Уз инвестиције у Бачку Тополу стигао и прави фудбал

Бачка Топола, општина мала по броју становника – свега 33.000, који живе у чак 23 месне заједнице, ове године издвојила се од других војвођанских општина по бројним инвестицијама.
ф
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Председник Скупштине општине Бачка Топола Саша Срдић каже за наш лист да се у њиховој општини реализују капиталне инвестиције на које су грађани чекали годинама.

– Пречистач отпадних вода, чија ће градња почети ове године, једна је од највећих инвестиција, и за њу је Покрајинска влада издвојила 350 милиона динара – каже Срдић. – Пројектно-техничка документација је готова, промењена је намена земљишта, обезбедили смо додатних 100 милиона динара из нашег Јавног предузећа „Комград“, што је наше учешће у том пројекту. У првој половини идућег месеца планирамо расписивање јавне набавке и ако све буде у реду, већ до краја године радови би могли почети.

Прва фаза инвестиције вреди 450 милиона динара и односи се само на Бачку Тополу, док ће друга фаза обухватити Зобнатицу и Бајшу.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић
Пречистач отпадних вода, чија ће градња почети ове године, једна је од највећих инвестиција, и за њу је Покрајинска влада издвојила 350 милиона динара (Саша Срдић)

– Канализацијом је тренутно покривено око 30 одсто Бачке Тополе– каже Срдић. – За идућу годину планирамо и наставак главног колектора, део је урађен, а наставак је предвиђен у 2020. години.

Када је реч о изградњи базена, радови су увелико у току, као и на изградњи стадиона, који је одмах иза базена, а оба прекопута највише Католичке цркве у Војводини, по којој је та општина такође чувена.

Обишли смо и те локације и видели да се Бачка Топола мења из дана у дан.


Гради се модеран стадион

У току је и изградња градског стадиона, за који је надлежан клуб, а финансира се из мађарских фондова.

– Стадион се гради по најсавременијим стандардима, с трибинама, и свака инвестиција нам је добродошла и радујемо се што ћемо у Тополи моћи да гледамо „Звезду“ и „Партизан“, а можда и међународне утакмице – каже Срдић. – И кад је о тој инвестицији реч, радови лепо одмичу, а Фудбалска академија такође одлично функционише. ФК ТСЦ игра утакмице у Сенти док стадион не буде завршен, што верујемо да ће бити већ за идућу сезону.


Фото: Дневник/Радивој Хаџић

– Настављени су радови на базену, тренутно се постављају шипови, биће их око 206, дужине 12 до 14 метара. Радови су мало стали због лошег квалитета земљишта – у питању је иловача. Када су почети, урађене су анализе, за шта смо ангажовали Грађевински факултет из Новог Сада – Одсек грађевинарства при ФТН-у, као и из Београда. Добили смо препоруке и одлучили да, иако више кошта, идемо на најсигурнију варијанту, која подразумева постављање шипова – каже Срдић.


Стижу нове фабрике

План за наредну годину је да се заврше капиталне инвестиције почете у овој, након чега локална самоуправа намерава да настави улагање у Индустријску зону, раде се саобраћајнице...

– Већ идућег месеца требало би да се отвори још једна фабрика, компаније „Мидмас“, која производи електричне компоненте и чија је производња усмерена на извоз, а до краја године очекујемо и отварање млекаре, која ће упослити 30 радника, као и „Мидмас“ – каже Срдић. – Продате су још две парцеле и очекујемо почетак изградње још два погона почетком идуће године. У питању је немачка компанија „Поткер“, која већ има један погон у Тополи, а купили су још једну парцелу у Индустријској зони. Реч је о производњи клизача за трпезаријске столове, који углавном иду за извоз. Друга фирма је „Банатски органик“, која ће се бавити прерадом меса на органски начин, изградња такође почиње идуће године. У преговорима смо с још инвеститора те се надамо да ћемо имати још нових погона идуће године.


Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Хотел у самом центру Бачке Тополе, који је годинама имао нерешен статус, данас је у власништву Општине, и на њему се такође одвијају радови.

– Навели смо четири велике инвестиције, али ми смо мала општина и имамо ограничена средства, ослањамо се и на помоћ Покрајине и Републике, као и Републике Мађарске, те зато све пројекте радимо по фазама, што је опет добро јер се ради – каже Срдић. – Када је реч о хотелу, скинуте су две горње етаже, које су представљале проблем јер је изграђена већа спратност него што темељи могу поднети. Завршена је јавна набавка постављања крова, одређен извођач и ових дана очекујемо почетак тог посла. У наредним фазама предвиђено је уређење фасаде, али и сређивање комплетног објекта.

Урађена је и реконструкција крова у Школи за основно музичко образовање, за које је Покрајинска влада издвојила новац путем Покрајинског секретеријата за образовање.

Улагање није изостало ни у месним заједницама, те је у Томиславцима урађен пут до гробља, који није постојао од кад постоји село, и до којег је мештанима у зимском и кишном периоду прилаз био тежак.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

- Ради се много у Бачкој Тополи, али нису заборављене ни приградске месне заједнице – у сваком селу се нешто уређује, реконструише или гради, зависно од могућности и потреба. У Томиславцима су тако урађени тениски терени, у Његошеву санаиран и реконструисан спортски терен. У више месних заједница или су у току радови, или израда пројектно-техничке документације, као и расписивање јавне набавке за реконструкцију сеоских амбуланти. Трудимо се да подигнемо квалитет живота и у сеоским срединама и на тај начин, колико можемо, задржимо људе у нашој општини- каже Срдић.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести