У Београду велико интересовање за гласање за ЕП

БЕОГРАД: Грађани Србије који имају и хрватско држављанство, данас у Амбасади Хрватске у Београду имају прилику да гласају на изборима за Европски парламент, а судећи према реду испред Амбасаде, у којем грађани стрпљиво чекају и по два сата, за европске изборе влада велико интересовање.
beograd, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

Међу гласачима у Београду највише је Срба из Хрватске који од ратова деведесетих година живе у Србији, а како наводе, данас су дошли како би дали свој глас и подршку да у ЕП буде и српски представник који би заступао њихове интересе, али и интересе Срба који данас живе у Хрватској.
Генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир каже да би српски представник у ЕП значио не само за Србе који су остали у Хрватској и чија ситуација, каже, нажалост није онаква како би желели, већ би то био глас и за избегле и прогнане Србе, који ни после готово две деценије, наводи, нису били у стању да реше своја основна људска и грађанска права.

"То би значило и за Србију на њеном путу ка ЕУ", каже Будимир, који се нада да ће у ЕП бити и српски представник, да ће Срби који су у Хрватској и они који су дијаспора, посебно у Србији где их је највише, изаћи и дати глас за своја права.
"Да је све како смо ми планирали, да је отворено више гласачких места и да је омогућено свима онима који имају право да гласају, онда сам сигуран да бисмо успели да имамо српског представника у ЕП, и то не једног, већ и више кандидата", наводи Будимир.

Према његовим речима, ред испред хрватске Амбасаде говори да се људи нису одрекли својих права јер они су хрватски држављани српске националности и тај глас мора да се чује у Европском парламенту.
"Нажалост, чини ми се да Хрватска и даље, уз то што смо избегли и прогнани, покушава да опструише, јер имате два изборна места у Србији - у Београду и Суботици, што је чиста опструкција, јер знамо да има неколико стотина хиљада људи који имају права гласа", рекао је Будимир.

Нена Брезановић, која је у реду већ пола сата, истиче спремност да чека колико год буде требало како би остварила своје грађанско право.
"Дошли смо да гласамо да бисмо имали представнике у Европи и да би нам свима било боље", навела је Брезановић.
Коментаришући велику заинтересованост грађана за европске изборе, сматра да су људи свесни да не гласају за неког другог, већ за себе, за своју породицу, комшије и да свима заједно буде боље.

Душан из Книна, који живи у Београду, на изборе је изашао да помогне, каже, "и Србији и српском народу".
"Даћемо данас глас и из Крајине да један српски члан уђе у парламент у Европи и тако помоћи нашем народу у Хрватској, а и Србији", рекао је Душан.
Миломир Веселиновић, који је живео у Загребу, а сада је у Београду, дошао је на гласање са супругом и сином.

"Она права која имамо морамо користити, колико ћемо их искористити не зависи само од нас, али оно што зависи од нас, то треба да урадимо. Пружамо подршку томе да у ЕП има и наш глас да се чује, као и барем део истине коју сви знају, али се праве да не знају", рекао је Веселиновић.
Хрватска има 12 места у Европском парламенту, а на изборе су се пријавиле 33 листе.
У Србији је регистровано 27.200 бирача - 12.400 у суботичком конзулату, а у београдском конзулату 14.800.

Комесаријат за избеглице и миграције Србије подсетио је све пунолетне грађане избеглице из Хрватске који поседују хрватско држављанство (домовницу) и било који важећи документ Републике Србије са сликом, да данас могу да гласају за представнике Републике Хрватске у Европском парламенту.
Без обзира на то да ли су се до 15. маја регистровали или не, сви пунолетни грађани држављани Хрватске могу да гласају ако у хрватским дипломатско-конзуларним представништвима затраже потврду и са собом понесу на увид домовницу и важећи документ Републике Србије са сликом, навео је Комесаријат.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести