Вулин: Разграничење крај наших пораза

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин оценио је данас да разграничење са Албанцима представља обнављање гаранције за постојање Србије у јасним и универзално признатим границама, учвршцивање државе, јачање одбране и почетак стрпљивог рада на решавању националног питања Срба.
aleksandar vulin tanjug
Фото: Танјуг/ Тања Валић

У ауторском тексту објављеном у недељнику "Печат", он је додао да разграничење са Албанцима није победа Србије, али није ни пораз, већ признање историјског тренутка и свест о њеном положају у њему. 

"То је обнављање гаранције за постојање Србије у јасним и универзално признатим границама, учвршћивање државе, јачање одбране и започињање стрпљивог рада на решавању националног питања Срба. Разграничење са Албанцима није наша победа, али јесте крај наших пораза”, оценио је Вулин, који је био и министар за Косово и Метохију.

Према његовим речима, Косово је полигон на коме се показала снага, али и слабост земаља Запада, способних да изгурају Србију са КиМ, али и неспособних да успоставе трајну и одрживу државу без обзира на уложену војну снагу, потрошене милијарде и политицки ауторитет. 

Вулин је оценио да је неуспех Косова неуспех НАТО, ЕУ, САД, свих великих покровитеља независности Косова. 

"Разграницењем, велике силе признају да нису успеле, и да је време за нове политике и нове поделе земље и утицаја. Наша способност да то препознамо, да први понудимо решење и став, да се нађемо на линији размишљања великих, доказ је историјске зрелости која није новооткривена али је дуго није било", навео је Вулин.

Како је додао, управо на КИМ се показао као несупео покушај НАТО-а да агресијом Србију потпуно уклони са Косова, али и заустави процес решавања српског националног питања у целини.

"Нема на Балкану трајног и одрживог решења без Србије и без Срба. Србију и Србе било је могуће занемаривати и превиђати само док су Србијом владали они који су прихватали да некада слуганством, некада игнорисањем проблема, Србија не уцествује у времену у коме живи без јасних интереса и нацина да они буду остварени", рекао је Вулин.

Према његовим речима, заслуга је председника Александра Вучића што се, преко сваке наде, изборио за право да Србија и Срби имају интерес за који се боре и што је он сам постао вођа који с пуним ауторитетом говори у име свих Срба без обзира да ли живе у Србији или не, сагледавајући укупни интерес Срба, а не само Србије или њене елите. 

"Зато се и усудио да покрене тему од које смо сви заједно бежали деценијама. Да ли ће улогу оног који води Вучић преживети не знам, али знам да ће остати записан као неко ко се усудио да захтева од Срба да буду достојни себе, своје величине и да почну да се боре у времену у коме живе, а не да препричавају древне поразе и надају се победама за које неће морати да се боре у својој генерацији, већ ће борбу препустити онима који тек долазе. Зато сам за разграничење", рекао је Вулин.

Министар је указао да се из примера грађанских ратова у две Југославије научило да се ратови не завршавају ако се не окончају разграничењем.

Он је оценио да што се пре Срби и Албанци раздвоје и између њих се формирају чврсте и јасне границе, то ће пре процес ширења "Велике Албаније" бити успорен и јачањем Србије на крају заустављен. 

"Рат са Албанцима, не само косовским већ свим Албанцима и њиховим савезницима, неизбежан је уколико не будемо јасно знали шта коме припада и уколико не будемо смањили могућност за различита тумачења истих споразума и територија као и међусобног додира који нужно води у сукоб”, оценио је Вулин. 

Бивши министар за Косово и Метохију навео је да Срби не желе да живе са Албанцима, као што ни Албанци не желе да живе са Србима. 

"Албанци желе земљу али без Срба на њој. Срби желе своје светиње, али без Албанаца који живе око њих и руше их кад год имају прилику. Признање да народи који су дуго и упорно ратовали не могу и не треба да живе заједно није никаква претња било коме ко живи у Србији и прихвата је као своју домовину", навео је Вулин. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести