Жустре полемике првог скупштинског дана, Мићуновић прекинуо седницу

Полагањем заклетве и потврђивањем мандата посланика у Дому Народне супштине, конституисан је нови сазив републичког парламента.

Председавајући парламенту Драгољуб Мићуновић (најстарији посланик) прекинуо је синоћ седницу када је у току била расправа о избору председника парламента. За ту функцију је предложена Маја Гојковић (СНС). Наставак седнице Мићуновић је најавио за понедељак, 6. јун. Он је рекао да је седница почела у 10 сати, да су на списку још 33 пријављена говорника и да, пошто неки од њих могу да дуго говоре по Пословнику, прекида седницу, која ће бити настављена у понедељак.

Посланици владајуће већине су негодовали због тога. Потпредседница СНС-а и народна посланица Марија Обрадовић рекла је поводом прекида седнице да је реч о најсрамотнијем и најбезобразнијем начину председавања. Коментаришући председавање Драгољуба Мићуновића, рекла је да се никада није догодило да неко на тај начин злоупотребљава функцију, за коју је рекла да је почасна и да није реч о реалној моћи. Лидер СПС-а Ивица Дачић изјавио је после прекида да је 24 година у политици и да никада конститутивна седница није прекинута на начин како је то урадио Мићуновић, без консултација с представницима других посланичких клубова и парламентарном већином.

– Председавјаћи није председник парламента и, уз дужно поштовање његовим годинама и искуству, очигледно да та одлука има и политички приступ – рекао је Дачић на конференцији за новинаре посланичког клуба СПС-а у парламенту.

На дневном реду прве седнице новог сазива парламента још је и избор потпредседника парламента, именовање генералног секретара и формирање скупштинских радних тела.

У овом четворогодишњем мандату биће 16 посланичких клубова. Први човек  клуба СНС-а је Александар Мартиновић, а његов заменик Владимир Орлић. СПС предводи њихов председник Ивица Дачић, а заменик му је Александар Антић, а СРС Војислав Шешељ, а замењиваће га Немања Шаровић. Председник клуба „Доста је било“ је Саша Радуловић, а заменик Александар Стевановић, посланичке групе ДС-а Бојан Пајтић, а заменица Наташа Вучковић, док ће посланичку групу СДПС-а водити Милорад Мијатовић и заменица Милена Бићанин, ПУПС-а Милан Кркобабић, а „Двери“ Бошко Обрадовић, чији заменик ће бити Срђан Ного. Председница клуба ДСС-а је Санда Рашковић Ивић, замењиваће је Милан Лапчевић, ЈС-а Драган Марковић Палма и његов заменик Петар Петровић, док ће посланичку групу ЛДП – СДА Санyака водити Чедомир Јовановић, а његов заменик биће Енис Имамовић. У новом сазиву ће посланичку групу имати и Нова Србија, коју ће водити Велимир Станојевић, чија заменица ће бити Дубравка Филиповски, СВМ–ПДД, чији ће председник бити Балинт Пастор, а заменик Фатмир Хасани, Покрет социјалиста – Народна сељачка странка – Уједињена сељачка странка, коју ће водити Ђорђе Компренски, кога ће замењивати Маријан Ристичевић. Групу ЛСВ – Зелена странка водиће Ненад Чанак, његов заменик биће Горан Чабради, а посланичку групу СДС-а Марко Ђуришић, чији заменик је Мирослав Алексић.

Предлажући Мају Гојковић поново на челну функцију у парламенту, владајућа већина је проценила да је она најбољи могући кандидат, пошто је на квалитетан начин обављала једну од најважних функција у држави и у великој мери унапредила рад парламента. Како је образложио Мартиновић, иза њене кандидатуре стали су СНС, СДПС, Нова Србија, ПУПС, СВМ–ПДД, ПС – НШ  Уједињена сељачка странка.

Балинт Пастор је најавио да ће СВМ подржати Мају Гојковић, рекваши да ће и посланик странке албанске националне мањине, ПДД-а Ризе Халимија, први пут у историји гласати за председника Народне скупштине. Рекао је да је председник парламента друга функција по значају у земљи те да сматра да Маја Гојковић испуњава све критеријуме да буде успешна председница парламента. Шеф посланичке групе СРС-а Војислав Шешељ казао је да радикали нису за избор Маје Гојковић за председницу парламента, али да ће гласати за „цео пакет“ у којем су председник и потпредседници парламента, у складу с договором на састанку шефова посланичких група.

Посланичке групе ДС-а и СДС-а биле су против избора Маје Гојковић. Пајтић је, најављујући да ДС неће подржати њен избор за председницу, критиковао праксу по којој је Скупштина „постала оруђе у рукама владе“.

– Не можемо да гласамо за Мају Гојковић. Лично је уважавам и сматрам да је нешто најмање лоше од корпуса који СНС нуди – рекао је Пајтић, подвлачећи да она „није купила диплому, нити преписала докторат“.

Марко Ђуришић је претходне две године њеног рада на челу парламента оценио негативно, наводећи да није увек могла да се води дискусија, као и да је руководство парламента пречесто водило рачуна о томе како да заштити извршну власт, а не како да јача парламент.

Председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић рекла је да се та странка залаже за промену политике и кадрова који ту политику спроводе, да Маја Гојковић представља континуитет старе политике и да је зато за њих неприхватљива.

Пре почетка седнице, Александар Мартиновић је најавио да ће СНС тражити формирање анкетног одбора, који би требало да испита све чињенице и околности везане за догађаје после затварања бирачких места 24. априла.

– Хоћемо да се испита истина – све околности, чињенице, политички фактори који су омогућили да најмање једна листа уђе у парламент тако што су се сви удружили да тако буде. Како је могуће да се удруже они који су декларативно левичари с онима који су суштински Љотићевци, и то да би се ушло у парламет на силу бога? Испитаћемо то, и учинићемо то још данас –  рекао је први човек напредњака у Скупштини.

Из ДС-а су поручили да је за њих неприхватљиво што је СНС најавио формирање анкетног одбора који ће се бавити изборним неправилностима, јер је, како је рекао Пајтић, „крађа је организована од стране режима“.

– На улицу се не излази из задовољства, већ из муке – тврди Пајтић. – Због страха за породицу, због атака на покрајински јавни сервис, због крађе на изборима. ДС ће предложити анкетни одбор који би имао задатак да сагледа све околности тих дана.

Полемика између СНС-а и ДС-а се наставила у сали па је Мартиновић рекао да је, „што се тиче криминала и корупције, ДС за 16 година власти у Војводини учинио више зулума него Турци док су владали тим просторима“.

– Надам се да ће се закон примењивати до краја и да ће се испитати свака злоупотреба у Војводини од 2000. до 2016. године – казао је он.

Пајтић је подсетио Мартиновића на некадашње изјаве против Николића и Вучића док није прешао код напредњака, на шта је Шешељ рекао да је због таквог Мартиновићевог поступка „запрепашћен и психички уздрман“.

– Када треба нападати СНС и Александра Вучића, онда се врло лако направи коалиција СРС-а и ДС-а, никакве идеолошке разлике између Шешеља и Пајтића нема – закључио је Мартиновић.

Покрет за преокрет, који није прешао изборни праг, испред парламента је одржао мини-протест против, како су рекли, конституисања нелегитимне Народне скупштине јер сматрају да је настала „преварним радњама и непоштовањем прокламованих демократских и изборних начела“.

Председник ДЈБ-а Саша Радуловић  је имао мањи „окршај“ с медијима, пошто није хтео да одговара на питања  новинара телевизија „Пинк“ и „Студио Б“, уз опаску да „они нису новинари већ део пропагандног тима Александра Вучића“. Такође је одбио да да изјаву и РТС-у, уз образложење да има важнија посла.

С. Станковић

В. Ђуричић

 

Да ли је председавајући уморан?

Расправа о избору председника парламента протекла је, иначе, у полемичној атмосфери, због чега је Маја Гојковић критиковала председавајућег Драгољуба Мићуновића да није у стању да обезбеди ред на седници и спроведе Пословник. Он је затражила паузу да би се Мићуновић „одморио“ и био у стању да спроводи Пословник. Мићуновић је због „узаврелих страсти“ тада одредио десетоминутну паузу, а позвао је Гојковићеву да све примедбе пренесе страначком колеги Мартиновићу, који би, сматра, требало да се више концентрише на њену кандидатуру, уместо на обрачун с другим политичким странакама.

– Ја нисам уморан и могу да водим седницу до ујутру – побунио се Мићуновић, који се „опирао“ томе да Скупштина продужи рад после 18 часова, уз напомену да „не жели“ да Гојковићеву бирају по мраку.

 

Ранораниоци и народна ношња

На почетку рашње седнице химну „Боже правде“ извео је Мешовити хор Дома културе Руски Крстур и Катедралне цркве Светог оца Николаја, под диригентском палицом Лидије Паше. Посланике је на улазу у Дом Народне скупштине дочекао црвени тепих и Гарда Војске Србије, као што је обичај на старту сваког заседања.

Међу првима су у парламент стигли Маја Гојковић, Муамер Зукорлић, Јадранка Јовановић, Славица Ђукић Дејановић, Зоран Живковић, Горан Јешић, Душан Бајатовић, Игор Бечић...

Део посланика из редова „Двери“ у републички парламент стигао је обучен у народњу ношњу, а пре доласка, како кажу, окупили су испред Цркве Светог Марка. О појављивању посланика „Двери“ у народној ношњи, Обрадовић је рекао да је тиме пружена подршка нашој традицији и вредностима, а домаћим произвођачима тиме што је дошао у оделу домаћег бренда.
 


Мићуновић: Реплике и касни избор недостојни парламента

Посланик ДС и председавајућу парламенту Драгољуб Мићуновић изјавио је вечераас да је прекинуо конститутивну седницу јер је сматрао да су бројне полемике и касни избор председника недостојни парламента.

“Три пута сам упозорио представнике владајуће већине да тако опстуруишу избор председнице парламента, јер се бесконачно јављају за реплике. Упозорио сам да није добро да бирамо председницу у поноћ или иза поноћи, по мраку, него да је изаберемо нормално дању, када се то и ради”, рекао је Мићуновић новинарима у парламенту.

Мићуновић је навео да је у тренутку када се одлучио на тај потез било 33 пријављених и још неколико говорника који имају право на пола сата говора, што значи да би се у избор председника ушло иза поноћи.

“Не разумем у чему је проблем, нисмо у ратном стању, да је то питање живота и смрти да то одржимо иза поноћи. Такво понашање је деградирање парламента и то не могу да дозволим, бар док ја на то могу да утичем”, рекао је Мићуновић, наводећи да је он тим поводом хтео да одржи консултације, али да се шефови клубова нису одазвали.

Каже да му није преостало ништа друго него да се после викенда настави седница, у нади да ће у току тог дана да се све заврши.

“Желим да у миру и разговору обавимо тај посао на нормалан и културан  начин. Све друго су неразумни пристици и није добро за сам парламент”, рекао је Мићуновић, додајући да је потрошено најмање пет сати за дисквалификације неистомишљеника.

Дачић: Никада конститутивна седница није овако прекинута

Лидер СПС Ивица Дачић изјавио је вечерас да је 24 година у политици и да никада конститутивна седница није прекинута на начин како је то урадио Драгољуб Мићуновић (ДС), без консултација са представницима других посланичких клубова и парламентарном већином.

"Председавјаћи није председник парламента и, уз дужно поштовање његових година и искуства, очигледно да та одлука има и политички приступ", рекао је Дачић на конференцији за новинаре посланичког клуба СПС у парламенту.

Он је напоменуо да ће социјалисти подржати избор Маје Гојковић за председницу парламента, као и остале кадровске одлуке.
Дачић је казао да је седница вођена конфузно и да он, иако се за реч пријавио у 15 сати, није ни дошао на дневни ред.

"Ми смо јасно рекли да ће наша коалиција подржати избор Маје Гојковић, такође смо сматрали да око тога не треба да се води нека расправа. Предложили смо да расправа о кадровским питањима буде овбављена у духу политичке сагласности, јер када постоји парламентарна већина нигде се овако дуго не расправља о овоме", рекао је Дачић.

СПС, како је истакао, сматра да је за Србију важно да постоји политичка стабилност, као и да никаква опструкција у парламенту не може да промени вољу грађана.
"Јасно је ко има већину и важно је да се ове ствари заврше брзо", рекао је Дачић.

Рашковић Ивић: Добро што је седница прекинута

Председница ДСС Санда Рашковић Ивић изјавила је да је добро што је председавајући конститутивном седницом парламента Драгољуб Мићуновић искористио своје право и прекинуо седницу јер, како је рекла, није било смисла да се седница одвија на начин на који се одвијала.

Рашковић Ивић је навела да се нада да ће се седница у понедељак наставити у другачијој атмосфери.
"Данас је максималну опструкцију вршио управо предлагач Маје Гојковић за председника праарламента, а то је Александар Мартиновић. Нисам му бројала време, али мислим да је говорио најмање шест сати од 10 колико смо радили, и углавном је хвалио рад владе", рекла је Рашковић Ивић.

Обрадовић: СНС опструисала избор свог кандидата

Лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да је СНС опструисала избор свог кандидатата за председника парламента на конститутивној седници, која је вечерас прекинута.
Седницу је прекинуо председавајући парламенту Драгољуб Мићуновић, који је њен наставак најавио за понедељак, 6. јуна.

"Ово је једна сцена која је била непотребна у новом сазиву на конститутивној седници", рекао је Обрадовић новинарима у парламенту.
Он сматра да се "озбиљна нерзвоза" увукла у редове напредњака који, како је рекао, "добро осећају да имају мање посланика, да су добили јаку опозицију и још увек не могу да се навикну да овог пута парламент неће бити позориште".

Парламент је раније данас конституисан потврђивањем 250 мандата, а посланици су око 14 сати започели расправу о избору председника парламента. За ту функцију је предложена Маја Гојковић (СНС).

СНС: Мићуновић злоупотребио улогу и нанео срамоту парламентаризму

Лажни демократа, Драгољуб Мићуновић, председавајући на данашњој седници новог сазива Скупштине Србије, злопутребио је на најбруталнији начин своју краткотрајну функцију и нанео дуготрајну срамоту српском парламентаризму, оценила је вечерас Српска напредна странка и додала да је на тај начин Демократска странка показала, још једном, своје право лице.

Представници ДС-а, без икаквог правног основа и скандалозно кршећи Пословник о раду током целе данашње седнице, онако како то само лажне демократе знају, самовољно, и на најбахатији начин, спречили су избор председника и потпредседника Скупштине Србије и даљи рад парламента, подсећајући грађане на своју стару праксу - урушавања институција, истиче СНС у саопšтењу.
Демократска странка овим срамним чином казнила је све грађане Србије који чекају доношење модерних закона и даљи напредак Србије.

Несхватљиво нам је да се било ко, па таман то био и ДС, грчевито бори против рада Скупштине, чији је једини циљ доношење закона и користи свим грађанима.
Лажне демократе, исти они који су олако запалили Скупштину, крали чак и уметничке слике и фотеље из највишег представничког тела свих грађана, којима је нормално да се туку на улици са грађанима, који свакодневно шире говор мржње, вређају жене и новинарке, вређају националне мањине, и данас су, чим су уграбили прилику, грубо злоупотребили свој положај и поново се ругали демократији у Србији.

Српска напредна странка поручује лажним демократама да ће се још јаче борити, свим легитимним средствима, против њиховог лоповлука, самовоље и свакодневних лажи и чинити све да од Србије коначно створимо пристојну, модерну и уређену државу, наведено је у саопштењу СНС.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести