Вулин: Србија зна шта је рат и зато толико цени мир

БЕОГРАД: Србија ће, као војно неутрална држава, доследно спроводити политику војне неутралности коју са толико упорности и толико успешности води председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, изјавио је синоћ министар одбране Александар Вулин.
vulin, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

На свечаности примопредаје дужности контактне амбасаде НАТО у Србији, коју је амбасада Грчке предала у амбасади Норвешке Вулин је рекао да нам војна неутралност омогућава да тако успешно сарађујемо и са НАТО кроз Партнерство за мир, које сматрамо оптималним, али и са земљама Истока. 

"Ми учимо од сваког од кога се има шта научити и снабдевамо се од сваког ко може да пружи оно што је нашој војсци потребно. Тако смо на бројним вежбама учили од НАТО војски, баш као што смо много научили од представника источних војски, а потуно сам сигуран и да су у и на Истоку и на Западу и у НАТО и у ОДКБ, и у САД и Руској Федерацији и Народној Републици Кини пуно научили и од Војске Србије. Војска Србије, нажалост, има богато, богато ратно искуство и од нас се може учити", рекао је Вулин.

Он се посебно захвалио НАТО, односно КФОР-у, када је у питању очување мира на простору Косова и Метохије.

"Све земље које чине КФОР и оне које су у НАТО и оне које нису и оне које су изашле и оне које ће ући заслужују нашу захвалност. Ми имамо своје несугласице са КФОР-ом, али смо увек свесни да је КФОР једина међународно призната оружна сила у складу са Резолуцијом 1244. Од КФОР-а зато очекујемо да буде статусно неутралан, да се чврсто држи свог мандата који му је дан Резолуцијом 1244, да обезбеди мир и сигурност за све који живе на простору КиМ и да апсолутно спроводи споразум постигнут између председника Вучића и генералног секретара (НАТО, Јенс Столтенберг) у вези кретања наоружаних албанских формација на северу КиМ", рекао је Вулин.

Министар је истакао да ће КФОР уживати највеће поштовање међу Србима и подршку Републике Србије када се држи свог мандата.

"Србија је земља која зна шта је рат и зато толико цени мир. Управо зато верујемо да су наши партнерски односи веома важни. Можда да смо имали овакав облик сарадње не би било страшне лажи у Рачку, на данашњи дан изречене, која је послужила као оправдање и повод за НАТО агресију на СРЈ, последњи велики злочин 20. века. Управо зато верујемо да треба да сарађујемо да се такав злочин и такав ужас више никада не би поновио над српским народом", нагласио је министар одбране.

Како каже, Србија се највише обрадује када дођу вести у којој генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг каже да не подржава формирање војске Косова.

"Зато се и надамо да ће бити пуно баш таквих вести, пуно вести којима ћемо моћи да кажемо да се Србија поштује, разуме и да се позиција Србије поштује и разуме. Зато морате разумети наш оправдани страх када видимо и слушамо да највиши функционери албанске државе говоре о стварању "велике Албаније" уједињењу са Албанцима где год они живе, а да не чујемо јасну и гласну осуду тога што може бити претња на читавом Балкану. Дакле, морате разумети наш оправдани страх и ми ево користимо и ову прилику да уложите свој ауторитет и своју неспорну снагу да не дође до изазивања мира у нашем региону, да нико не покуша да направи "велику Албанију", да нико не покуша да нас врати у зло које се зове рат и сукоби. Ви то можете"", рекао је Вулин.

Истакао је да је Србија поузан и сигуран партнер, али да ништа мање не очекује од својих партнера из алијансе.

Присутнима је пожелео "досадну и мирну годину" у којој неће бити времена за војне и дипломатске подвиге, већ за међусобну сарадњу и рад.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести