Војводина од 6.маја у изборној години

Војводина је од сутра и званично у изборној години, што значи да избори који буду расписани после 6. маја више неће бити ванредни. Позивајући се на законске прописе, члан Покрајинске владе

 Бранислав Бугарски каже за „Дневник” да би дан за гласање требало да буде 22. мај следеће године, што би значило и пун мандат Покрајинске владе и Скупштине од четири године. Додаје да се у свим демократским друштвима и сачека пун мандат владе. Посланици опозиције, међутим, наводе да постоји законска могућност да гласање за избор покрајинских посланика и одборнике за локалне Скупштине буде и раније од тог датума, уколико избори буду расписани још ове године јер они после 6. маја више не би били ванредни. Опозиција такође сматра да не треба сачекати пун мандат покрајинске администрације, него изборе треба расписати најкасније до краја децембра због бројних проблема у Војводини.

Члан Покрајинске владе Бранислав Бугарски из владајуће Демократске странке, који је и секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, оцењује да Покрајинска влада добро ради и да, као у свим демократским друштвима, треба сачекати крај њеног мандата.– Војводина улази у изборну годину као најразвијенији и најфункционалнији део Републике Србије – наводи Бугарски за „Дневник”. – Покрајина по статистичким подацима улази у изборну годину с просечном стопом раста бруто друштвеног производа око девет одсто у 2012. и 2013. години. Очекујемо да ће исти тренд био и у 2014. и 2015. години. Војводина је у оквиру Републике Србије једина и с растом индустријске производње. 

По његовом мишљењу, и даље је проблем то што велики инфраструктурни пројекти, попут тунела кроз Фрушку гору, нису реализовани у овом мандату Покрајинска владе на одговарајући начин, пре свега, како наводи, због нестабилности које су се дешавале на републичком нивоу.
– Но, сигурно је да је ова покрајинска влада улагала и даље улаже кроз своје фондове и у привреду и у здравство и покушавала је да пружи најбољу могућу подршку пољопривреди, што се може видети и по томе што Републичка влада данас с тим потенцијалним законом о инвестицијама копира модел за целу Србију на основу онога што је урађено у Војводини – закључује он. 

Опозициони посланици, међутим, не слажу се с таквом оценом и кажу да проблеми који су се појавили за време овог мандата, како у раду покрајинске администрације, тако и Скупштине Војводине, само добијају на интензитету.
Шеф посланичке групе окупљене око Социјалистичке партије Србије Павле Будаков подсећа на то да су више пута аргументовано указивали на те проблеме и да би покрајинске и локалне изборе требало расписати најкасније до краја децембра.

– Скупштина Војводине ради на ивици кворума, познато је да је увек ту 62-63 посланика, који гласају за предлоге Владе и скупштинске одлуке. Тако да се рад Скупштине практично своди на пребројавање пре сваке тачке дневног реда, односно пре сваког гласања. Самим тим, читав низ проблема који су постојали у старту сада су још интензивнији – каже Будаков за „Дневник”.

Он је од „старих” проблема поменуо закон о надлежностима, у чијем доношењу нема помака, као што нема помака ни у предлагању закона о финансирању Војводине. Како наводи, у међувремену су се појавили и други проблеми, попут ликвидације Развојне банке Војводине и завршетка изградње „Жежељевог” моста.

– Кренуло се и с пројектом тунела кроз Фрушку гору, али такође се стало – истиче Будаков. – Другим речима, постоји блокада рада покрајинске администрације, а то није добро ни за Војводину ни за целу Србију. Излаз из те ситуације су избори. С обзиром на то да смо у последњој години мандата Скупштине и Владе, ти избори не би били превремнени па би их требало расписати што пре, најкасније до краја децембра, да би се с новим легитимитетом људи кренуло у решавање ситуације у којој је Војводина.

И председник Покрајинског одбора Покрета социјалиста Бојан Торбица сматра да покрајинске и локалне изборе треба расписати што пре, најкасније до краја децембра. По његовој оцени, највећи проблем је у томе што су људи у Војводини осиромашени, а на челу Покрајине је влада која је формирана на основу шест одсто подршке на изборима 2012. године и она, оцењује Торбица, не може да спроведе реформе које су потребне у Војводини.

– Због тога се Покрет социјалиста још 2012. године залагао за превремене покрајинске изборе – наводи он. – Сматрамо да треба разрешити злоупотребе покрајинских пара кроз фондове. Покрајинска влада је ненаменски трошила новац, поготово кроз Секретаријат за науку и технолошки развој, о чему смо неколико пута дали саопштење за јавност. Одуговлачење с расписивањем избора не значи ништа осим продужавања власти Бојану Пајтићу за неколико месеци.

Ержебет Марјанов 

Јованов: Скупштина отежано функционише

– И последња седница Скупштине Војводине је показала да Скупштина функционише доста отежано – наводи за „Дневник” посланик опозиционе Демократске странке Србије Миленко Јованов. – У овом сазиву се први пут десило да је почетак седнице Скупштине одлаган због недостатка кворума. На последњој седници су изостале већ традиционалне поделе међу коалиционим партнерима, али то не значи да се тако нешто неће десити већ на некој наредној седници.

По његовој оцени, највећи проблем у раду Скупштине Војводине је то што се она врло мало бави темама који се тичу животног стандарда грађана.
– Наравно, у скупштинском систему Скупштина има и највећу улогу зато и говорим о њој. Имајући у виду то, као и чињеницу да се заиста поставља питање легитимитета и легалитета покрајинске власти због претходног статута који је престао да важи одлуком Уставног суда, избори би требало да буду у најкраћем року. Њихово одуговлачење не знам коме доноси добро, осим онима који чине покрајинску власт – сматра Јованов.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести