У републичкој каси брза саобраћајница Нови Сад – Рума

Скупштине Србије почеће сутра седницу на чијем дневном реду је Предлог државног буџета за 2018. годину с пратећим финанасијским законима. Влада Србије је 29. новембра усвојила пројекцију државне касе, тако што су планирани приходи од 1.178 милијарди динара, а расходи 1.207 милијарди.
Put preko Venca Foto: Dnevnik.rs/S. Šušnjević
Фото: Dnevnik.rs

Фискални дефицит на нивоу Републике за наредну годину предвиђен је на нивоу 0,6 одсто БДП-а, односно 28,4 милијарди динара, што је 40,7 милијарди ниже од мањка планираног буџетом за 2017.Министар финансија Душан Вујовић рекао је на седници Одбора за финансије да је план сачињен на основу пројекције да ће реална стопа раста у идућој години бити 3,5 одсто, а да је простор за повећање плата и пензија у идућој години утврђен као награда за оно што је остварено у последње три године реформи.

„Учешће зарада остаће на 8,3 одсто БДП-а и поред њиховог повећања у бруто износу од 35 милијарди динара, и то за повећање од десет одсто запосленима у јавном сектору и пет одсто у администрацији“, рекао је Вујовић. Истовремено, тврди да повећање пензија од пет одсто неће утицати на веће учешће опште потрошње у БДП-у. Суфицит у буyету ове године био је рекордан, дефицит низак, а раст реално два одсто, што је омогућило  128,2 милијарди динара за инвестиције, што је око 2,7 одсто БДП-а.

Како је рекао министар, за капиталне инвестиције предвиђено је 128,3 милијарди, од чега је највише – 54 милијарде – намењено инфраструктури. Субвенције из буџета у наредној години имаће развојни карактер па ће тако преко Министарства за инфраструктуру оне ићи за „Железнице Србије”, „Путеве Србије” и учешће у капиталним кредитима, који су наслеђени.„Сви уживамо у позитивној страни фискалне консолидације“,  закључио је Вујовић.

За градњу брзе пруге Београд – Будимпешта кроз Србију предвиђено је осам милијарди динара, а за Ипсилон крак на Коридору 10 – обилазницу око Суботице до Келебије – 800 милиона

Председник Фискалног савета Павле Петровић имао је примедбу што том телу нису на време достављене предложене измене пореских закона, које, по Закону о буyетском систему, треба да оцени. То се, каже, односи на измене закона о порезу на доходак грађана и о доприносима за обавезно осигурање, које предвиђају да се предузетници у неком периоду ослободе од пореза да би се стимулисала привредна активност. Подвлачи да је добро што је предложеним буyетом за 2018. предвиђен низак и одржив дефицит, који ће бити могуће одржавати и наредних година, тако да нису потребне додатне уштеде кроз смањење расхода или повећање пореза.


Досадан буџет

Посланици су на јучерашњој седници Одбора за финансије дискутовали око пет сати. Парламентарци из редова владајуће коалиције једногласно су, с десет гласова присутних, подржали предложени буџет.Посланик СНС-а Горан Ковачевић констатовао је да су владајућа коалиција и министар Душан Вујовић успели да у фискалну политику Србије „уведу принцип досадности, као што је случај у нормалним, уређеним земљама”.


Он је похвалио што је дошло до позитивне промене у структури расхода, и то у корист јавних инвестиција. Добро је, казао је, што ће највећи део новца за јавне инвестиције бити употребљен за физичку инфраструткру јер то подстиче привредни раст и привредну активност. Међутим, упозорио је на то да је недовољно инвестиција намењено здравству, школству и заштити животне средине, а с друге стране се примећује огромно повећање за Министарство одбране и МУП, који би, каже, требало да буду транспарентнији. Наводи и да Фискални савет критикује што ће и у 2018. бити на снази привремена мера која се односи на умањење натпросечних пензија, као и продужавање забране запошљавања у јавном сектору, које ће тако трајати и четврту годину.

За пројекат градње брзе саобраћајнице Нови Сад – Рума опредељено је 50 милиона динара

„Неопходно је да постоје анализа и план где су вишкови и мањкови и да се поступа по њима, а не да се замрзава запошљавање“,  казао је Петровић.Буyетом је предложено да највише новца када је о инвестицијама реч, оде на завршетак путног Коридора 10 – готово 11 милијарди динара. Између осталог, за градњу брзе пруге Београд–Будимпешта кроз Србију предвиђено је осам милијарди динара, а за Ипсилон крак на Коридору 10 – обилазницу око Суботице до Келебије – 800 милиона динара, као и за нови мост код Остружнице на обилазници око Београда – 4,5 милијарде. За пројекат градње брзе саобраћајнице Нови Сад – Рума опредељено је 50 милиона динара. По Предлогу буyета, Министарство финансија ће издвојити 377 милиона динара за изградњу граничних прелаза Гостун, Ватин, Бајина Башта, Сот и Градина.


Штедња код Вучића и у парламенту

По Предлогу буџета, председник републике Александар Вучић у 2018. години имаће на располагању 198,17 милиона динара, и то је 44,86 милиона динара мање него што је било опредељено за ову годину, за функционисање Николићевог кабинета. Сада су смањени расходи за запослене, и то 30 милиона динара, као и расходи за трошкове путовања – десет милиона.Кабинет председнице Владе Ане Брнабић у 2018. моћи ће да рачуна на 25,84 милиона динара, што је, уз додатна 3,53 милиона, повећање од 15,8 одсто у односу на 2017. годину.Највеће смањење следује Народној скупштини, чија ће каса бити тања 944,02 милиона динара, односно 30,7 одсто, па ће парламент моћи да рачуна на 2,12 милијарде динара.


На седници ресорног одбора, државни секретар Србислав Цветић навео је да ће буyет Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у 2018. години бити 149,2 милијарди динара, што је 1,3 милијарду динара више него ове године. Цветић наводи да је предвиђено повећање додатка за прво дете с 39.000 динара на 100.000, што ће бити исплаћено једнократно.

Уочи сутрашње седнице већ стижу и предлози посланика за допуну дневног реда, који за сада има планираних тридесетак тачака које је иницирала Влада Србије. Посланици Покрета ДЈБ смењивали су се јуче пре подне испред писарнице у Дому Народне скупштине да би дочекали сазив нове седнице и успели да предложе допуне дневног реда. Међутим, пошто је седница у међувремену заказана за сутра, рок за подношење предлога је 24 часа пре почетка седнице, односно до данас у 9 часова.

По Закону о буyетском систему, рок за усвајање буyета је 15. децембар. Посланици Скупштине Србије усвојили су још увек важећи буyет 10. децембра прошле године. За њега је гласало 153 посланика, против је било 26, док није гласало троје. Овогодишњим буyетом укупни приходи су планирани у износу од 1.092 милијарде динара, или 8,9 милијарди евра, а укупни расходи од 1.161 милијарду, односно 9,5 милијарди евра, с дефицитом од 1,7 одсто бруто домаћег производа.

На Предлог буџета за 2017. годину било је поднето 286 амандмана, а очекује се да ће и овога пута бити оштре полемике између власти и опозиције.

С. Станковић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести