Аустрија увела полицијски час

БЕЧ: Аустријска влада одлучиле је вечерас да по други пут у овој години, због драматичне епидемиолошке ситуације, од уторка, 3.новембра, спроведе "закључавање", уз полицијски час од 20 сати увече до шест сати ујутро.
austrija
Фото: pixabay.com

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је на конференцији за новинаре је влада у последња 48 сата о мерама, које су потребне да не дође до преоптерећења интензивне медицине, разговарала са социјалним партнерима, председником државе, председницима покрајинама и парламентарним странкама.

Курц је казао да је Европа суочена са масивним другим таласом пандемије, због којег су већ многе европске земље спровеле закључавање.

И у Аустрији, додао је, постоји стални експоненцијални раст новозаражених, који је у протеклој недељу експлодирао.

"Аустрија има дефинитивно најбољи здравстени систем света, али и он има ограничене капацитете. Чујем ових дана често да многи људи кажу да се они који се заразе са короном немају или имају само благе симптоме. То је тачно, али један проценат грађана има тежак развој обољења са потребном за интензивном негом. Ако сада не делујемо онда ће доћи до преотптерећења наших интензивних капацитета, као и у другим земљама, а то значи не само одлагање планираних операција, већ и да ћемо доћи у ситуацију да нема довољно кревета за лечење, да лекари морају да одлуче да ли ће примити ковид пацијента, или жртву неке несреће, односно другог болесника на интензивну негу. То нећемо дозволити", поручио је он.

Курц је саопштио да се од уторка до краја новембра спроводи друго "закључавање" Аустрије, што значи да неће бити могуће одржати манифестације, како културне, спортске или забавне, неће моћи да раде хотели, изузев за службене путнике, мораће да се затвори угоститељство, уз изузетак доставе.

"Како би економске последице ублажили усвојили смо и економски пакет, који предвиђа да ћемо надокнадити 80 одсто обрта из истог периода прошле године, уз обавезу да та предузећа не смеју дати отказ својим запосленима", рекао је Курц додајући да је та мера посебно потребна у гастрономији, култури и сектору забаве.

Поред тога договорено је продужење рада на скраћено радно време, као и молба да се ради од куће тамо где је могуће.

Што се школа тиче основне школе и обданишта остају отворена, док ће старији ђаци и студенти да се врате учењу на даљину, рекао је Курц.

Међутим он је указао да ће се у наредном периоду анализирати опасност од заразе и у основним школама.

"Циљ је да економију одржимо што је могуће више, јер је она важна за благостање и одржавање социјалног система. Одлучили смо се због тога да индустрију, производњу држимо отворену, и за разлику од првог "закључавања" оставимо отворене услужне делатности и трговину. То значи да ће моћи да раде услужне делатности од фризера до физиотерапеута, као и све радње. Међутим у радњама моћиће да буде ограничен број купаца, односно по купцу мора стајати на располагању 10 квадратних метара", објаснио је он.

Курц је истакао да, пошто се највише људи зарази на приватним скуповима, одлучено је да се ограниче контакти.

"За време другог закључавања биће могући сусрети само два домаћинстава. Уводимо и ограничење слободе кретања од 20 до шест сати ујутро. Тако од 20 до шест сати постоји могућност изласка из куће само у случају помагања неком другом, уколико постоји опасност по живот, набавку освновних потрепштина, као и кратка шетња. То значи да у том времену постоји забрана посета, не сме се излазити да би се отишли у посету некоме", поручио је он.

Додао је да смо били сведоци у прошлости да су организоване журке са многим људима где је дошло до заразе.

"Свесни смо да су ове мере непопуларне, да су масивно ограничење слобода, али је потребно да се предузме тај корак да би избегли преоптерећење интензивне медицине у Аустрији", рекао је он.

Казао је да се рачунало да ће јесен и зима бити изазовни, те изразио уверење да ће уз широку подршку становништва и учешћа у примени мера свих, моћи да се смањи масивно ширење заразе, како би се у децембру кренуло у поновно постепено отварање ка некако нормалном животу.

"Тешко је предвидети крај пандемије, али остајем оптимиста да ће наредних месеци доћи до великог напретка у проналажењу делотворне вакције и да ће се друштво моћи вратити потпуној нормалности на лето", рекао је Курц.

Вицеканцелар Вернер Коглер, који је надлежна и за спорт, указао је да ће терени за спорт на отвореном остати отворени за појединачне спортове, како би грађани могли да се баве физичким активностима и у овом тешким условима.

Одлука владе превдиђа, иначе, да професионални спорт може да настави такмичење, али не и аматерски.

Министар здравља Рудолф Аншобер указао је да је неопходно јединство друштва за поновно превазилажење кризе.

Рекао је да се анализом дошло до прогнозе да, ако се раст новозаражених овако настави, до средине новембра бити достигнути капацитети здравства.

"То је за две недеље. А две недеље прођу веома брзо, и зато немамо времена да губимо ни недељу дана", нагласио је он.

Аншобер је истакао да је забрињавајуће и померање старосне границе оболелих, јер је већ трећа група по броју заражених она старија од 85 година.

С тим у вези најавио је посебну заштиту домова за старе, што, како додаје, не значи укидање посета.

Министар унутрашњих послова Карл Нехамер најавио је оштро деловање полиције по питању поштовања ограничења слободе кретања у периоду од 20 до шест сати.

"Ако полиција наиђе на окупљене током полицијског часа онда ће поднети пријаве против тиг лица. Уколико полиција установи, на пример, да је један бар, локал, отворен у том периоду онда ће пријаве поднети против власника локала, али и присутних", објаснио је он.

Министар финансија Гернот Блимел рекао је да ће држава надокнадити 80 одсто од изосталог обрта, у поређењу са истим периодом прошле године,а ли уз максималну границу од 800.000 евра, и уз одузимање раније коришћене "корона помоћи".

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести