Хрватској, затим Гаравицом код Бихаћа где је за два дана убијено 14.000 Срба, преко Шушњара код Санског моста и даље у селима око Бања Луке где је у неколико наврата убијено више од 5.000 Срба у једном дану", рекао је Додик и навео да се наставило преко Брода на Дрини, све до Сајмишта, Крагујевца и других места на простору бивше Југославије.

Фото: Р. Хаџић

Нагласио је да су Срби најстрадалнији народ прошлог века, века у којем смо страдали до нивоа биолошког опстанка и који ће нам остати упамћен по грозоти оних којима су српски народ и српска држава на почетку прошлог века донели слободу.

"А они су нам на крају тог века вратили тако што су нас побили, протерали и отели нам имовину. Тако је било у Словенији, Хрватској, Федерацији БиХ, поново се дешава на Косову и Метохији, а веома је тежак положај нашег народа и у Црној Гори", рекао је Додик.

Додао је да прошли век показује да слобода српског народа зависи од тога да ли има државу и да где год нема државу, нема ни слободу.

Према његовим речима, те 1995.године Хрватска не би донела одлуку да политички уништи и војно порази српски народ и протера око 250.000 Срба да није имала подршку и подстрек западних сила, пре свега САД, Велике Британије и Немачке.

Навео је да су Срби морали да напусте своје куће и имања и да никада нећемо сазнати колико је било материјално богатство које су морали да напусте.

"Једини излаз је била Република Српска и Србија као место мира и спокоја. Зато данас не волим да нико у нашем народу уноси поделу на избегле и придошлице, ми смо део једног, јединственог народа. Доста нам је што нас други деле по различитим критеријумима", рекао је Додик.

Захвалио је председнику Вучићу што је покренуо иницијативу обележавања годишњице погрома у "Олуји" и додао да постоји жеља да се на једном месту направи трајно обележје везано за страдање у ''Олуји''.

Ако Србија заборави "Олују", истакао је, за неколико година нико о томе неће причати.

"Зато је важно овакво окупљање. Морамо се окренути ономе што јесте наша бит у овом времену. Не можемо вратити погинуле. Само у ''Олуји'' је погинуло више од 1.800 наших људи, а преко 800 их се и данас тражи као нестали", прецизирао је Додик и нагласио да су то тешке и незацељиве ране нашег народа.

Како је додао, док широм Хрватске славе, ми са дубоким пијететом и жалом оплакујемо наше жртве.

Али, поручио је, морамо да идемо даље и истакао да данас српски народ, свидело се то некоме или не, има своје две државе - Србију и Републику Српску.

Навео је да Србима, где год били, треба мир и да је Србија усмерена на то да очува оно што је најважније, а то је српски национални народни идентитет.

"Наша историја, сећање, језик, писмо, вера, наша крсна слава. То је оно што морамо очувати како бисмо као народ могли слободно да живимо...нека живи Република Српска и Србија, живео српски народ где год се нашао", закључио је Додик.

Иринеј о злочину и Олуји: Изостала осуда римокатоличке цркве

КРУШЕДОЛ:  Патријарх Иринеј подсетио је вечерас да је „Олуја“ била злочин који је планирала хрватска држава и осудио ћутање римокатоличке цркве, које је, каже, оснажило многе који су чинили зло и "остали неосуђени од те божанске организације".Најтрагичније је, каже патријарх, то што се идеје злочина, који су се десили у прошлости, чују и данас, а наше је, каже, да памтимо, и да као хришћани опростимо када потомци бивших злочинаца буду свесни великих жртава и покажу своје извињење и покајање. 

Иринеј је, на обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“, у Крушедолу, рекао да се на данашњи дан сећамо многобројног страдалог и побијеног српског народа, који је невино страдао.

„Њихово страдање било је планирано од највишег врха тадашње државе Хрватске, а имало је циљ да тај крај потпуно очисти од присуства српског народа, народа који је вековима живео на тим просторима, народу који је увелико доприносио у свему у животу и историји хрватског народа. Тај план представља план којим су планирани да истребе сваки корен и сваки траг српског народа на просторима на којима су живели“, рекао је он.

Фото: Патријарх Иринеј рекао да је „Олуја“ била злочин који је планирала хрватска држава Фото: Р. Хаџић

Страдања у „Олуји“, према његовим речима, равна су страдањима нашег народа за време Другог светског рата, а ни у чему се не разликује, нажалост, и у броју зртава, рекао је патријарх.Број страдалих у тој акцији никада нећемо дознати,а знају га они у чије име су пострадали.Указао је да су у тој акцији страдали они најнемоћнији и они који нису могли да пруже отпор, а то су били старији, жене и деца.

Посебно је нагласио децу, подсетивши да је Хрватска била једина на чијој територији су, током Другог светског рата, постојали дечји логори кроз које је прошло и страдало 50.000 наше деце.

„Нажалост, њихова страдања, која су позната широм света, оставила су нема уста оних који су требало да кажу своју реч о невином страдању народа. Дуго смо очекивали да ту реч чујемо од оних који су били најнадлежнији да својом речју осуде злочин који је почињен, а то је римокатоличка црква. Од ње смо очекивали осуде злочина, али је она до данашњег дана отћутала. Њено ћутање је оснажило многе који су зло чинили и остали неосуђени од те божанске организације“, подвукао је он.

Иринеј је казао да је реч цркве врло важна и значајна, и да се много тога вероватно не би десило да се та реч чула.

„И данас оно што се дешава је слично ономе што се десило. И данас чујемо да су два угледна бискупа на Косову и Метохији служили мису на рушевинама једне српске православне цркве. Чули смо и речи њихове да је то њихова земља, да је то била пре сваке религије, да је и била пре Христа. Ја бих додао и да је вероватно по њима била и пре постојања света. Ово су све идеје из прошлости које се нажалост остварују и данас“, рекао је он.

Иринеј је је најавио да ће се о том догађају Српска православна црква обратити поглавару римокатоличке цркве у кога, како је додао, има пуно поверење.„Овај догађај не сме остати некоментарисан“, подвукао је он.Поглавар српске цркве истакао је да је оно што је најтрагичније за нас и наше време то што се идеје злочина, који су се десили у прошлости, чују и данас.

„То зло злочиначко није умрло, живи и данас на трагедију нашег народа, али не само на нашу трагедију, већ целог хришћанства“, упозорио је он.

Иринеј је казао да оно што можемо јесте да се молимо да се оваква зла и злочини не десе нигде у свету, и да треба да учимо да као хришћани опростимо, али онда када потомци бивших злочинаца буду свесни великих жртава и покажу своје извињење и покајање.

„То очекујемо ми и црква хришћанска, а очекујемо и од наше браће по Христу и Јеванђељу да осуде и да не остане некажњен осудом“, поручио је он.

Патријарх је рекао да разуме патњу оних који су све шсто су имали ставили на приколицу и пошли у неизвесност, не знајући ни куда иду ни шта их очекује, што је, подвукао је, страшна трагадија нашег времена.

"Сећамо се овог дана и смемо никада и нипошто да га заборавимо. Морамо рећи нашој деци шта се десило, да запамте и да пренесу генерацијама које долазе после нас и после њих, јер ово зло не сме да се заборави", рекао је Иринеј.

Додао је да зна да није читав народ такав, те да зна пуно честитих и поштених људи који су осудили и осуђују све што се десило у Хрватској, али њихов глас, приметио је, нажалост или не сме или не може да се чује.

"Молимо се за све невино пострадале, они су наши новомученици, овенчани венцем мучениоштва. Пострадали су часно и поштено. Нека их Господ прими где су преци наши, са молбом да се овакав злочин никада више и нигде не деси. Вечна им слава", рекао је поглавар СПЦ.

Фото: Почело обележавање годишњице Олује у Крушедолу Фото: Р. Хаџић

Почело обележавање годишњице Олује у Крушедолу

КРУШЕДОЛ: Централна манифестација поводом обележавања годишњице хрватске акције "Олуја" 1995. године, у којој је убијено или нестало око 2.000 Срба, а протерано више од 220.000, почела је вечерас молебаном који служи патријарх српски Иринеј испред манастира Крушедол.

Обележавању под слоганом "Олуја је погром" присуствују председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник хрватског СДС С Милорад Пуповац, министри у Влади Србије, представници Српске листе са КиМ, Срби избегли током акције "Олуја" и велики број грађана. 

Ово је пети пут да Србија и РС заједно обележавају годишњицу тог злочина.После молебана, биће приказан кратак документарни филм о протеривању Срба из Хрватске, а присутнима ће се у име избеглих обратити Милица Јурић, а након ње Додик и Вучић.

Председник је раније позвао све Србе, посебно Крајишнике, да дођу код манастира Крушедол на обележавање годишњице "Олује", за коју је рекао да је највеће етничко чишћење после Другог светског рата.

У акцији, која је трајала четири дана, према подацима Документационо-информационог центра Веритас, погинуо је или нестао 1.861 Србин, а са територије тадашње Републике Српске Крајине коју је заузела хрватска војска, избегло је више од 200.000 Срба.

Избегли Срби: Ране од "Олује" нису, нити ће икада зарасти

КРУШЕДОЛ:  Срби који су избегли из Хрватске током акције "Олуја" на данашњи дан 1995. године кажу да ране прогнаних и расељених нису, нити ће икада зарасти и да је обележавање тог трагичног догађаја у новијој српској историји важно како би се сачувало сећање на српске жртве.

Милица Јурић, чији су родитељи Радомир и Љиљана Михић били у колони избеглих Срба, испричала је за Тањуг да су они желели да сачувају огњиште и да су зато последњи напустили село Доњи Ваганац, близу Плитвичких језера.

"Ја сам у Србију дошла 1991. године са братом, сестром, бабом и дедом, док су родитељи остали у Лици да чувају огњиште и Крајину. Последњи су изашли из села, тата је послао маму са комшијама, а он је остао. Мама је до Бањалуке стигла на тракторској приколици, а после два дана, дошао је и отац", присетила се Милица.

Фото: Милица Јурић Фото: Танјуг/видео

Како је навела, Љиљана и Радомир су из Бањалуке војним камионима дошли до границе са Србијом,а одатле су са комшијама стигли до Срема", рекла је Милица.У Хрватску су се, каже, после тога враћали, али истиче да тамо није као што је било пре рата. 

"Остале су само рушевине, пуста села и поља, све је зарасло, остала је само по која стара особа која нема где или не жели да напусти огњиште", рекла је Милица чији је отац преминуо 2014.године, мајка живи у Новим Карловцима код Инђије, а она са својом породицом у Бачкој Паланци.

Милош Дудуковић који је избегао с породицом са Кордуна каже да је током "Олује" било страшно, није се знало ко куда иде и где ће се зауставити. "Ништа ниси знао, једноставно смо ишли, а докле ћемо и где ћемо се зауставити нико није знао. Било је јако тешко, не бих желео ни да се враћам и сећам свега што смо проживели“, каже Милош.

Са породицом је најпре стигао у Уб, одатле су отишли у Батајницу, а потом, преко Београда у Ириг, где су и остали. Каже да га подножје Фрушке горе подсећ на родни, брдовити Кордун, а за многе који су заједно са њим избегли те године, ни данас не зна где су.

Фото: Учесници обележавања годишњице Олује у Крушедолу Фото: Р. Хаџић

"После свега тога не зна се где су многи од њих завршли, има пуно несталих, људи су се разбежали, има нас по целом свету", каже Милош који се после Олује два, три пута враћао у родни Кордун."Видео сам само два, три старија човека, од 80 година, нема ту живота више, ни суживота", навео је Милош.

Успео је, каже, да прода своју имовину, а има много оних којима је све попаљено и уништено. 

"Тамо је све зарасло. Хрватска једино одржава путеве јер је то њихова земља, нормално је да брину о путевима. Никада није било тако одржавано као сад. У овом прогону успели су све да реше, остварили су зацртане циљеве, а ко је нас иша питао тада, нико“, закључује Милош Дудуковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести