Прва годишња конференција локалних скупштина у Новом Саду

Скупштина АП Војводине и Град Нови Сад у сарадњи са пројектом ''Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине – друга фаза'', који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а спроводи Програм Уједињених нација за развој, организовали су Прву годишњу конференцију локалних скупштина која се одржава 18. и 19. октобра у Новом Саду.
vucevic lokalne skupstine2
Фото: Град Нови Сад

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је истакао да је најшире учешће грађана у доношењу одлука на свим нивоима власти, неопходан предуслов за остваривање највишег степена демократије којем као друштво тежимо.

„То је уједно и гаранција да ће те одлуке бити донете у њиховом интересу“, казао је Милићевић и додао да је од огромног значаја да се обезбеди да грађани учествују и у контроли реализације тих одлука.

Милићевић је навео да је учешће грађана у креирању локалних политика још увек недовољно, те да је данашња конференција потврда постојања политичке воље да се то стање мења.

Фото: Покрајинска влада

„У Покрајинској влади таква воља постоји, а сигуран сам да то важи и за све друге нивое власти у нашој земљи, о чему умногоме говори и припрема измене Закона о локалној самоуправи“, навео је Милићевић.

Он је још додао да је за обезбеђивање контроле реализације кључних одлука за заједнице у којима живе, неопходна двосмерна комуникација са грађанима, те да су дигитални системи и иновације, најкраћи, најбржи и најефикаснији начин да се она успешно оствари.

„Најзад, од изузетног значаја је и укључивање скупштина у праћење остваривања циљева одрживог развоја у свим областима друштвеног живота. Реч јесте о циљевима дефинисаним на глобалном, светском нивоу у „Агенди 2030“, али је њихово локализовање неопходно“, казао је Милићевић и додао да се сви проблеми које тај развој треба да реши најтранспарентније манифестују управо у локалним срединама.

Присутнима су се на конференцији обратили потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић, представница Владе Швајцарске, начелница сектора за демократско управљање Саша Милер и в.д. Сталног представника Програма Уједињених нација за развој (УНДП) Стелиана Недера.

Градоначелник Новог сада Милош Вучевић је рекао да је Нови Сад почаствован што је домаћин и суорганизатор конференције, чији је општи циљ унапређивање рада локалних парламената и њихова боља кореспонденција посебно зато што су они увек прва адреса грађанима и носе висок ниво спровођења одлука, не само са локалног него и са централног нивоа.

Фото: Град Нови Сад

„Пред нама су бројни закони и одлуке које ћемо морати да применимо, али акценат конференције мора бити усмерен на то како да градске и општинске управе учинимо отворенијим и доступнијим за грађане, и да након изборног процеса не долази до прекида отвореног дијалога. То звучи једноставно, а у пракси има изазова, међутим сигуран сам да можемо правилно да одговоримо на тај задатак, и то искључиво због наших грађана који су носиоци суверенитета државе, сваког града и општине. Ово је само почетак процеса који ће трајати и биће конкретних мера које ће побољшати комуникацију, Е-управу и спровођење стратешких циљева“, рекао је градоначелник Милош Вучевић и нагласио да ће две трећине мера које треба да се реализују у процесу евроинтеграција бити спровођене на локалном нивоу, те да градови и општине за то морају бити адекватно припремљени.

Фото: Град Нови Сад

Потпредседник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Дамир Зобеница изјавио је да Канцеларија УНДП и Швајцарска влада пружају пуну подршку Скупштини Војводине у модернизацији рада. Како је објаснио, захваљујући томе потпуно је опремљена сала на другом спрату са најсавременијим техничким уређајима.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је то министарство уважавало параметре четврте индустријске револуције, дигитализације и циљева одрживог развоја Уједињених нација, радећи на изменама и допунама Закона о локалној самоуправи.

Фото: Покрајинска влада

„Довели смо до тога да спровођење јавне расправе у поступку припрема одлуке о инвестиционом делу буџета постане имепративна норма, а сада је законом прописано унапређивање процеса комуникације са заинтересованом јавношћу“, казао је Ружић.

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић истакао је да је Интерпарламентарна унија похвалила ту институцију за успешну имплементацију е-парламента и увођење двосмерне комуникације са грађанима путем интернет портала.

Представницима градова и оптина Србије који учесутвују у раду Конференције, такође су се обратили потпредседник Владе АП Војводине Ђорђе Милићевић, руководилац Одељења за демократско управљање Швајцарске канцеларије за сарадњу Саша Милер и заменица Сталног представника УНДП Стелиана Недера.

Фото: Покрајинска влада

Конференција је део пројекта који је посвећен локалним скупштинама и има за циљ да повећа њихову надзорну улогу у преношењу добре праксе са националног на локални ново, у смислу парламентарног надзора и приближавања грађанима. Више од 100 представника скупштина општина и градова из целе Србије окупило се са циљем да да се створи амбијент за ефикасније, одговорније и економичније локалне парлементе. Идеја је да се се успостави парламентарна унија свих скупштина које би сваке године размењивале искуства у примени најновијих достигнућа у дигиталним технологијама, спровођењу закона и увођења нових модалитета и учешћа грађана.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести