Вучић: Срби се политичким средствима морају борити за слободу

БАЊАЛУКА: Председник Србије Александар Вучић поручио је, поводом Дан српског јединства, слободе и националне заставе, да се српски народ политичким средствима мора борити за слободу.
srbija zastava, Fonet
Фото: FoNet

"Данас славимо јединство и слободу. Данас славимо пробој Солунског фронта. А међу тим борцима било је више од 10 одсто добровољаца из Херцеговине, Крајине, Лике, Далмације. Зато је веома важно када се суочавамо са великим изазовима, без обзира на наше економске успехе, морамо да будемо јединствени. Да будемо паметни и да се политичким средствима боримо за слободу српског народа", истакао је Вучић, који се видео линком обратио на Академији "Похвала српском народу" у Бањалуци.

Вучић је честитао празник народу Српске, Србије и свим Србима на свету.

"Можемо да осигурамо будућност наше деце. Честитам народу Српске, Србије, и свим Србима света овај празник, уз нашу лепу заставу", истакао је Вучић.

Додик: Србија и Република Српска да буду једна држава

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Бањалуци да је обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе јединствено с тежњом да Република Српска и Србија буду једна држава, градећи сигурност и будућност целог региона.

Он је рекао у обраћању испред Палате Републике у Бањалуци да је српска војска у Првом светском рату, пробијајући Солунски фронт, нашла снагу и мотив да ослободи српске просторе, па и Бањалуку.

"На Аранђеловдан 1918. године, недалеко одавде, постројена је српска јединица која је ослободила Бањалуку и тај ћемо простор уредити да буде место сећања", поручио је Додик.

Он је рекао да су ови простори у то време желели да се присаједине Србији, у чему се није успело, али да постоји историјска тежња овдашњег српског народа у том смеру, што је природно у политичком смислу.

"Данас имамо две државе - Србију и Српску, а тежња је да будемо једна држава градећи сигурност и будућност читавог региона, што нам нико не може одузети. Желимо то на један миран и цивилизован начин", истакао је Додик.

Он је нагласио да је недопустиво да се Срби у БиХ називају агресорима, у земљи у којој су рођени.

"Покушавају да укину наша права, Српску и то је њихова званична политика, али наша политика је политика мира, чувања наших вриједности. Овај дан је дан српског јединства и припадања српском народу. Нисмо босански Срби, већ желимо да будемо поштовани као један народ и да не будемо у том смислу понижавани. Ми смо Срби и само тако можемо учествовати у дијалогу, рекао је Додик и додао да је природно да Срби живе у једној држави.

Он сматра да, ако дијалог Срба, Бошњака и Хрвата у БиХ не буде успјешан, треба јачати тежњу да Срби одавде живе у миру у својој држави.

Мислимо да је то решење, рекао је Додик и нагласио, у контексту положаја Срба на самопроглашеном Косову, да су народи у БиХ у тамници без слободе и права да на прави начин упражњавају своје слободе.

"Под српском заставом се радујемо и то је наше обележје. Она ће се вијорити док овде дува ветар и никада неће стати јер је застава мира и честитог и слободног народа. Честитам свим Србима овај празник где год се налазили, као и властима Србије на подршци коју нам пружају. Живјели Српска и Србија", поручио је Додик.

Цвијановић: Данашњи празник биће симбол заједништва

БАЊАЛУКА: Председница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је вечерас на свечаној академији "Похвала српском народу" у Бањалуци да ће Дан српског јединства, слободе и националне заставе бити симбол заједништва Републике Српске и Србије, слободарске традиције и окупљања.

"Наша намера је да овај дан буде препознат као важан датум не само у Србији и Српској, већ у свим крајевима где живи наш народ", истакла је Цвијановић.

Нагласила је да данашњи датум није одабран случајно и да је Солунски фронт није била обична битка, већ битка за слободу српског народа.

Како је истакла, најважнији фронтови данашњице нису у рововима већ на политичкој сцени, због чега је потребно стабилно окружење, а за РС, како је навела, Србија остаје најважнији партнер у свим областима.

"У Српској нема ниједне заједнице у којој није нешто изграђено од Србије, и на то смо поносни. Овај празник је доказ да имамо заједничку прошлост, заједничку садашњост и заједничку будућност", поручила је Цвијановић, преноси РТРС.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести