Италија: Блокада до Ускрса, велики страх од губитка посла

ЂЕНОВА: Мере карантина које су уведене на територији целе Италије, најтеже погођене европске земље вирусом Ковид-19, продужене су до 13. априла, саопштили су италијански званичници, наводећи да вирус успорава, али да је важно спречити нова жаришта.
italija
Фото: Tanjug/Freeimages.com/ilustracija

Ситуација са епидемијом вируса Ковид-19 на северу Италије, посебно са регионима Ломбардија, Емилија-Ромања и Венето, и даље је драматична, а сада се и југ те земље суочава са повећаним ризиком.
Италијански министар регионалних послова Франческо Боча рекао је да ће „повратак у нормалу“ по укидању блокада бити постепен и да ће власти „укључити један по један прекидач“.

Италијани су суочени са тестом зрелости. Стручњаци кажу да смо на добром путу и да мере које смо увели дају резултате, рекао је италијански министар здравља Роберто Сперанца у обраћању Сенату поводом епидемије у Италији, додавши да ће „опоравак бити постепен".

Према његовим речима, иако вирус успорава и подаци о ситуацији са новозараженима се постепено побољшавају, „морају се избећи грешке".

У Италији је до сада потврђено више од 100.000 случајева заражених вирусом Ковид-19, а истраживања показују да сваки други Италијан страхује од губитка члана породице, али и од губитка радног места услед уведених мера и неизвесности.

Истраживања су показала да су посете супермаркетима опале за више од 50 одсто у односу на почетак епидемије у Италији. Најпродаванији производи у супермаркетима су основне потрепштине - хлеб, млеко, брашно, шећер, месо, дуготрајно млеко, али и производи за личну хигијену, дезинфекцију и замрзнута храна.

Све оштријим мерама у Италији, строжим казнама за прекршиоце, и све већим бројем људи који губе радна места и могућност за запослење или макар повремени рад, ситуација се погоршава.

Према недавним анкетама, забринутост грађана Италије најчешће је везана за посао и половина Италијана страхује од губитка посла емогућности за плаћање текућих рачуна (34 одсто).

У региону Пуља на југу Италије број људи којима је потреба помоћ за храну је повећан за 25 одсто услед уведених мера карантина и немогућности да добију макар привремено запослење, процењује удружење Колдирети.

Највише потешкоћа у снабдевању храном забележено је на југу са више од 530.000 људи којима је неопходна помоћ у Кампанији, више од 364.000 на Сицилији и скоро 283.000 у Калабрији.

Међутим, помоћ је потребна и за 235.000 људи у финансијском центру Италије, Ломбардији, за људе суочене са економским последицама епидемије.

У многим местима потрошачи су пријављивали знатна повећања цена воћа и поврћа на пијацама, супермаркетима и у другим прехрамбеним објектима.

Италијански медији јављају да су цене поврћа у трговини на велико знатно повећане, те је у поређењу са 1. мартом цена шаргарепе на велико удвостручена са 0,40 евра на 0,80 евра за килограм, док су цене тиквица и броколија повећане за 80 одсто.

Употреба заштитних маски је повећана, па је у периоду од седам дана скочила са 54 на 70 одсто. Разлог може бити не само уверење Италијана да маска штити од ширења вируса, већ могућност да је уопште пронађу у продаји.

Према мерама које је италијанска влада увела да би спречила ширење вируса, сви грађани морају бити у својим домовима, изузев одласка у куповину намирница, у апотеку, код лекара или на посао, уз попуњен формулар којим се образлаже разлог напуштања места пребивалишта.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести