У Црној Гори забрањени и текстови о Матији Бећковићу

Текст Марије Кнежевић, уреднице Летописа Народне библиотеке „Стеван Самарџић“ у Пљевљима о песми Матије Бећковића „Који је оно мајко?“ није објављен.
1
Фото: Youtube Printscreen

Образложење директорке библиотеке Ђине Бајчетић је недвосмислено: Бећковићу је забрањен улазак у Црну Гору и он је самим тим непожељан.

Чланови редакције Летописа реаговали су  Отвореним писмом којим су се обратили јавности поводом овог догађаја:

„Директорка је саопштила да је Матији Бећковићу забрањен улазак у Црну Гору зато што „говори“ против државе Црне Горе и црногорског народа, те да текст о његовој пјесми не може да буде објављен у „Љетопису“.

 

Народна библиотека забрањује Бећковића јер је „непожељан“

У писму се наводи и то да им је Бајчетићева пренела да се пре одлуке консултовала са државним тужиоцем који јој је рекао да се у случају објављивања поменутог текста може покренути кривични поступак против библиотеке.

Ауторка „спорног“ текста Марија Кнежевић за Спутњик каже да се текст бави искључиво песмом.

„Ја сам то као аргумент изнела на редакцији да је сам текст рађен по принципима књижевне науке и можда мојих импресија. Никакве везе нема са дневном политиком. Тај текст се више односи на време после рата и песма је посвећена Миодрагу Булатовићу. Међутим,  са директоркине стране је уследио одговор да је Матији Бећковићу забрањен улазак у Црну Гору, да је он самим тим непожељан у нашем гласилу, да ће она бити изложена неким притисцима, и тако даље“,  објашњава Кнежевићева.

Е, сад си нашла да пишеш...

Уредница Летописа Народне библиотеке „Стеван Самарџић“ указала је да је овај поступак директорке библиотеке бесмислен и да представља афирмацију неслободе мишљења. Све и да је некоме забрањен улазак у земљу, каже она, то никако не може бити разлог да се његова дела не читају и не проучавају.

Кнежевићева нам преноси шта јој је рекла директорка:

„Е, сад си каже нашла да пишеш о Матији Бећковићу!“

Наша саговорница се, затим, пита - шта је следеће?

„Која је следећа цензура? Рекла ми је још: „Па можеш да га објавиш било где“. Па наравно да могу, није проблем у томе. Замислите још ако се чује да је текст забрањен, па и да је најгори проћи ће к'о алва, баш сам тако рекла. Не ради се о тексту, ради се о принципу“, уверава нас Кнежевићева.

Директорка библиотеке није желела да нам даје изјаву поводом овог догађаја.

У отвореном писму  уредника и чланова редакције Летописа библиотеке у Пљевљима осам аутора је објавило да повлачи своје текстове који су били предвиђени за штампање актуелног броја Летописа.

Спутњик

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести