Ребаланс буџета: Покрајинска каса тешка 74,9 милијарде динара

Скупштина Војводине подржала је данас извештај о реализацији покрајинског буџета за првих шест месеци и ребаланс буџета за 2019. годину.
Rebalans budžeta Vojvodine/F. Bakić
Фото: Скупштина Војводине/Ф. Бакић

За ребаланс је гласало 77 посланика из владајуће коалиције (СНС, СПС, ЈС и СВМ), а 17 парламентараца из опозиционих политичких странака (СРС и ЛСВ) било је против. 

Укупан обим ребалансираног буџета је утврђен на 74,9 милијарде динара, што је 467,8 милиона динара више од основног буџета за ову годину. Више од 55 одсто новца ће бити усмерено за културу, образовање, социјалну заштиту и политику за младе. Тако је у улагање у политику за младе усмерено додатних 25 милиона динара, за културу 250,2 милиона, за социјалну заштиту, заштиту људских права и родну равноправност додатна 22,5 милиона, за матерински додатак и улагање у установе социјалне заштите 128,5 милиона, за финансијску помоћ брачним паровима за куповину кућа с окућницом 20 милиона, и 23,73 милиона динара за подршку избеглих, прогнаних и расељених лица.   

Прва седница након летње паузе протекла је у очекиваној полемици власти и опозиције, бојкоту заседања од посланика чланова странака Савеза за Србију, партијском прегруписавању преласком Ненада Боровића из опозиционе Демократске странке у владајућу Српску напредну странку, али и приметном изостанку свих посланика Социјалистичке партије Србије с расправе поводом прве тачке дневног реда која се односила на извештај о трошењу покрајинског буџета од јануара до јуна ове године.

Фото: Rebalans budžeta Vojvodine/F. Bakić

Уочи скупштинске седнице, посланици ДС-а су поручили да је прелазак њиховог члана и колеге из посланичке клупе у СНС само потврда изузетно лошег политичког амбијента и да је одлука ДС-а о бојкоту скупштинских седница, али и предстојећих избора, потпуно оправдана.

Шеф посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине Бранислав Богарошки рекао је да посланици те странке неће гласати ни за извештај о трошењу новца, ни за ребаланс јер показује лоше стање и с приходовне стране и с расходне, што говори о томе да буџет није добро ни планиран, ни реализован.

Он је истакао забринутост што су приходи по основу пореза на добит предузећа смањени 680 милиона динара, што је, по његовој оцени, забрињавајуће и показује како је пословала војвођанска привреда у прошлој години.


Да се врате бланко оставке

Говорећи о „новом прелету у Скупштини Војводине”, шеф посланичке групе радикала Ђурађ Јакшић рекао је да се та странка принципијелно залагала за то да сви посланици који напусте странку, врате и посланички мандат странци која их је кандидовала на листи, и да се то односи и на случај посланика Боровића. “То је батина коју је инсталирао ДС маја 2010. године, када је укинуо институт бланко оставке“, рекао је Јакшић и додао да би било добро да се институт бланко оставки врати као мера обезбеђења странака и њихових мандата.

Посланик СРС-а Немања Шарчевић рекао је, између осталог, за скупштинском говорницом да се у Скупштини Војводине спроводи својеврсна неправда спрам посланика који редовно учествују у раду Скупштине и посланика који не присуствују скупштинским седницама, а на сталном су раду у покрајинском парламенту.


Шеф посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ Ђурађ Јакшић, рекао је да ребаланс буџета касни три месеца јер се на ребаланс иде после усвајања завршног рачуна и новац усмерава на неопходне пројекте.

– О томе шта СРС мисли о предлогу ребаланса сведочи и 26 амандмана које смо поднели и покушали да оплеменимо Предлог буџета, преусмеравајући новац с мегаломанских, прескупих, непотребних и промашених пројеката и програма на оне области живота које су од круцијалног значаја за грађане који живе у Војводини – казао је Јакшић. – Али, по већ устаљеном правилу, Покрајинска влада је одбацила свих 26 амандмана, тако да имамо један буџет који је у малој мери измењен и који је препун рупа, прекомерног и ненормалног трошења милиона на програме и пројекте који грађанима неће омогућити бољи живот.

Говорећи о реализацији буџета за првих шест месеци ове године, извештај показује да ће велики број планираних програмских активности „остати мртво слово на папиру“ и да ће бити „промашена и протраћена година“.

Као неко ко је био опозициони посланик, не бих био у кожи опозиције овој власти из простог разлога што је врло тешко пронаћи било какву основану критику (Миленко Јованов)

– Текућа буџетска резерва је у првој половини године буквално спискана, што нам говори да, када власт нема довољно јасну визију развоја покрајине, када води о-рук политику, онда је текућа буџетска резерва важан извор финанасирања за пројекте које су некоме у доколици пали на памет – казао је, између осталог, Јакшић.

Председник посланичке групе „Александар Вучић – Србија побеђује” Миленко Јованов казао је да извештај за шестомесечну реализацију буџета показао да су приходи релативно добро планирани и да су на 50 одсто остварења, што и треба да буде, док су расходи нешто нижи, али је то последица чињенице да Управа за капитална улагања расписује набавке које дуго трају и да су то процеси и пројекти који се спроводе касније и трају једну, две или три године, те да ће се проценат реализације значајно повећати у другој половини године.

Фото: Rebalans budžeta Vojvodine/F. Bakić

– Што се тиче ребаланса буџета, ми поново имамо ребаланс навише, и то је већ пракса од 2016. године – нагласио је Јованов. – Овај пут се то повећава 500 милиона динара, а укупна сума којом ће се располагати у оквиру буџета, кроз промене неких планова, уштеде, биће око 905 милиона динара, што је озбиљна свота за наредних шест месеци. У односу на 2016. годину, ми данас, закључно с овим ребалансом, имамо буџет који је 17 милијарди већи. То су озбиљне паре, повећање од 27 одсто, и показује другачији однос према пуњењу буџета, посебно зато што огроман део тих прихода потиче од уступљених прихода, а они су показатељ снаге економије и привреде која функционише на простору Војводине. То су приходи који потичу од зарада и пореза који плаћају привредни субјекти и који се повећавају из године у годину.

За ребаланс је гласало 77 посланика из владајуће коалиције (СНС, СПС, ЈС и СВМ), а 17 парламентараца из опозиционих политичких странака (СРС и ЛСВ) било је против

Говорећи о оптужбама опозиције да буџет није добро конципиран и да је висок ниво буџетске резерве, Јованов је одговорио да се текућа буџетска резерва пуни од нереализованих пројеката и она завршава код грађана Војводине, наводећи пример да је из те резерве 4,5 милиона потрошено за реновирање крова Основне школе „Жарко Зрењанин“ у Кикинди.


ЛСВ о пољопривреди

Поново се смањују приходи по основу закупа пољопривредног земљишта, рекао је Бранислав Богорошки (ЛСВ)

– Од 2017. до дана износ тих средстава мери се милијардама – поручио је Богарошки. – Ми смо у 2017. години имали пад од две милијарде динара, сада се из године у годину тај пад мери стотинама милиона динара. То је евидентна последица лошег Закона о пољопривредном земљишту, али у самом извештају о извршењу буџета о томе нема ни једне једине речи. Нико се не бави узроком таквог стања, а опет ће Покрајинска влада промовисати пољопривреду као један од својих стратешких циљева. Нема пољопривреде као стратешког циља уколико вам је разлика у буџету за пољопривреду 580 милиона динара у односу на прошлу годину, а ви то гурате под тепих.


– Као неко ко је био опозициони посланик, не бих био у кожи опозиције овој власти из простог разлога што је врло тешко пронаћи било какву основану критику – указао је Јованов.

Изјаве су јуче изостале од представника СПС-а, што уочи седнице, што за скупштинском говорницом, јер су током расправе о извештају о шестомесечном утрошку буџета сви посланици те странке напустили скупштинску салу и вратили се непосредно пред гласање и подржали извештај.

У посланичке клупе јуче се вратила и опозициона посланица Катица Бенгин, која је након распада посланичке групе „Доста је било” постала самостална посланица. Она је за скупштинском говорницом рекла да је овим ребалансом свота која се даје за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима највиша од 2006. године, односно од оснивања Покрајинског фонда за помоћ избеглим, прогнаним и расељеним лицима. Она је, међутим, рекла и да се не зна да ли је то оправдано или не јер се не зна број особа које Фонд планира да збрине. Она је поставила питање када се планира укидање Фонда, с обзиром на то да је за то питање надлежан Републички комесаријат и, како је додала, „после Другог светског рата процес избеглиштва трајао је десет година”.      

Е. Марјанов, А. Савановић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести