Тахири: Позив министара показује спремност Европе за дијалог

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Политички аналитичар из Приштине Рамуш Тахири оцењује да је позив министара спољних послова Немачке и Француске да се дијалог Београда и Приштине што пре настави јасан показатељ да је Европа спремна да у њему учествује и подржи га.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Тахири је за Косово онлајн рекао да се ту пре свега мисли на састанак који је требало да буде одржан у Паризу, а који због пандемије корона вируса није одржан.

Разлог за позив двојице министара да се дијалог отпочне “моментално” Тахири види у томе што корона вирус утиче на људе и доводи до тога да све несугласице излазе на видело.

“Зато је и порука тих министара да се тако не треба односити према дијалогу, већ то мора бити позитиван однос према разговорима који морају почети одмах. Ипак, када је у питању Косово, мислим да се ту никоме не жури, јер они који руководе државом сматрају да је све добро и да им дијалог са Србијом није потребан. Политичка елита на Косову сматра да је оно независна држава, призната у међународној заједници и да им због тога дијалог, у који не улазе својом добром вољом, није неопходан”, каже Тахири.

Према његовим речима, став САД и ЕУ је да проблем између Србије и Косова траје предуго и зато инсистирају да се то што пре реши, јер није познато да ли ће у наредном периоду бити боља или гора ситуација.

Коментаришући текст који су шефови дипломатија Немачке и Француске објавили у Кохи и Блицу Тахири примећује да је новост то што кажу да се дијалог може водити само уз посредовање Европске уније.

“Ту се истиче да су земље Западног Балкана део Европе, да ту имају садашњост и будућност и да ЕУ озбиљно размишља о приступању свих земаља Западног Балкана Европској заједници. Закључак је да смо након пандемије коронавируса сви по нешто научили и да је остварена добра сарадња, а наводи се да су добро сарађивали и Србија и Косово када је у питању борба против корона вируса”, тумачи Тахири.

Једна од кључних порука двојице министара из Немачке и Француске јесте и да очекују “да се сви споразуми постигнути од 2011. године спроводу”, али је став Тахирија да ЕУ има посредничку улогу у дијалогу и да нема могућности да их натера, па је зато мишљења да је то у неку руку “више декларативно изречено”.

“То јесте декларативно, али се спомиње и ургентна помоћ Немачке од 10 милиона евра по одређеним питањима, а земље које не буду сарађивале не могу рачунати на ту помоћ. То се тиче 36 споразума који су до сада постигнути. Косово и Србија различито виде то питање и зато треба да седну представници ове две земље да виде у чему је проблем:", рекао је Тахири.

Познато је, додаје да Приштина неће да разговара о Заједници српских општина јер има мишљење Уставног суда, али то се ипак мора десити јер су ти договори потписани и сигурно су, каже, знали шта потписују.

"Европа не може да их директно натера, али ће сигурно уследити награда када се ти споразуми спроведу. Они се не могу селективно спроводити, јер су неке ствари које одговарају већ реализовале, али што се тиче Заједнице српских општина ту нема никаквог помака”, прецизира Тахири.

Он каже да ће казна за оне који то не буду учинили бити недостатак европске интеграција.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести