Редован извештај ЕК биће кључан за процену ситуације у Србији

БРИСЕЛ: Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик поводом захтева дела опозиције у Србији, који су подржали посланици Европског парламента Тања Фајон (СД), Виола фон Крамон (Зелени) и Клемен Грошељ (либерали), да се формира експертска мисија која ће проценти ситуацију у области демократије и медија у Србији, каже да да ЕУ већ има установљене механизме за то.
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Требало би да у потпуности искористимо постојеће међународне и европске инструменте у решавања било ког од отворених питања када је реч о квалитету демократије и фундаменталним правима на Западном Балкану", каже Билчик за Танјуг.

Он истиче да ће редовни извштај Европске комисије о напретку Србије, који се очекује на јесен, бити кључан за поцену ситуације у Србији када је реч о владавини права и медијма.

На питање Танјуга како види отворено писмо које је директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић ЕУ упутила на посланицима ЕП у коме наводи да иза захтева ”опозиције у Србији” да се оформи група експерата за процену владавине права у земљи стоје ”компромитоване и проруски орјентисане групе”, Билчик није конкретно одговорио.

Каже да је оно што ЕУ очекује од Србије првенствено фокус на рефроме.

”Стварно и ургентно очекивање широм ЕУ институција је да би Србија сада требало да се фокусира на истинске реформе и уради стварне кораке када је реч о испуњавању европске епрспективе. Ми чекамо дела више него речи”, закључио је Билчик .

Директорка CEAS Јелена Милић упутила је писмо на адресу комесара ЕУ за проширење и суседство Оливера Вархељија, EEAS, DG NEAR (Генерални директорат за европску суседску политику и преговоре за проширење), представника држава чланица, медијима - Еуроактиву, Политику, Обсерверу, као и Западнобалканском форуму у коме наводи да чланице Савеза за Србију (СзС) иза чијег захтева је стало троје европарламентараца нису релевантан извори за оцену ситуације у Србији.

Она скреће пажњу, уз навођење примера, да је реч о групи која се представља као наводно продемократска, а да уствари има дугогодишњу сарадњу "са разним структирама из Русије", те да је пре свега потребно анализирати ко су они који су упутили захтев. 

"Не служите као корисни идиоти за искоришћавање истински аутократских режима, попут оног у Москви, због ваших унутрашњих антагонизама и површности или због де фацто спровођења скривених агенди неких центара ЕУ који не желе да Србија под било каквим околностима приступи ЕУ, или због системски нефункционалних као што је онај у Приштини, који брутално злоупотребљавају привилеговање жртве и чији таоци сви полако постајемо", поручила је Милић у опширном писму.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести