Резолуција 1244 вратила решавање противправног насиља у УН

БЕОГРАД: Обележавању 21 године од усвајања Резолуције 1244 у СБ УН у Удружење киднапованих, несталих и убијених на КиМ присуствовао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, који је поручио да је та резолуција, заједно са Кумановским споразумом вратила да се питање противправног насиља решава тамо где му је и место - у Уједињеним нацијама.
ruzic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Ружић је у Спомен соби "Косметске жртве" казао да је Резолуција 1244 проистекла из ванвременске неправде, из ситуације где је једна мала држава била 78 дана под агресијом НАТО бомби како би се део њене суверене територије отео.

"Из ове перспективе када гледамо, Резолуција 1244 је народкси речено једна корпа из које и косовски Албанци и политичари у Приштини, па и Србија може да изабере артикал који јој одговара, али један артикал не може се довести у питање, а то је да се Резолуцијом 12 44 гарантује територијални интегритет наше државе", нагласио је Ружић.

Према његовим речима, 21 годину након свих дешавања, обремењени свим проблемима и зверствима 2004. и 2008. године, држава Србија је и данас спремна да пружи руку и настави дијалог.

Међутим, истиче да се дијалог не води ултиматумима, као ни да се компромис не постиже задовољењем екстремног циља једне од страна у дијалогу и није стање у којем може да се инсистира на максималистичким жељама једне стране.

"Уколико желе да ултиматумима разговарају са Београдом, Београд то неће прихватити", изричит је министар.

Подсећа да је државни врх, на челу са председником Александром Вучићем и првим потпредседником Владе Ивицом Дачићем, урадио много у претходном периоду да се наш национални интерес нађе на столу свих важних међународних актера.

Сада, како каже, чак и са онима са којима се не разумемо можемо егал да разговарамо о нашем државном и националном интересу.

"Успели смо да уђемо у теорију међународног јавног права са термином отпризнавања самопроглашене независности Косова", наглашава Ружић и додаје да смо успели и да померимо клатно, први пут после 20 година, на страну правде и правичности.

"То је једна мала нада, не смемо да је угасимо, али основни оријентир који мора да буде иницијална каписла за ту наду је да никада жртве и оно што они који су изгубили своје најближе у срцима носе не буде заборављено. Једино тако можемо доћи до решења које ни на који начин неће урушити достојанство нашег народа и наших жртава на КиМ", закључио је Ружић.

Обележавању годишњице усвајања Резолуције 1244 присуствовао је у име министра за рад, запошљавање, социјална и борачка питања државни секретар тог министарства Ненад Ерић.

Председник Удружења Симо Спасић затражио је и на данашњи дан жртве за српске и косметске жртве и других националности истичући да су многи који су изгубили своје најближе умрли, а да нису сазнали судбину своје деце, браће.., нити дочекали испуњење правде за њих.

Навео је да су и тужиоци Специјалног суда за ОВК угушили наду да ће се до правде доћи јер, како каже, пракса им је да када треба да подигну оптужнице против команданата терористичке ОВК, они дају оставке.

"Тако игноришу српске и косметске жртве. Сматрали смо да је највећи грех починио Хашки трибунал, који је осудио само српске генерале. Очекивали смо да ће Специјални суд имати мало разумевања за српске и косметске жртве. Чекамо годинама да се подигну оптужнице", испричао је Спасић.

Додаје да се након њихових оставки чекамо годину дана да се изабере нови, а онда је њему потребно две, три године да се упозна са материјалом и доказима.

"Тражимо само правду за наше жртве, али нажалост мислим да за наше мученике ни тога неће бити", указује Спасић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести