Тема „Дневника” - Национални инвестициони план: Решавање водоснабдевања у Војводини

Уз финансијску подршку Националног инвестиционог плана, Покрајинска влада ће се ухватити у коштац с вишедеценијским проблемима у водоснабдевању у Војводини.
vodosnabdevanje
Фото: Dnevnik.rs

Она је и у протеклим годинама уложила више стотина милиона динара у изградњу и реконструкцију водоводне мреже широм Војводине, али је стање у тој области и даље лоше.

У међувремену је саопштена добра вест да је држава финансијски способна да одвоји онолико новаца колико је потребно да се проблеми у водоснабдевању реше. То је, како је пре неколико дана новинарима казао председник Покрајинске владе Игор Мировић, представницима локалних самоуправа и делегацији Покрајинске владе јасно речено на састанку у Влади Србије и кабинету председника републике.  

– Водоснабдевање је вишедеценијски проблем и требаће доста времена, сигурно од четири до шест година, да га решимо у целини, али ми смо кренули у тај посао и ја сам сада много већи оптимиста него пре – изјавио је Мировић.  

Он је подсетио на то да је крајем прошле недеље у Покрајинској влади одржан састанак с представницима свих локалних самоуправа на основу смерница које је издао председник Србије Александар Вучић у смислу финансијског потенцијала Националног инвестиционог плана и велике суме новца који се преко Владе Србије може ставити у функцију, пре свега за изградњу постројења за питку воду, али и пречистача и других важних пројеката у општинама. 

Фото: Dnevnik.rs


Напредује зграда покрајинског јавног сервиса

– Види се крај и завршетак ове импресивне грађевине и велике инвестиције, на радост свих учесника у изградњи, а пре свега Републичке и Покрајинске владе, руководства РТВ-а и Министарва културе и информисања – изјавила је након јучерашњег обиласка радова на новој згради покрајинског јавног сервиса помоћница министра културе и информисања Славица Трифуновић. У изградњу нове зграде покрајинског јавног сервиса до сада је уложено око четири милијарде динара.

Фото: Dnevnik.rs


– Договорено је да се у најхитнијем року издвоји додатна свота. Ми ћемо издвојити новац и од јануара новим буyетом за припрему пројеката, пројектне документације за изградњу нових постројења за питку воду у великом броју општина – навео је Мировић. – Ипак, желим да вас подсетим на то да се и минулих година доста радило, не толико, наравно, колико треба  у односу на проблем.

Он је подсетио на то да су пуштене у рад фабрике воде у Вршцу и у Ковачици, а предстоји јавна набавка за изградњу фабрике воде у Кикинди. У међувремену је и Нови Бечеј завршио пројектну документацију, и у Покрајинској влади очекују да им она буде предати у наредних неколико дана. Покрајина је прошле године покренула и питање изградње пречистача отпадних вода. Сада је расписана јавна набавка за изградњу пречистача отпадних вода у Малом Иђошу и припрема се расписивање јавне набавке за њихову изградњу у Бачкој Тополи и Србобрану, а од јануара, како је најавио Мировић, Покрајинска влада почиње финансирање изградање пречистача у Темерину.

– Има и позитивних ствари, али водоснабдевање је вишедеценијски велики проблем у Војводини и нисмо задовољни стањем у тој области, иако смо негде и урадили важан део посла. Најважније питање је брза и координисана израда пројеката. То је наша пословична слабост. Новца имамо, дали смо задатак општинама и верујем да ћемо у наредне три-четири године моћи да кажемо да смо макар половину проблема у Војводини решили.

На питање колико пара је потребно да се реши водоснабдевање у Војводини, Мировић је одговорио да су потребне огромне своте, и да ће пројекти показати тачно колико.

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести