Посланици о Кодексу понашања посланика, спречавању корупције и Хиландару

Посланици Скупштине Србије данас су започели нову седницу на чијем су дневном реду измене Кодекса понашања посланика, измене Закона о спречавању корупције, као и Предлог закона о очувању културног и историјског наслеђа манастира Хиландар.
skupstina
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Изменама закона о спречавању корупције боље је дефинисан појам корупције, а уводи се и обавеза да јавни функционери достављају податке о готовом новцу, драгоценостима, дигиталној имовини и покретним стварима вредности веће од 5.000 евра.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић рекао је данас да се изменама Кодекса о понашању народних посланика уводе и новчане казне за његово кршење.

"Ми смо до сада имали две врсте санкција за кршење Кодекса, опомену и јавну опомену, сада су предивђене и новчане казне као додатно средство, условно речено, притиска на посланике да поштују одредбе кодекса", рекао је Мартиновић у Скупштини Србије.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Он је навео да ће у будућности, можда чак и следеће године, структура парламента бити сложенија, те да ће расправе бити жучније, те ако неко мисли да новчана казна није неопходна треба да се сети какав је био претходни сазив.

Мартиновић је појаснио и да није циљ Кодекса да буде акт кажњавања.

"Када смо усвајали Кодекс рекли смо да је један од главних циљева да неистомишљенике не дожвиљавамо као непријатеље, а мислим да у Србији има много политичких непријатељстава. Много смо енергије потрошили на међусобне сукобе, крајње је време да се политички живот подигне на ниво да једни друге уважавамо", рекао је он.

Он је навео да не треба да се политичари међусобно нападају, а посебно када је реч о њиховим породицама, указујући да се то у Србији данас не поштује, нарочито када је у питању породица председника Србије Александра Вучића.

Каже да Кодекс понашања посланика мења И због сугестија експерата ГРЕКО који су, каже, указали на техничке и нормативне недостатке Кодекса, а добијене су и корисне сугестије из Мисије ОЕБС-а.

"Суштина измена је у томе да смо већу пажњу посветили Етичкој комисији. Прописали смо састав комисије, овлашћне предлагаче за избор чланове комисије, поступак за одабир кандидата И поступак за предлагање чланова комисије скупштини", рекао је Мартиновић.

Како је објаснио, сушитнска промена је да Административни одбор има обавезу да пре доношења одлуке о евентуалној повреди кодекса прибави мишљење Етичке комисије које није обавезујуће, али се мишљење објављује на интернет страници.

Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Милићевић: Може ли се рачунати на објективност међународне заједнице

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић упутио је данас подршку председнику Александру Вучићу и Влади Србије у борби за заштиту интереса и безбедности српског народа на КиМ и упитао да ли влада може да рачуна на објективност и непристрасност међународне заједнице у решавању актуелне политичке кризе на КиМ.

Милићевић је подсетио на јучерашњи став ЕУ да “обе стране треба да смање тензије”.

“О које ми то обе стране овде говоримо, када само једна страна не поштује споразум?”, упитао је Милићевић у делу седнице Скупштуине Србије посвећеној посланичким питањима.

Он је оценио да провокацијама, претњама и насилним акцијама Приштине нема краја.

“Позивајући се на поштовање непостојећих споразума између Београда и Приштине и постојеће тумачећи на начин на који њима одговара, специјалне јединице Росу од јуче су распоређене на административним прелазима Јариње и Брњак, са задатком да одузимају таблице са ознакама са севера Косова, док ће возила из централне Србије морати да узимају пробне таблице”, подсетио је Милићевић.

Он је упитао Приштину на поштовање којих споразума се позивају, наводећи да је она та која свакодневно дестабилизује регион.

“До сада сте прекршили све могуће споразуме и договоре, на сваки начин покушавали да онемогућите дијалог две стране, рушили сте православне светиње, српске куће и гробове, протерали стотине хиљада Срба…? Када се већ позивате на поштовање Споразума из Брисела, зашто не бисте у пракси то и доказали и дозволили да се формира Заједница српских општина?”, питао је шеф посланика СПС.

Према његовим речима, српска страна је учинила све што је Бриселским споразумом предвиђено.

“Подсетићу на последњи дијалог када је речено да желе да разговарају само о несталима, а када је дошло до тога, рекли су неће јер је на челу Комисије Вељко Одаловић који наводно није морално подобан”, указао је Милићевић.

Он је истакао да је Одаловић одговорно, озбиљно и посвећено радио свој посао.

“Србија никада неће признати независност лажне државе Косово и неће дозволити да се понови погром из 2004. године, зауставиће већ једном прогон Срба са Косова и Метохије и нећемо дозволити брутално и физичко насиље над Србима”, рекао је Милићевић.

Закључио је да је веома важно да се сачувају мир и стабилност и да Срби не наседају на провокације Приштине.

“Нека протестују, али без инцидената”, поручио је Милићевић.

Жарић Ковачевић: Промене у правосуђу не личе на оне из 2009.

Председница Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић изјавила је данас да је став Радне групе за израду акта о промени Устава да у Нацрту уставног закона неће бити реизбора већ ће органи као што су Високи савет судства или Државно веће тужилаца наставити да обављају своје функције.

Жарић Ковачевић је у Скупштини Србије рекла да је све и даље подложно промени.

"Подсећам вас да ово ни у ком случају ни не личи, а камоли да јесте реформа која се десила у правосуђу 2009. године", рекла је Жарић Ковачевић.

Она је додала да се у Нацрту акта о промени Устава, који је такође, и даље подложан промени, стоји да је скупштина спремна да више не бира судије који се први пут бирају на судијску функцију, као ни председнике судова.

"Разговарали смо и о саставу Високог савета судства који ће имати 11 чланова, као што и сада има, али би требало да га чине и шест судија које бирају судије, односно судије се саме бирају између себе за ВСС и пет истакнутих правника које бира скупштина", истакла је она.

Како је додала, у Радној групи су се трудили да се све усклади са одредбама Устава које важе и сада, али и које ће важити после промена.

Поповић: Прецизиран појам корупције, испуњавање обавеза

Министарка правде Маја Поповић изјавила је данас да је циљ измена и допуна Закона о спречавању корупције предузимање корака у испуњавању преузетих обавеза из препорука групе држава Савета Европе за борбу против корупције - ГРЕКО.

Поповић је казала да се предлогом закона прецизира појам ”корупција” тако што се одређује као однос коришћења службеног или друштвеног положаја или утицаја ради стицања недозвољене користи за себе или за другога, а прецизирају се и услови за избор директора Агенције за спречавање корупције.

Према њеним речима, прецизиране су и надлежности Агенције за спречавање корупције за давање сагласности јавном функционеру за обављање другог посла или делатности, као и овлашћења Агенције да одреди рок функционеру да престане да обавља одређени посао ако се тиме угрожава непристрасно вршење функције.

Она је додала да се допуњује садржај о имовини који подноси јавни функционер тако што се прописује обавезна пријава готовог новца, дигиталне имовине или драгоцености, као и друге покретне имовине чија вредности прелази 5.000 евра.

Предлогом закона, каже Поповић, прецизирана су правила за изрицање мера против јавних функционера који повреде закон.

“Измењено је и кривично дело непријављивања имовине или давање лажних података о приходима, у складу са примедбама ГРЕКО, повећавају се минималне новчане казне за прекршаје прописане законом.

Поповић је позвала посланике да гласају за закон посебно имајући у виду његов значај за испуњавање међународних обавеза Србије.

Одбор за правосуђе раније данас није дао позивино мишљење о закону, односно није га усвојио у начелу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести