Весић: Србија неће бити члан ЕУ по цену признавања Косова

БЕОГРАД: Члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић изјавио је да Србија неће ући у Европску унију по цену признавања независности такозваног Косова, наводећи да не зна ниједну релевантну странку у Србији која би то урадила.
Goran Vesić Foto: Tanjug/ F.Krainčanić
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Весић у интервјуу за "Вечерње новости", коментаришући све отвореније захтеве немачког канцелара Олафа Шолца до докумената Европског парламента да се Србија сврста на једну страну и призна независност Косова како би ушла у ЕУ, подсећа да су још на снази одлуке Европске комисије и других тела да је питање Косова статусно неутрално.

Додаје и да је ту и пет чланица ЕУ које не признају КиМ.

"Ту нема јединства, као што у ЕУ не постоји апсолутна сагласност ни по питању санкција Русији. Није нормално од нас тражити нешто што ни саме чланице Уније не раде", каже Весић.

На питање да ли је међу онима који мисле да треба напустити пут ка ЕУ и прогласити политичку неутралност, у односу на руско-украјински сукоб, Весић каже да је то погрешна дилема и да је за нашу земљу добро да се достигну стандарди које има ЕУ, независно да ли смо чланица или не.

"Пријем једне земље је политичка одлука. О томе да ли ће, у тренутку када будемо синхронизовали законодавство и све стандарде са ЕУ, бити политичке воље да постанемо чланица, ми данас уопште не треба да разговарамо", навео је Весић.

Он је на питање да ли је уопште могуће наставити ЕУ интеграције када се од нас тражи да признамо Косово, одговара да ми, пре свега, треба да наставимо да водимо српску политику, ни руску, ни америчку.

Како наводи, то значи да водимо рачуна да поштујемо међународно право.

Весић истиче да је наш највећи интерес да сачувамо мир и стабилност јер без тога немамо инвестиције и нема нам живота.

Како каже, чињеница је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти покушава да искористи сукоб Русије и Украјине, да представи Србе као "мале Русе".

Међутим, наглашава, захваљујући политици коју је председник Александар Вучић водио, први пут има више земаља које не признају Косово него оних што га признају.

"То значи да ће Приштина јако тешко успети да уђе и у Интерпол и друге организације. Србија је направила велике помаке. Када сам разговарао са једним амбасадором, рекао ми је како је важно да Србија призна Косово. Упитао сам га зашто, кад је његова земља која је велика сила, признала Косово. Кад то тражите, да ли то значи да без признавања Србије, Косово није држава. Одговорио је - па, није. То значи да без договора са Србијом не може да се разговара о будућности овог региона", закључује Весић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести