ПРЕМИЈЕРКА ПОТВРДИЛА ДА РИО ТИНТО НИЈЕ ОТИШАО ИЗ СРБИЈЕ Брнабић: Нико не може да им одузме земљу коју је компанија поштено купила

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је Рио Тинто власник земље коју су му мештани у Горњим Недељицама и околним местима добровољно продали и да Влада Србије не може да му је одузме јер би то значило национализацију, и да се после тога ниједан инвеститор не био осећао сигурним у Србији.
ana brnabic
Фото: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

"Ниједан милиметар земље коју поседује Рио Тинто није резултат експропријације. Рио Тинто је понудио новац и ти људи су је добровољно продали. Ви не можете ту земљу да одузмете. Како да вам кажем, када неко пита је ли Рио Тинто негде отишао, па не, они људи поседују значајну количину земље, ако ништа друго", рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Додала је да мора да подсети све оне који  данас причају против Рио Тинта, да је Рио Тинто дошао у Србију нешто пре 2004. године, да су им 2004. године они који данас, како је рекла, пљују Рио Тинто, издали прве дозволе за истраживање.

"И не само то. 2006. године су Ђилас и екипа изменили закон о рударству на начин да експлицитно кажу да онај ко има истражна права, а они су Рио Тинто дали истражна права, има и експлоатациона права. Дакле, то је био Рио Тинто закон. 2006. године Србију није водио Александар Вучић, ни Ана Брнабић, ни било ко други од нас. Дакле, водили су је они који су данас, ваљда, против тог пројекта. Они су људи изменили закон о рударству", поручила је Брнабић.

Она је објаснила да Влада Србије нема уговор са Рио Тинтом, али да они, пошто имају дозволу за истраживање, морају да добију дозволу за експлоатацију, 

"Зато што је уложила новац. И не може да добије нико други. Осим ако се они сами не одрекну тога и не желе да експлоатишу. Они уложу новац, виде да ту нема ништа или то што су нашли није довољно профитабилно за експлоатацију, они одустају. Али држава не може то да да неком другом. Бивша власт је државу само угурала у том смеру", додала је Брнабић.  

Истакла је да на основу тога данас Рио Тинто може да тужи Србију и да се Рио Тинту не може тек тако одузети земља, зато што то значи да сте онда кренули у национализацију.

"Ако кренете у национализацију, онда у овој земљи, нема никакве правне сигурности, како за инвеститоре, тако за приватна лица. И јадна је та земља у којој би влада било шта на тај начин национализовала, тако да се ја свакако надам да ни будућа влада тако нешто неће покушавати да уради", поручила је Брнабић.

Премијерка је нагласила и да је Рио Тинто огромна развојна шанса, у смислу зелене агенде, прецизирајући да би експлоатација литијума значила много бржу зелену енергију и да би прдстављала ''шансу за  зелену транзицију Србије''.

Додала је да је председник Александар Вучић потпуно јасно и отворено рекао шта он мисли о том пројекту, и да је он нешто о чему мора да се воде дебате у будућности. 

“БДП 2027. 100 милијарди евра, биће то потпуно друга земља”

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да ће БДП Србије, према проценама ММФ-а, 2027. године бити 93 милијарде евра, а ако буде повољна ситуација у свету можда и целих 100 милијарди евра.

 "То је потпуно друга земља. То је заиста земља, какву не само да нико никада није могао да очекује од Србије, већ тешко да је неко то могао и да сања", рекла је Брнабић на ТВ Пинк.

Како је рекла, она је поносан члан Српске напредне странке и тима који предводи Александар Вучић, који је, како је рекла, једини који је стварно веровао у људе у Србији.

"И уложили смо у те људе. И вратило нам се стоструко и вратиће се још више зато што настављамо та улагања. Та невероватна бројка БДП, дакле све оно што ми створимо у току једне године да то достигне скоро 100 милијарди евра, само за три и по године практично је фасцинантно, али ја верујем да ћемо ми то постићи", рекла је Брнабић.

Додала је да је друга нова ствар о којој је председник Вучић у суботу причао представљајући програм Србија 2027, било његово инсистирање на социјалној кохезији.

"А то је заједништво у нашој земљи. А то је да ови планови и дотичу заиста сваку особу у Србији и тичу се свакога у Србији. И зато је било важно и зато је он инсистирао да покажемо некада и у детаље те планове да би људи из свих делова Србије видели да се читава Србија развија, сваки њен део и у свакој општини, сваком граду, сваком округу, сваком делу Србије се нешто дешава", поручила је Брнабић.

Она каже да је листа "Србија не сме да стане" једина која је и пре избора представила план и програм у 10 тачака, а да је програм "Србија 2027. године - Скок у будућност" практично разрада тога и много детаљније представљање.

Истакла је да се основни циљеви програма тичу личног стандарда грађана и квалитета живота, те да ће до 2027. године просечна плата у Србији бити 1.400 евра, просечна пензија 650 евра и минималац 650 евра.

Рекла је да су људи већ чули за многе од тих пројеката у области вештачке интелигенције, савремених технологија, инфраструктуре, здравства, културе.

"Представили смо сви неке нове мере, као што су подршка пронаталитетној политици, где сада у 2025. години додатно повећавамо подршку за прво дете на 500.000 динара, друго дете 600.000 динара. Нове мере за подршку индивидуалним домаћинствима за сеоски туризам, што је такође изузетно важно, зато што у 2027. желимо људе из читавог света да проведемо кроз целу Србију. Желимо да покажемо, 15 година од промена у Србији која симболички пада у 2027. године, заиста једну потпуно нову Србију, победничку Србију у сваком смислу", поручила је Брнабић.

На питање да ли се исплати одржавање специјализоване изложбе EXPO2027, одговорила је да се, да није тако, не би толико земаља борило да буду домаћини те манифестације.

"Не би се тако озбиљне земље бориле да га организују да то не доноси видљивост земље, велики углед који је важан инвестиционо, да не доноси приход и то на дуге стазе", одговорила је премијерка.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести