Ђурић: Приштина нема намеру да озбиљно води истрагу убиства

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је вечерас да одбијање Приштине да српски политички, правосудни и други органи учествују у истрази убиства Оливера Ивановића показује да "приштинске власти немају намеру да воде истрагу на озбиљан начин".
marko djuric FOTO TANJUG SAVA RADOVANOVIC.jpg
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"То показује да некоме озбиљна истрага ни не одговара. То је политичка одлука да не буде озбиљне истраге из које вероватно произилазе одређена сазнања, намере и циљеви који ни мало добро не говоре о њиховој улози о свему ономе што се десило", истакао је Ђурић.

Према његовим речима, озбиљно вођење истраге о убиству Ивановића није "пет полицајаца чланова неког тима са севера и пет чланова са југа", који, истиче, воде истрагу без озбиљне умрежености са српским органима.
Он је подвукао да без умрежености са српским органима ни не може бити озбиљне истраге.

"Онај ко нема шта да крије, он не би одбијао учешће органа Србије, не би одбијао помоћ најпрофесионалнијих и најозбиљнијих истражитеља које ова земља има", истакао је Ђурић за ТВ Пинк.


Мисија САД: Истрагу о убиству да воде косовске институције

Заменица шефа Мисије САД на Косову Колин Хајленд понудила је данас, на састанку са косовским министром унутрашњих послова Фљамуром Сефајем, пуну подршку САД у истрази о убиству српског политичара Оливера Ивановића, али је, како преноси косовски јавни сервис на албанском, затражила да истрагу воде косовске институције.

Како се наводи, Сефај је рекао да су истражне инситуције Косова спремне да сарађују са другим актерима, који могу да допринесу у решавању случаја с више информација. 
Он је захвалио Хајленд на "континуираној подршци САД у изградњи капацитета институција за спровођење закона на Косову, као и на општој подршци коју та земља пружа Косову", додаје РТК. 

РТК на српском језику је јуче пренео да је на седници косовског савета за безбедност оцењено је да се уколико буде потребна помоћ или експертиза за расветљење случаја убистваИвановћа може затражити и професионална помоћ познатих међународних агенција, посебно од америчког Еф-Би-Аја (ФБИ).
На сајту Америчке амбасаде на Косову наводи се да се Хајленд придружила Амбасади САД у Приштини као заменица шефа Мисије у августу 2016. године.


Он је нагласио да одбијање Приштине не значи да истраге неће бити, те да ће Србија истрагу свакако спроводити са циљем да они који су одговорни за овај, како каже, терористички акт буду изведени пред лице правде.

"Омогућићемо да они који су одговорни за овај терористички акт, па ма на којим позицијама се налазили и какву улогу имали, буду изведени пред лице правде и то без обзира на националност, фукцију и на било шта друго", закључио је Ђурић.

Стефановић: Приштина не жели да се открију мотиви и налогодавци

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оценио је вечерас да Приштина одбија сарадњу у истрази са органима Србије, са циљем да отежа и спречи откривање мотива, починилаца и налогодаваца убиства Оливера Ивановића.

Стефановић је рекао да је реакција Рамуша Харадинаја и министра правде у Приштини, којом се одбија учешће истразних органа Србије у истрази убиства Оливера Ивановића, потпуно неприхватљива:

"Таква реакција кључних приштинских институција јасно указује да ту нема жеље да се убице пронађу и казне, нити да се истрага професионално обави",рекао је министар Стефановић за Тањуг и додао да би, у супротном истрага морала да укључи све истражне органе који могу да помогну да се дође до починилаца и организатора Ивановићевог убиства.

„Очигледна је намера да се пажња јавности усмерава у погрешном правцу и да се отежа и спречи откривање правих мотива за ово убиство, као и свих оних који су одговорни", уверен је Стефановић.

Он је навео да смо, и поред свих захтева Еулексу и УНМИК-у да укљуци истражне органе Србије у истрагу, до сада остали ускраћени за било какав одговор тих међународних институција. 

Додао је да посебно забрињава до сада незабележена пракса да Еулекс не узима активније учешће у истражном процесу овако тешког кривичног дела.

„Србија и даље инсистира да њено тужилаштво, полиција и други државни органи буду део истраге, јер сматрамо да се само тако може доћи до потпуне истине и спречити да починиоци и њихови налогодавци остану некажњени", поручио је Стефановић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести