Велики Трновац „закључао” Дом народне Скупштине

Парламентарни избори одржани 3. априла још увек нису окончани, а дешавања везана за њихово вишеструко понављање у Великом Трновцу, селу надомак Бујановца, показали су на делу, колико може да траје жалбена процедура, ако  постоји примедба на макар и један глас.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Избори за народне посланике на бирачком месту број шест у Основној школи „Мухарем Кадриу” одржавани су три пута у непуна два месеца, а сада се чека још један круг приговора како би се видело хоће ли 1.089 гласача у том месту поново на гласање и да ли ће посланички мандат, који је у игри, припасти СПС – у, или Коалицији Албанаца долине. Но, то што није још увек новоизабрани посланици нису сели у посланичке клупе, није ланчано везано само за парламент.

Пролонгирање коначних скупштинских резултата одлажио је и  избор Владе Србије, јер рок од три месеца за њено изгласавање почиње тек од дана конституисања највишег законодавног тела. Исто тако, председник Србије Александар Вучић започео је нови председнички мандат, положивши заклетву пред посланицима старог сазива. Одговарајући на оптужбе појединих опозиционара, Вучић је истакао да није бирао пред којим ће парламентом полагати заклетву, пошто је то морао да уради у дану када му је истекао пртеходни мандат.

- Радујем се скором формирању новог парламента и надам се да ће се ускоро завршити све изборне радње. И чак не желим да одговорам онима који су износили бесмислене тврдње – кратко је прокоментарисао.


Европско објашњење Елвире Ковач

Потпредседница Савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач, која учествује на састанку проевропских странака десног центра - Европске народне партије у Ротердаму, каже да Европљанима није јасно зашто немамо коначне резултате избора, зашто немамо формирану нову скупштину, када ћемо је имати, као и када ћемо ускладити своју спољну политику са ЕУ. Што се санкција Русији тиче, она наводи да Србија није у обавези да то уради одмах и да ће се о томе одлучивати касније.

- Врло лако сам објаснила известиоцу Европског парламента који је учествовао у међустраначком дијалогу да је, када су донети нови закони, било јасно да са продужетком тих рокова, како за приговоре, тако за одлучивање и остало, да ће се продужити време неопходно за формирање скупштине – напоменула је она, уз опаску да се све ради у оквиру законских рокова и да има још доста до крајњег рока за формирање владе.


Председник парламента Ивица Дачић, који је заказао ову посебну сесију, појаснио је да је та седница предвиђена Уставом Србије и да било би кршење Устава да није сазвана. Јер, додаје, први мандат председнику је трајао до 31. маја и седница је, самим тим, морала да се одржи. Подсећа да је садашњи сазив скупштине једини који имамо, да он не може доносити законе, али да може да обавља друге активности ван законодавних. Одговарајући на питање који су рокови да се конституише скупштина и формира Влада Србије, рекао је да када се заврши гласање у Великом Трновцу, онда Републичка изборна комисија мора да објави коначне резултате, на шта опет има рок за жалбу, а када се то заврши онда је рок од 30 дана за одржавање конститивне седнице парламента, након чега је рок од 90 дана да се формира влада. Осврнувши се на чињеницу да још увек нису завршени избори у Трновцу, подвукао је да постоје жалбе и судске одлуке које се морају поштовати, а њихов продужени рок је резултат договора власти и опозиције које је водио, као и захтев ЕУ. Сада, указује он, за сваку одлуку свако има 72 сата да размисли да ли ће да поднесе жалбу, тужбу или приговор.„Сигурно је да ће бити притисака, а кад ће бити заказана седница парламента то је тренутно већа дилема“, упозорио је Дачић. Истакао је и да се још чека да истекну 72 сата, јер су опет  послати приговори на поновљене изборе у Великом Трновцу.

- Сада је опет део Албанаца, који нису освојили оно што су хтели јер нису били јединствени, тражило поништавање. Веома је то тешко контролисати, тамо покуша-

ва да гласа ко кад стигне, велика је могућност манипулације - тврди Дачић и напомиње да њима треба 608 гласова, да би били задовољни, али их Албанци немају, па доводе на гласање људе који на то немају право. - Али наш интерес је да се то заврши што пре. У уторак ми је због тог одлагања и припала част да будем на челу седнице на којој је председник Вучић положио заклетву, не сачекавши нови сазив – констатовао је Дачић.      

С. Станковић

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести