УН: Усвојена резолуција о продужењу мандата ЕУФОР-а у БиХ

ЊУЈОРК: Савет безбедности УН усвојио је вечерас једногласно резолуцију којом се продужава мандат ЕУФОР-а и у којој се не помињу ОХР и високи представник.
Sednica SB UN Foto: Tanjug/video
Фото: Седница СБ УН Фото: Танјуг/видео

Седница Савета безбедности УН о ситуацији у БиХ почела је у седишту УН у Њујорку, а на почетку је усвојена агенда за данашњу дебату.

Након вишедневне дебате у Савету безбедности усаглашена је резолуција према којој Кристијан Шмит неће говорити пред Саветом о ситуацији у БиХ, а ОХР неће бити поменут у коначној верзији којом се продужава мандат ЕУФОР-а у БиХ, који истиче у петак, 5. новембра, пренео је РТРС.

За седницу Савета безбедности Влада Републике Српске упутила је 26. извештај у којем се наводи да Српска у потпуности поштује суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак БиХ, али и да инсистира да други у БиХ и у иностранству поштују и спроводе слово Дејтонског споразума.

Стевановић: Дијалог једини начин за изградњу поверења

Србија поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ, нагласио је вечерас амбасадор Србије при УН Немања Стевановић и поручио да је дијалог унутар институција "једини начин за изградњу поверења и постизање компромиса".

Стевановић је позвао све у БиХ да смање тензије и разговарају и истакао да Србија жели мир.

Најважније је да кључни фактори у БиХ, како домаћи, тако и међународни покажу одговорност. Србија подржава територијални интегритет и суверенитет БиХ, ми подржавамо било који договор постигнут између ентитета и три конститутивна народа, навео је Стевановић, а преноси Дневни аваз.

Он је истакао да Србија од међународне заједнице очекује непристрасан и балансиран приступ овим питањима.

Верујемо да је дијалог унутар институција у БиХ једини начин за изградњу поверења и постизање компромиса, навео је Стевановић.

Истакао је и да Србија сматра да одлука о Канцеларији високог представника међународне заједнице треба да буде донета у духу сарадње и поштовања свих светских фактора и уз консензус чланица Савета безбедности УН, додаје РТС.

Србија ће наставити да буде укључена на најконструктивнији начин као што смо то чинили и у прошлости, рекао је амбасадор Србије.

Он је додао да ће Србија подржати све договоре које постигну два ентитета и да се противи решењима која нису донета консензусом.

Пут ка будућности је поплочан добросуседским односима и активном сарадњом у региону. Србија ће наставити да подстиче све политичке факторе у БиХ да наставе пут у том правцу, поручио је Стевановић.

Он је оценио да је иницијатива "Отворени Балкан" сјајан пример како је сарадња суседних земаља могућа.

Снажно смо уверени да се договор може постићи ако постоје толеранција, поверење и уважавање, поручио је Стевановић.

Подсетио је да су рат и конфликти одавно окончани и оценио да је то поглавље историје затворено, као и да су све државе кренуле напред.

Небензја: У БиХ нема високог представника, демонизујете Србе

У БиХ нема виског представника, поручио је вечерас руски амбасадор при УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН, на којој је усвојена нова резолуција о БиХ, и оценио да су све већи притисци на Републику Српску.

Ви само кривите Србе и демонизујете све сто раде Срби, рекао је Небензја на седници СБ УН.

Он је додао да је Канцеларија високог представника постала извор проблема у БиХ.

Говорећи о бившем високом представнику у БиХ, Небензја је рекао да је Инцко "одлучио да има право да наметне закон" и оценио да је то подстакло неслагање и поделе у земљи.

Након вишедневне дебате у Савету безбедности усаглашена је резолуција према којој Кристијан Шмит неће говорити пред Саветом о ситуацији у БиХ, а ОХР неће бити поменут у коначној верзији којом се продужава мандат ЕУФОР-а у БиХ, који истиче у петак, 5. новембра, пренео је РТРС.

За седницу Савета безбедности Влада Републике Српске упутила је 26. извештај у којем се наводи да Српска у потпуности поштује суверенитет, територијални интегритет и уставни поредак БиХ, али и да инсистира да други у БиХ и у иностранству поштују и спроводе слово Дејтонског споразума.

Кина: Све проблеме БиХ да решавају домаћи политичари

Све проблеме БиХ треба да реше домаћи политичари, поручио је вечерас стални кинески представник у УН Генг Шуанг на седници Савета безбедности УН.

Шуанг је рекао да систем високог представника и бонских овлашћења припадају прошлости, преноси РТРС.

Он је позвао међународну заједницу да заузме непристрасан, уравнотежен и опрезан приступ према решавању проблема у БиХ, узимајући у обзир мишљења свих страна, и да избегава наметање спољних решења.

Верујемо да народи БиХ имају мудрост и способност да реше проблеме, рекао је кинески дипломата, наводећи да ће на тај начин бити успостављени трајан мир и стабилност у региону, додаје РТС.

Указао је да се БиХ већ неко време суочава са низом проблема које би, како је навео, требало да реше људи који ту живе.

Шуанг је нагласио да Кина охрабрује све стране у БиХ да појачају дијалог и да поштују Дејтонски споразум.

Охрабрујемо све лидере на приоритет дају интересима државе и становника, појачају дијалог и консултације о стварима око којих су забринути, рекао је кинески дипломата.

Када је реч о високом представнику у БиХ, Шуанг је подсетио да, на основу Дејтонског споразума, Савет безбедности има неспорну улогу у његовом именовању и нагласио да је то давно установљена пракса коју треба поштовати.

Према његовим речима, систем високог представника и бонских овлашћења били су "посебни договори у посебној ери".

САД: Лидери БиХ да престану с опасном реториком, посебно Додик

Амбасадорка САД у Савету безбедности УН Линда Томас Гринфилд оценила је да се БиХ суочава са најдубљом политичком кризом у постратној историји и позвала лидере у тој земљи да престану са "опасном и запаљивом реториком", а посебно, како је навела, лидер СНСД Милорад Додик.

Она је пружила подршку раду високог представника у БиХ Кристијана Шмита и његове канцеларије и затражила је и да се деблокира рад државних институција, преноси Klix.ba.

Амбасадорка је рекла да је Додикова реторка опасна, а у том контексту је поменула његов позив да се РС повуче из оружаних снага БиХ и других институција и да се РС потпуно повуче из БиХ.

САД подржавају изјаву високог представника да је ово опасно и за БиХ и за цели Западни Балкан. Забринути смо да Додик прави нови устав за РС. Ово је претња за дејтонску архитектуру која је осигурала мир и чува га до данас, сматра амбасадорка.

Оценила је и да су у последњих неколико месеци све стране имале опасне изјаве и позвале да покажу смиреност и, како је навела, почну да раде у корист грађана БиХ.

То значи да се Председништво мора састајати, институције морају бити оперативне и на услузи грађанима. Морамо заштити улогу ОХР-а. Он је важан за стабилност БиХ. Кристијан Шмит има нашу пуну подршку за спровођење цивилног аспекта Дејтонског мировног споразума све док се не испуни 5+2. Тек тада БиХ може да напусти међународну супервизију, рекла је Гринфилд.

Она је додала да су САД захвалне Шмиту на извештају.

Иако није овде с нама данас, поздрављамо га и захваљујемо на доприносу и будућем раду у ОХР у БиХ, има нашу пуну подршку. БиХ се суочава с најдубљом политичком кризом у постратној хисторији. Ту су опасна реторика, захтеви за затварањем ОХР-а и изборне реформе, оценила је америчка амбасадорка.

Указала је и на важност изборних реформи и ограничених измена устава.

Званичници морају да имплементирају све пресуде судова за људска права и друге реформе, боре се против корупције и осигурају једнака права за све грађане БиХ за изборе 2022. године, казала је.

Оценила је и да грађани БиХ "заслужују боље од својих влада".

Ово је деликатан моменат за БиХ, али сам сигурна да сви актери морају радити на просперитету и бољој будућности, закључила је америчка амбасадорка.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести