Скупштина Војводине: Велика подршка програмима у здравству

НОВИ САД: Посланици Скупштине Аутономне Покрајине Војводине изабрали су, већином гласова, Драгану Милошевић за новог покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.
skupstina vojvodine poslanici
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Та одлука донета је са 71 гласом за и 17 против, док уздржаних није било. Драгана Милошевић је дипломирани музиколог – виолиниста и на том месту наследила је Мирослава Штаткића.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић образложио је да је Штаткић поднео оставку због одласка на другу дужност у Заводу за културу Војводине, који ускоро треба да прерасте у Културни центар Војводине.

То, међутим, посланици Српске радикалне странке нису схватили као оставку већ као смену, па је почетак седнице протекао у њуховој критици једноипогодишњег рада сада већ бившег покрајинског секретара за културу.

Тако је председник Посланичке групе СРС-а Ђурађ Јакшић казао да је смена досадашњег секретара и именовање нове секретарке једна од бољих одлука покрајинске власти и да је то требало и раније да се догоди.

Драгана Милошевић је до сада била посланица СНС-а у покрајинском парламенту па јој је преласком у зграду Покрајинске владе престао мандат у Скупштини Војводине. Уместо ње, нови посланик с листе „Александар Вучић – Србија побеђује” биће Марко Шијан.

Иницијатива СРС-а за оснивање Руско-српског хуманитарног центра у Војводини није ни увршћена у дневни ред заседања јер је, по оцени Игора Мировића – политикантска.


Мировић: Улагање у све болнице

У овој години набавићемо нове магнетне резонанце за потребе Клиничког центра, све регионалне болнице добиће нови ЦТ, набавићемо ангио-салу за потребе Клинике за неуролошке болести Клиничког центра Војводине која ће служити за брзу и адекватну реакцију након можданог удара, казао је председник Покрајинске владе Игор Мировић уочи скупштинске седнице.

Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Како је додао, за мање развијене локалне самоуправе треба да стигне 21 возило Хитне помоћи.

Настављамо снажну акцију која до краја мандата Покрајинске владе треба да доведе до реконструкције већине болница и објеката и до потпуне обнове дијагностичких апарата, поручио је Мировић.

Он је рекао да рад у превентивној медицинској заштити своје резултате показује у случају морбила јер су у Војводини оболела само 64 грађанина, а последње три недеље у Новом Саду нема случајева новооболелих од малих богиња.


У Србији постоји већ један Српско-руски хуманитарни центар и он је технички способан да у случају кризних ситуација у Војводини помогне. Авиони који крену из Српско-руског хуманитарног центра могу бити за десетак-петнаестак минута у Војводини. Када елиминишемо политикантску причу и сведемо се на оперативно-техничку причу, видимо да је постојање центра у Нишу важно, сасвим довољно и заслужује свако поштовање. Сматрам да нема никакве потребе да у техничком смислу дуплирамо капацитете, нагласио је Мировић.


Грађевинска дозвола за Летенку

Мировић је изразио очекивање да ће за највише месец дана имати грађевинску дозволу за изградњу омладинског центра „Летенка”, а у другој половини године очекује почетак изградње нове Летенке, а за две – две и по године тај објекат ће бити у потпуности завршен.


У наставку седнице посланици су дали огромну подршку предлогу сета посебних програма у здравству покрајине. Од присутних 97 посланика подршку предлогу Покрајинске владе, односно Секретаријата за здравство дало је чак 83 парламентарца. Међу посебним програмима, о којима се гласало појединачно, јесу рано откривање и лечење компликације шећерне болести на очима, унапређење лечења стерилитета, рано препознавање и откривање менталних поремећаја развојног доба, програм телемедицине у лечењу исхемијског можданог удара и други програми за чије спровођење је у покрајинској каси обезбеђено 39 милиона динара, сасвим довољно да се програми спроведу, како је то оценио покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Посланик СНС-а др Предраг Матејин, изражавајући задовољство због великог консензуса који је постигнут у парламенту, у дискусији је рекао да је програме израдила група стручњака из здравства. Он је нагласио и да они не укључују скупа путовања појединаца и смештај у хотелима с пет звездица, као што је то било у прошлости када је, како је Матејин навео, само једна особа из бивше покрајинске власти потрошила на путовање и смештај у скупим хотелима чак трећину новца који се сада даје за реализацију програма здравствене заштите.

Задовољство предложеним документима из области здравства су исказали и посланик Савеза војвођанских Мађара др Бојан Баги и шеф посланичке групе СПС–ЈС-а др Павле Будаков.

Будаков је подсетио на значајна улагања Покрајинске владе у опремању и адаптацију здравствених установа и болница у Војводини, „чиме ћемо, уз реализацију посебних програма”, како је то оценио, „у Војводини достићи ниво здравствене заштите као у појединим земљама Европске уније”. Он је при том истакао неопходност изградње градске болнице у Новом Саду, о чему се треба договарати с градском владом у циљу растерећење Клиничког центра Војводине. И опозициона Лига социјалдемократа Војводине је подржала посебне програме из здравства.

Скупштина Војводине је великом подршком посланика прихватила и три одлуке о изради просторних планова посебне намене који се односе на инфраструктурне објекте из области енергетике и водопривреде.

Ради се о изради просторних планова посебне намене – инфраструктуралног коридора транспортног гасовода Футог–Беочин с елементима детаљне регулације, затим о прикупљању, одвођењу и пречишћавању отпадних вода у сливу реке Саве у региону Срема, као и о изради просторног плана посебне намене – инфраструктурног коридора дистрибутивног гасовода Ривица–Јазак–Летенка с елементима детаљне регулације.   


Кадровске промене

Председник Покрајинске владе Игор Мировић каже да не очекује нове измене састава Покрајинске владе, али да ће се разговарати о томе да ли су сви испунили конкретне задатке из њеног програма. 

Одговарајући на питање хоће ли бити још промена после оставке секретара за културу Мирослава Штаткића, он је рекао да се он „стриктно држи програма рада владе и да ће у односу на реализовање тог програма моћи да се дискутује о томе да ли су сви у Покрајинској влади тај програм у потпуности реализовали”.

Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Први човек Покрајинске владе казао је, такође, да још не може да коментарише да ли ће Михаљ Ниљаш остати потпредседник Владе АП Војводине, пошто је почетком године био учесник саобраћајне несреће у којој је настрадао један човек.

Сада је најважније да препустимо државним органима да установе истину. Уколико они у било којем степену утврде да је Њилаш одговоран за несрећу која се десила, он сасвим сигурно неће моћи да буде члан Покрајинске владе, поручио је Мировић.


Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић је рекао да је основни повод за израду просторног плана посебне намене – инфраструктурног коридора транспортног гасовода  Футог–Беочин с елементима детаљне регулације био да се реши вишегодишњи проблем с магистралним гасоводом високог притиска Елемир – Нови Сад – Петроварадин – Беочин, односно на његовој сремској страни и на подручју града Новог Сада. Како је навео, он представља велико органичење за реализацију великих инфраструктурних пројеката попут железничке пруге Београд–Будимпешта и Фрушкогорског коридора.

Посланик Горан Гонђа је говорио о значају политике окупљање око пројеката Покрајинске владе који доносе резултате. Један од примера је и изградња спортског и омладинског центра на Летенки, која је окупила владе републике и покрајине, државна предузећа, Национални парк „Фрушка гора” и многе друге републичке, покрајинске и друге институције.   

Осим центра за спортисте и омладину, исход тог пројекта израдом просторног плана посебне намене ће бити и гасификација Ирига и делова сремскомитровачке општине, навео је Гонђа.

Е. Марјанов

А. Савановић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести